Joker je nejvýnosnější komiksový film všech dob a bude nejlevnější miliardový hit

Joker je nejvýnosnější komiksový film všech dob a bude nejlevnější miliardový hit | Fandíme filmu
Warner Bros.
Zobrazit dalších 10 obrázků
Joker dál a dál překvapuje v tom, kolik muziky dokáže udělat za málo peněz.

Joker se může chlubit jedním úspěchem za druhým. Má solidní recenze, dostal cenu na festivalu v Benátkách a bude se ucházet o Osary. Vedle různých pochval ale také náramně vydělává. Týden co týden šplhá v žebříčku tržeb na čelní pozice a jde dokonce o mládeži nepřístupný film s nejvyššími tržbami vůbec. Nedávno také hollywoodští analytici spočítali, že film přinese opravdu vysoké zisky, často srovnatelné s těmi nejdražšími filmy, které se mohou chlubit daleko většími hrubými tržbami. A teď se začíná mluvit o tom, že je Joker nejvýnosnějším komiksovým filmem, tedy takovým filmem, kterému se povedlo nejvýrazněji znásobit svůj rozpočet.

Joker zatím utržil v pokladnách 952 milionů dolarů, to je více než sedmnáctinásobek jeho rozpočtu (55 milionů). Podle některých zdrojů rozpočet činil 62 milionů, i tak se jedná o patnáctinásobek. I při započítání vyššího rozpočtu se Joker začíná blížit dosavadnímu komiksovému šampionovi, kterým je Maska s Jimem Carreym. Ta při rozpočtu 23 milionů utržila 351 milionů, tedy skoro šestnáctinásobek rozpočtu. Mezi „velkými“ komiksovkami byli dosud nejúspěšnější Venom (854 milionů při 90milionovém rozpočtu – násobek 9,4), Batman 1989 (411 milionů při 35milionovém rozpočtu - násobek 11,7) a Deadpool (783 milionů při 58milionovém rozpočtu – násobek 13,5).

Joker je také třetím nejlevnějším filmem, který překročil tržby 900 milionů. Bohemian Rhapsody loni utržila 903 milionů při rozpočtu 52 milionů a starý Lví král utržil po všech obnovených premiérách celkem 968 milionů a podle různých údajů stál 45-55 milionů dolarů (plus dodatečné náklady na 3D konverzi). Předpokládá se, že Joker pokoří v kinech hranici miliardy dolarů a stane se nejlevnějším filmem, jakému se to kdy podařilo. Tenhle titul dosud držel Jurský park, který během všech svých dosavadních uvedení utržil celkem 1 miliardu a 30 milionů dolarů a to při rozpočtu 63 milionů dolarů (plus pozdější náklady na 3D konverzi).

Na Jokerovi je navíc pozoruhodné, že famózních výsledků dosáhl jako film přístupný pouze dospělým divákům, který nebyl promítaný ve 3D, IMAXu nebo jiných prémiových formátech a nebyl promítaný v Číně. Předpokládá se, že by Joker mohl dosáhnout na titul kasovně nejúspěšnějšího filmu, který nebyl uváděný v Číně. Za zmínku stojí i to, že od loňského Aquamana jde o jediný miliardový film, ve kterém nemělo prsty studio Disney. Po všech směrech jde zkrátka o fenomenální komerční úspěch a bude fascinující sledovat, jakým způsobem na něj Hollywood zareaguje, protože ten se vždycky snaží nějakým způsobem kopírovat úspěšnější kolegy.

Dole v galerii si prohlédněte další sadu nejnovější zákulisních fotek z natáčení filmu.

Zdroje: Forbes, Todd Phillips

Galerie: 11

Joker je nejvýnosnější komiksový film všech dob a bude nejlevnější miliardový hit | Fandíme filmu Joker je nejvýnosnější komiksový film všech dob a bude nejlevnější miliardový hit | Fandíme filmu Joker je nejvýnosnější komiksový film všech dob a bude nejlevnější miliardový hit | Fandíme filmu Joker je nejvýnosnější komiksový film všech dob a bude nejlevnější miliardový hit | Fandíme filmu Joker je nejvýnosnější komiksový film všech dob a bude nejlevnější miliardový hit | Fandíme filmu Joker je nejvýnosnější komiksový film všech dob a bude nejlevnější miliardový hit | Fandíme filmu Joker je nejvýnosnější komiksový film všech dob a bude nejlevnější miliardový hit | Fandíme filmu Joker je nejvýnosnější komiksový film všech dob a bude nejlevnější miliardový hit | Fandíme filmu Joker je nejvýnosnější komiksový film všech dob a bude nejlevnější miliardový hit | Fandíme filmu Joker je nejvýnosnější komiksový film všech dob a bude nejlevnější miliardový hit | Fandíme filmu Joker je nejvýnosnější komiksový film všech dob a bude nejlevnější miliardový hit | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest