Star Wars: Vzestup Skywalkera: Scenáristé zvažovali rozdělení filmu na dva

Star Wars: Vzestup Skywalkera: Scenáristé zvažovali rozdělení filmu na dva | Fandíme filmu
Lucasfilm
Zobrazit další 4 obrázky
Jak návrat Palpatina ovlivnila Epizoda VIII a co měli scenáristé předem dáno od vedení Lucasfilmu.

Star Wars: Vzestup Skywalkera se nesetkaly s nikterak dobrým kritickým přijetím. Jedna z věcí, která je filmu vyčítána je, že je opravdu nahuštěný. Málokterá scéna má pak možnost dýchat, spousta postav a motivů má jen minimum prostoru. Tu a tam někoho napadne myšlenka, by příběh možná vydal na dva filmy. Co na to scenárista Chris Terrio, který film napsal společně s J.J. Abramsem? V rozhovoru odpověděl:

„Kéž bychom to mohli udělat. Ve filmu bylo mnoho děje a jako scenárista vždycky chcete, aby scény dovolily ději trochu dýchat. Kdyby to šlo jakkoliv rozpůlit, byl by to sen. Tyhle postavy bychom dokázali psát navěky. Taky jsme museli vynechat spoustu příběhového pozadí. Přál bych si, abychom ho ve filmu mohli mít, ale George vždycky trval na tom, že má série devět filmů. To byla přirozená délka ságy, takže jsme se o [rozpůlení příběhu na dva filmy] bavili, ale dál než k těm debatám jsme nikdy nepostoupili. Jako scenáristovi vám to samozřejmě láme srdce, když musíte vynechat věci, které by dali příběhu větší hloubku, větší nuance, když nemůžete dát postavám víc prostoru. Teď budu mluvit sám za sebe, nikoliv za studio, ale opravdu si přeji, abychom bývali natočili Část první a Část druhou.“

Jistě je to zajímavá myšlenka, na druhou stranu vám spousta kritiků řekne, že řada věcí je ve filmu navíc, tak je otázka, zda by delší čas tvůrcům reálně pomohl. Co dalšího Terrio v rozhovoru prozradil a potenciálně tak odpověděl na některé nejasnosti, které s sebou snímek může nést?

Terrio tvrdí, že když byl najatý ke spolupráci na filmu, měly producentky Kathleen Kennedy a Michelle Rejwan pevně daný plán pro to, jak má příběh skončit. Mezi tím měli s J.J. Abramsem volnou ruku. Od začátku si byli s Abramsem jistí tím, že klíčem ke třetí trilogii jsou Rey a Kylo, a že syn Hana Sola a generálky Leiy musí dojít vykoupení. Věděli, že se v něm odehrává zápas, a že jej zkazilo něco většího.

To byl důvod, proč se vrátil Palpatine. Aby mohl být Kylo vykoupený, musel stát proti většímu zlu. Po Posledním z Jediů byl problém v tom, že Snoke, jakožto zdánlivě nejzlejší bytost v Galaxii, byl mrtvý a tím nejzlejším tak v tu chvíli byl sám Kylo. To bylo třeba změnit, přijít s novou hrozbou. Palpatine zároveň úzce souvisel s myšlenkou, že by Epizoda IX nějak měla souviset se všemi dosavadními filmy, a tak tvůrci chtěli diváky po Epizodách VII a VIII něčím překvapit, ukázat jim, že věci, které dosud sledovali, byly ve skutečnosti trochu jinak.

Jak moc se tenhle přístup povedl nebo nepovedl, jsme si sami ověřili před Vánoci v kinech, nicméně jsme zvědaví, co dalšího ještě tvůrci v rozhovorech prozradí o svých kreativních rozhodnutích, či nejrůznějších překážkách, které diktovaly jejich další kroky.

Na závěr se podívejte na fanouškovské video o tom, jak se Palpatine dostal až k začátku devátého filmu. V galerii na vás čekají zákulisní fotky od billyho Dee Williamse.

Zdroje: Billy Dee Williams, Awards Daily

Galerie: 5

Star Wars: Vzestup Skywalkera: Scenáristé zvažovali rozdělení filmu na dva | Fandíme filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera: Scenáristé zvažovali rozdělení filmu na dva | Fandíme filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera: Scenáristé zvažovali rozdělení filmu na dva | Fandíme filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera: Scenáristé zvažovali rozdělení filmu na dva | Fandíme filmu Star Wars: Vzestup Skywalkera: Scenáristé zvažovali rozdělení filmu na dva | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest