Zemřel komik a režisér Terry Jones z legendárních Monty Pythonů

Zemřel komik a režisér Terry Jones z legendárních Monty Pythonů | Fandíme filmu
Zobrazit další 4 obrázky
Jeden z hlavních členů kultovní britské komediální skupiny se odebral do filmového nebe. Bylo mu 77 let.  

Dnes máme bohužel smutnou zprávu pro všechny příznivce potrhlého britského humoru. Všestranně talentovaný velšský umělec Terry Jones, který se nejvíce proslavil působením v legendární partičce ostrovních komiků Monty Python, už není mezi námi. Jones trpěl od roku 2016 vzácnou formou demence a na veřejnosti se v poslední době prakticky neukazoval. Svůj boj se zákeřným mozkovým onemocněním prohrál včera večer, 21. ledna 2020, ve věku 77 let.   

Zármutek nad jeho odchodem již vyjádřila řada Terryho bývalých kolegů, například Monty Python Michael Palin, podle něhož byl Jones „jedním z nejvtipnějších komiků své generace a také blízkým a milým přítelem, jenž žil svůj život naplno“. Nedlouho po něm se přidal třeba i známý britský herec Stephen Fry, který mimo jiné napsal na svůj Twitter: „Sbohem, Terry Jonesi. Můj bože, kolik jsi jen rozdal nespoutané radosti a potěšení. Měl jsi úžasný talent, srdce i mysl.“    

Terry Jones vystudoval anglický jazyk a literaturu na prestižní univerzitě v Oxfordu, kde se také seznámil s Michaelem Palinem a společně stáli u zrodu proslulé komediální formace Monty Python, do níž náleží ještě Terry Gilliam, John Cleese, Eric Idle a rovněž zesnulý Graham Chapman. Jones ve skupině působil nejen jako herec, ale i coby autor skečů, scenárista a režisér. Spolu-napsal a režíroval asi nejúspěšnější montypythonovský film Život Briana, parodující příběh Ježíše Krista nebo netradiční zpracování artušovské legendy Monty Python a Svatý Grál. Vrcholem jeho kariéry je pak pochopitelně účinkování v seriálu z let 1969 až 1974 Monty Pythonův létající cirkus, který zajistil Terrymu a jeho kolegům nesmrtelnost na poli britského humoru. Zajímavé je, že jakožto herec Jones obvykle ztvárňoval na plátně a v televizi ženské postavy. Za všechny můžeme zmínit například Pannu Mandy Cohenovou, matku ústředního hrdiny z Života Briana.  

Poslední snímek, na němž Jones pracoval je britsko-americká sci-fi komedie Absolutely Anything z roku 2015 se Simonem Peggem v hlavní roli, u níž se zhostil režie a ztělesnil jeden z vedlejších partů. Vedle natáčení filmů a vystupování s Monty Pythony byl Terry také oceňovaným historikem, spisovatelem, básníkem a muzikantem. V roce 2016 obdržel prestižní cenu BAFTA Cymru za celoživotní dílo. Nezbývá než králi smíchu popřát pokojný odpočinek a upřímnou soustrast všem fanouškům a pozůstalým.

Na závěr si můžete připomenout jeden z Terryho povedených skečů:

Život Briana

17.08.1979 | Velká Británie
Komedie
Info o filmu

Galerie: 5

Zemřel komik a režisér Terry Jones z legendárních Monty Pythonů | Fandíme filmu Zemřel komik a režisér Terry Jones z legendárních Monty Pythonů | Fandíme filmu Zemřel komik a režisér Terry Jones z legendárních Monty Pythonů | Fandíme filmu Zemřel komik a režisér Terry Jones z legendárních Monty Pythonů | Fandíme filmu Zemřel komik a režisér Terry Jones z legendárních Monty Pythonů | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu