X-Men: Změní Magneto barvu pleti?

X-Men: Změní Magneto barvu pleti? | Fandíme filmu
The CW
Jestli se Marvel k tomuhle kroku skutečně odhodlá, vezme část internetu vidle do ruky.

O budoucnosti X-Menů toho víme jen málo. Jasné je, že po odkoupení studia Fox Disneym končí dosavadní filmová kontinuita (s Hugh Jackmanem, Jennifer Lawrence ad.) a postavy se značkou spojené přecházejí pod křídla Marvelu, kde se stanou součástí Marvel Cinematic Universe, po boku Avengers, Strážců Galaxie a dalších známých superhrdinů. Jasné je také to, že se nové podoby X-Menů nedočkáme dřív jak v roce 2022. Je tedy otázkou, zda vůbec Marvel v současné době na dalším X-Men filmu pracuje a jestli je tedy vůbec možné, aby o něm unikaly na internet nějaké informace. Server Full Circle Cinema, který se zprávou přišel, navíc nepatří mezi prověřené zdroje zpráv, takže je k následujícímu tvrzení třeba přistupovat obezřetně. Nicméně tvrzení rozvířilo stojaté vody internetu, tak se na něj pojďme podívat.

Full Circle Cinema tvrdí, že Marvel zvažuje, že by Magnetovi a Professorovi X změnil barvu pleti. Proč se takovou zvěstí vůbec zabývat? Protože v jistém ohledu má svoji logiku. Vůdce X-Menů Professor X možná není tak pevně daný, ale Magneto je nesmírně specifickou postavou. Populární záporák je do značné míry definovaný svým původem. Je to žid, který si prošel za druhé světové války koncentračním táborem. To je jeden z klíčových momentů, který jej naučil nedůvěřovat lidem a vidět v nich to nejhorší. Jeho původ také výrazně přispívá k rozmanitosti ústřední metafory, na které X-Meni stojí – X-Meni samozřejmě odkazují ke všem lidem, kteří jsou nějakým způsobem vyčlenění ze společnosti. Jsou o boji za rovnoprávnost a vzájemné toleranci, popřípadě ukazují, jak diametrálně odlišně se můžete zachovat, když vás společnost pro vaši odlišnost odvrhne (spor Profesor X vs. Magneto).

Druhá světová válka nicméně skončila v roce 1945. I kdyby byl v době jejího konce Eric Lehnsherr pětiletý (v komiksech je obvykle patnáctiletý), bylo by mu v době premiéry filmu k osmdesáti letům. Pokud by měl Magneto sloužit stejně dlouho jako třeba Iron Man, stál by proti hrdinům v dohledné době zhruba devadesátiletý padouch. A co teď s tím? Buď Marvel může tvrdit, že mutanti jsou dlouhověcí a detaily se dál nezabývat. Nebo postava (případně všichni mutanti) přicestuje do současnosti z paralelní dimenze či skokem v čase. Nebo vystoupí z nějaké formy hibernace. Anebo by se samozřejmě příběhy X-Menů mohly odehrávat v minulosti, nicméně to nezní příliš pravděpodobně, protože Marvel svoje hrdiny rád propojuje a umožňuje jim vzájemné setkávání.

No a nebo je tu možnost, že nový Magneto bude mladší. A pokud bude mladší, nezažije koncentrační tábory. Pokud má být Magneto stále Magnetem, měl by zažít nějakou opravdu drastickou formu diskriminace a útlaku, která zcela zásadně ovlivní jeho postoje a hodnotový systém. Židé v dějinách už nikdy nezažili (díky Bohu) tak extrémní perzekuci, jako za druhé světové války. Asi by se našly další hodně nepříjemné okamžiky jejich dějin, ale žádný tak jednoznačně odsouzený, jako koncentrační tábory. Pokud tedy bude chtít Marvel zachovat u Magneta jeho jádro a zároveň jej představit v současnosti, mohl by spojit jeho původ s přežitím jiné civilizační tragédie. Třeba genocidy v Kambodže (druhá polovina 70. let) nebo třeba genocidy ve Rwandě (1994). A vedle masových národních genocid existuje samozřejmě i celá řada dalších rasových zvěrstev, která se podepsala na celých generacích přeživších.

Ať už se nakonec Marvel s filmovým Magnetem vypořádá jakkoliv, zřejmé je, že jej nemůže prostě plácnout do chystaných snímků v nezměněné podobě a tvářit se, že je to starý známý Eric Lehnsherr, přeživší holokaustu. Zároveň můžeme už teď předpovídat, že pokud studio postavě změní původ a barvu pleti, rozhoří se na internetu obrovské vášně.

Co myslíte vy? Jakým způsobe se studio vypořádá v budoucích filmech se skutečností, že v komiksech se Magneto narodil ve 30. letech a je to přeživší holokaustu?

Na titulce je superhrdina Spartan ze seriálu Arrow, který nosí podobnou helmu jako Magneto.

Zdroje: Full Circle Cinema

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest