Star Wars IX: Podle Oscara Isaaca vedení Disneyho zakázalo romanci Poa a Finna

Star Wars IX: Podle Oscara Isaaca vedení Disneyho zakázalo romanci Poa a Finna | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 5 obrázků
Oscar Isaa tvrdí, že se postavu Poa snažil hrát tak, jako by city vůči Finnovi choval. J.J. Abrams potom okomentoval LGBT moment, který se ve filmu objevil.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2

Na romanci mezi Poem a Finnem sice nedošlo, objevil se nicméně alespoň polibek dvou vedlejších ženských postav v závěru filmu. Cynici se domnívají, že o okrajové postavy šlo čistě proto, že by Disney otevřeně gay romanci ve filmu nikdy neschválil. Nenápadný polibek lze snadno vystřihnout v zemích s přísnou cenzurou a studio se zároveň může tvářit, že je hrozně pokrokové (kuriózní je, že rádoby pokrokový moment byl skutečně tak nevinný, že jej dokonce cenzoři v některých standardně homofobních zemích nechali bez povšimnutí). Režisér J. J. Abrams nenápadný okamžik komentoval následovně:

Abrams tvrdí, že velká scéna společného slavení byla ideální příležitostí, jak zařadit do filmu lesbický polibek, aniž by se kolem něj muselo dělat příliš velké halo (nicméně byl to sám Abrams, kdo v minulosti sliboval, že na diváky ve filmu čekají LGBT postavy, takže právě jím vytvořená očekávání způsobila pozdější zklamání a stížnosti). Abrams dále dodává, že zařazení páru stejného pohlaví mělo za úkol jasně říci, že v předaleké Galaxii je vítán každý. Ať už jste jakékoliv rasy či sexuální orientace, Hvězdné války jsou pro všechny.

Mezi komentátory převažují názory, že jde ze strany tvůrců pouze o laciné gesto, nicméně tu a tam je připomínáno, že jakákoliv reprezentace je důležitá. I podobně nenápadná scéna může v takto masovém filmu pomoci lidem, kteří se ve svojí orientaci cítí být osamocení, popřípadě ukázat jinou stránku společnosti dětem z extrémně konzervativních rodin, které by jinak na gaye (navíc vykreslené v pozitivním světle) nikde nenarazili.

Zřejmé v tuhle chvíli je, že na otevřeně gay postavy mezi hlavními hrdiny Disneyho velkofilmů stále čekáme. Možné je, že změnu přines příští rok nová marvelovka Eternals, u které tvůrci LGBT reprezentaci často zdůrazňují.

Zdroje: IGN, Moviezine

« Předchozí kapitola

Galerie: 6

Star Wars IX: Podle Oscara Isaaca vedení Disneyho zakázalo romanci Poa a Finna | Fandíme filmu Star Wars IX: Podle Oscara Isaaca vedení Disneyho zakázalo romanci Poa a Finna | Fandíme filmu Star Wars IX: Podle Oscara Isaaca vedení Disneyho zakázalo romanci Poa a Finna | Fandíme filmu Star Wars IX: Podle Oscara Isaaca vedení Disneyho zakázalo romanci Poa a Finna | Fandíme filmu Star Wars IX: Podle Oscara Isaaca vedení Disneyho zakázalo romanci Poa a Finna | Fandíme filmu Star Wars IX: Podle Oscara Isaaca vedení Disneyho zakázalo romanci Poa a Finna | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu