Králové videa: Dokument o partyzánském dabování "zápaďáckých" filmů v Československu potřebuje vaši pomoc

Králové videa: Dokument o partyzánském dabování "zápaďáckých" filmů v Československu potřebuje vaši pomoc | Fandíme filmu
Horrorwatch
Zobrazit dalších 5 obrázků
Seznamte se s fenoménem jednohlasého dabingu a komunitou, která u nás za socialismu šířila hollywoodskou osvětu.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2

Starší ročníky pravděpodobně zažily model, kdy si pustíte film, slyšíte originální zvuk a přes něj jeden člověk překládá, co se právě na obrazovce děje. Mladší něco takového možná zažili alespoň třeba na filmových festivalech nebo například při předávání Oscarů, když tlumočník simultánně překládá cizojazyčné slovo. Z dnešního pohledu samozřejmě něco takového zní (u filmu) jako něco nekoukatelného, ale ještě jednou připomínáme, že se bavíme o časech, kdy bylo k dispozici tohle nebo nic. Navíc podobný dabing často vznikal skutečně pro žánrové filmy, kde prim hrála vizuální složka a dialogy člověk potřeboval znát jen rámcově, aby věděl, proč Stallone střílí do záporáků tentokrát.

A právě na rychlodabing z éry videokazet je zaměřený připravovaný dokument Králové videa. Ten chce nostalgikům i těm mladším celý fenomén připomenout, blíže představit, vysvětlit a také nabídnout vzpomínky lidí, kteří byli do téhle scény osobně zapojení. Snímek tak přináší výpovědi celé řady dabérů, mezi které patřily i známé osobnosti, jako jsou Ondřej Hejma, František Fuka nebo Ondřej Neff. Zájemci o filmovou historii si tak určitě dokument nenechají ujít, už jen proto, že jde skutečně o fenomén specifický pro země východního bloku, a tak nehrozí, že by se plácl přes kapsu někdo v Hollywoodu a časy pokoutného šíření VHSek zmapoval nějaký zahraniční štáb.

U peněz bohužel musíme zůstat i na závěr. Tvůrčí tým v čele s režisérem Lukášem Bulavou, producentem Igorem Kovácsem a dramaturgem Petrem Svobodou jsou primárně nadšenci, kteří snímek natáčejí primárně proto, že zkrátka a dobře cítí vnitřní touhu seznámit ostatní diváky se svojí vášní. Nestojí za nimi žádný velký investor, a tak je projekt více méně financovaný z jejich vlastních kapes. Samotné natáčení mají tvůrci za sebou, ale pořád je před nimi ještě postprodukce, během které je třeba vyčistit autentické ukázky jednohlasně dabovaných filmů (aby byly na dnešních obrazovkách koukatelné) a především k nim zakoupit autorská práva, aby se Králové videa mohli legálně šířit.

To všechno něco stojí, a protože se nepodařilo získat podporu Státního fondu pro kinematografii, obrátili se tvůrci s prosbou na samotné filmové fanoušky. Na Startovači se snaží dát dohromady potřebnou částku 270 tisíc, aby svoje dítko dotáhli do konce. Zatím jsou na polovině, takže pokud je doba pokoutného shánění ilegálních videokazet něco, co vás zajímá a rádi byste o tom viděli dokument, neváhejte a tvůrce podpořte. I malá částka se počítá a pro jednotlivé donátory jsou samozřejmě připravené nejrůznější odměny, jak to tak v podobných případech bývá.

Všechny podrobnosti o Králích videa najdete na Startovači a Facebooku a níže si můžete pustit pár trailerů:

« Předchozí kapitola

Galerie: 6

Králové videa: Dokument o partyzánském dabování "zápaďáckých" filmů v Československu potřebuje vaši pomoc | Fandíme filmu Králové videa: Dokument o partyzánském dabování "zápaďáckých" filmů v Československu potřebuje vaši pomoc | Fandíme filmu Králové videa: Dokument o partyzánském dabování "zápaďáckých" filmů v Československu potřebuje vaši pomoc | Fandíme filmu Králové videa: Dokument o partyzánském dabování "zápaďáckých" filmů v Československu potřebuje vaši pomoc | Fandíme filmu Králové videa: Dokument o partyzánském dabování "zápaďáckých" filmů v Československu potřebuje vaši pomoc | Fandíme filmu Králové videa: Dokument o partyzánském dabování "zápaďáckých" filmů v Československu potřebuje vaši pomoc | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu