Válečné drama 1917 potvrzuje oscarové ambice, aneb rozdávaly se další ceny

Válečné drama 1917 potvrzuje oscarové ambice, aneb rozdávaly se další ceny | Fandíme filmu
Ani "herecké" ceny nepřinesly výraznější překvapení. Našlápnuto k vysněné sošce mají Zellweger i Phoenix.

O víkendu byly vyhlášeny ceny dvou velkých hollywoodských asociací – producentů a herců. Akademie filmového umění a věd (The Academy of Motion Picture Arts and Sciences), jež rozhoduje a udílí zlaté plešouny, je složena právě z filmových profesionálů (mimo jiné z producentů, herců, scenáristů, režisérů...), takže nám ocenění od jednotlivých sdružení/cechů mohou pomoci při utváření představy o tom, jak se oscarová naháněčka vyvíjí. Nejprve pojďme k výsledkům hlasování Sdružení amerických producentů (Producers Guild of America - PGA). Tam cenu získal válečný opus 1917 režiséra Sama Mendese, tudíž stejný výsledek jako v případě Zlatých glóbů. Film je chválen ze všech stran a zcela jistě se jedná o nejžhavějšího kandidáta na zisk Oscara v kategorii nejlepší film. Třeba loni si ocenění PGA vysloužila Zelená kniha (Green Book) a na Oscarech pak též brala nejprestižnější cenu. Mendes evidentně odvedl neskutečný kus práce a teď sklízí zasloužené ovoce. Roger Deakins za kamerou si taktéž může mnout ruce, neboť onen trik s "filmem na jeden záběr" bývá vyzdvihován zřejmě nejvíce. Pro zajímavost doplníme, že cenu za nejlepší animák si odnesla pixarovka Toy Story 4: Příběh hraček.

Nyní se podíváme na výsledky cen Sdružení filmových a televizních herců (Screen Actors Guild - SAG). V hlavní ženské kategorii si triumf připsala Renée Zellweger (Judy), v hlavní mužské kategorii Joaquin Phoenix (Joker), ve vedlejší ženské kategorii Laura Dern (Manželská historie) a ve vedlejší mužské kategorii Brad Pitt (Tenkrát v Hollywoodu). Cenu za nejlepší herecký ansámbl si domů odnesl Parazit. Ani zde se žádné velké překvápko neudálo, i když Parazita by si v konkurenci Irčana a Tenkrát v Hollywoodu dost možná každý netipnul. Jinak ovšem Zellweger, Phoenix, Dern i Pitt jen potvrdili své nemalé oscarové ambice a Parazit potvrzuje, že minimálně mezinárodní Oscar bude jeho.

Co to znamená pro další vývoj oscarového zápolení? Jak bylo ve zkratce uvedeno výše, členové jednotlivých cechů tvoří členskou základnu Akademie filmového umění a věd a tudíž lze vítěze začít považovat za favority. V tuto chvíli má Akademie přes 6600 členů a ponejvíce je v ní zastoupen cech herecký (přes 1100 hlasujících), ale i zbylé tři (scenáristé, producenti a režiséři) mají značnou váhu (každý z nich přes 400 hlasujících). Mendesův majstrštyk 1917 se zdá být neochvějně v čele zápolení (Parazit sice má viditelně velkou podporu, ale hlavní oscarové ocenění se cizojazyčným snímkům obvykle vyhýbá) a stejně tak akcie Phoenixe a Zellweger každým dnem stoupají. Tak uvidíme, jak to v noci z 9. na 10. února 2020 celé dopadne.

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu