Zlatý glóbus 2020: Překvapení, kuriozity, analýza a jak to ovlivní šance na Oscary

Zlatý glóbus 2020: Překvapení, kuriozity, analýza a jak to ovlivní šance na Oscary | Fandíme filmu
Kdo na Zlatých glóbech upevnil svou pozici v oscarovém závodě, kdo naopak ztratil, čí účast překvapila a jaké kuriozity výčet nominovaných přinesl.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2

V hereckých kategoriích je největší kuriozitou zařazení dvanáctiletého Griffina Davise za hlavní roli v Jojo Rabbit. Téměř jistě nevyhraje, ale nominace potěší. Lze předpokládat, že komediální kategorii ovládne na Glóbech Leonardo DiCaprio za Tenkrát v Hollywoodu. V dramatické kategorii je situace...dramatičtější. V přímém souboji se tu utkají dva hlavní kandidáti na hereckého Oscara – Adam Driver (Manželská historie) a Joaquin Phoenix (Joker). Pro mnohé bylo překvapením, že na Glóbus nebyl nominovaný Robert De Niro (Irčan), nicméně se předpokládá, že oscarová nominace jej ani tak nemine. Za pozornost stojí, že pro Lea jde už o 11. nominaci, víc jich mají už jen Jack Nicholson (17), Jack Lemon (16) a jeden pán, o kterém budeme hovořit o chvíli později.

Přesuňme se ke kategorii hereckých výkonů ve vedlejších rolích. Mezi herečkami je horkou favoritkou na Globus i Oscara Laura Dern z Manželské historie. Nicméně Glóby si čas od času rády užijí trochu legrace. Není tedy úplně nepředstavitelné, že právě tady by se mohla ocenění dočkat Jennifer Lopez, která se stala miláčkem filmových davů poté, co si zahrála ostřílenou striptérku ve Zlatokopkách. V mužské kategorii se Glóbus i Oscar za nejlepší mužský výkon přisuzuje Bradu Pittovi za Tenkrát v Hollywoodu. Konkurovat by mohl Al Pacino, který po letech podivných rolí předvedl v Irčanovi divoký výkon, pro jaké si jej pamatujeme z jeho mladších let. Právě Pacino má ještě víc nominací na Globus než DiCaprio – celkem 14. Klasickým podezřelým bývá Tom Hanks, ten však dostane letos čestný Glóbus, takže v téhle kategorii téměř jistě ostrouhá. A mnohé překvapilo, že chyběl Willem Dafoe (Maják), kterého vystřídal Anthony Hopkins ze Dvou papežů.

Nakonec už jen několik telegrafických zajímavostí. V kategorii hudby si to rozdají bratranci Newmanovi, Thomas (1917) a Randy (Manželská historie). Do kategorie nejlepší píseň se probojoval muzikál Cats, i když stále není dokončený. Porota Glóbů sice dostala možnost vidět nedokončenou verzi, většina ale odmítla. Tvůrci jim zaslali tedy alespoň mp3 soubor s písničkou Beautiful Ghost od Taylor Swift a ta se zjevně chytla. A proč nemají ani jednu nominaci Uncut Gems, i když je kritici chválí, kudy chodí? Zřejmě proto, že je Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu chtěla zařadit mezi komedie, tvůrcům se to nelíbilo, a tak nakonec po roztržce nemá film nominace nikde a žádné.

To jsou v tuhle chvíli všechny postřehy k nominovaným a zároveň jedny z našich prvních oscarových předpovědí. Jak bude sezóna pokračovat, budeme vás informovat a jednotlivých dalších výhrách, nominacích a prognózách, až do pondělí 10. února (našeho času), kdy budou oznámeni výherci Oscarů.

« Předchozí kapitola
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu