Pražské orgie: První trailer představuje bohémský život v komunistickém Československu očima amerického autora s Pulitzerovou cenou

Pražské orgie: První trailer představuje bohémský život v komunistickém Československu očima amerického autora s Pulitzerovou cenou | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 19 obrázků
Velikán světová literatury Philip Roth navštěvoval Československo a napsal o tom román. Filmová adaptace slibuje únik od šedé reality mezi zhýralé bohémy.

Philip Roth patří mezi stěžejní autory světové literatury. Jeho romány vycházejí po celém světě a získal za ně řadu prestižních ocenění, včetně Man Bookerovy či Pulitzerovy ceny. Román Pražské orgie (The Prague Orgy) z roku 1985 vychází z autorových skutečných zážitků z poloviny 70. let minulého století, kdy se vydal po stopách Franze Kafky do Československa, přišel zde do kontaktu se zakázanými spisovateli a dokud to bylo možné, zemi pravidelně navštěvoval.

Letos 10. října uvidíme v našich kinech filmovou adaptaci. To je vzhledem k předloze dobrá zpráva, nad kterou se nicméně vznáší určitý stín pochybnosti. Adaptaci realizuje scenáristka a režisérka Irena Pavlásková, která od svojí celovečerní prvotiny Čas sluhů z roku 1989 nenatočila žádný všeobecně dobře hodnocený film. Pavlásková nicméně uvádí, že práva ke zfilmování jí ještě za svého života poskytl sám spisovatel Roth, který se s tvůrkyní setkal a viděl její předchozí filmy. Můžeme tedy jen doufat, že jeho důvěra bude naplněna.

Z čerstvě zveřejněného traileru toho mnoho nevyčteme. Střih trailerů pro české filmy se lokálním distributorům dlouhodobě nedaří a upoutávka pro Pražské orgie nevystupuje z řady. Za rádoby dramatického hudebního podkresu sledujeme sestřih více či méně nicneříkajících upřených pohledů, popřípadě průchodů postav historickou Prahou. Ta nevypadá špatně, ale co můžeme čekat od vyprávění, to zatím opravdu jen těžko odhadovat. Závěrečný vtípek Hrušínského pak vytržený z kontextu nepadá na úrodnou půdu.

Hlavní role se zhostil nepříliš známý Kanaďan Jonas Chernick, jeho československou múzo Olgu hraje obdobně neznámá Kseniya Rappoport. Z českého obsazení zmiňme Pavla Kříže, Kláru Issovou, Jiřího Havelku, Miroslava Tábroského nebo Jana Hrušínského. Datum premiéry je v Česku i na Slovensku stanovené na 10.10. 2019. Dole pod trailerem najdete ještě oficiální synopsi distributora.

Příběh filmu Pražské orgie nás zavádí do Prahy poloviny 70. let, kam přijíždí slavný americký spisovatel Nathan Zuckerman – často využívané spisovatelovo alter ego – aby odvezl rukopis povídek napsaných v jazyce jidiš, jejichž autor byl zavražděn nacisty. Pro Zuckermana je pražská návštěva bizarním střetem s totalitou ovládaným národem a podivuhodným uskupením režimem umlčovaných umělců. Díky hledání rukopisu se seznámí se svéráznou a nezkrotnou Olgou a pronikne na vyhlášené večírky, na nichž každý hledá únik ke krátké svobodě po svém. Zuckerman se stane divákem i účastníkem dekadentního představení plného zmařených snů.

Spisovatel Philip Roth vycházel při psaní novely Pražské orgie z vlastních zážitků. Roth v 70. letech do Prahy jezdil a setkával se s českými zakázanými autory – Kunderou, Klímou, Vaculíkem a jinými. Rovněž se stýkal s českou komunitou v New Yorku, v 70.a 80. letech poskytoval podporu československým spisovatelům. V roce 1976 odmítla komunistická moc Rotha do Československa vpustit, vrátil se až v roce 1990. Letos v březnu Philip Roth ve věku 85 let zemřel.

Zdroj a fotografie: Bioscop

Galerie: 20

Pražské orgie: První trailer představuje bohémský život v komunistickém Československu očima amerického autora s Pulitzerovou cenou | Fandíme filmu Pražské orgie: První trailer představuje bohémský život v komunistickém Československu očima amerického autora s Pulitzerovou cenou | Fandíme filmu Pražské orgie: První trailer představuje bohémský život v komunistickém Československu očima amerického autora s Pulitzerovou cenou | Fandíme filmu Pražské orgie: První trailer představuje bohémský život v komunistickém Československu očima amerického autora s Pulitzerovou cenou | Fandíme filmu Pražské orgie: První trailer představuje bohémský život v komunistickém Československu očima amerického autora s Pulitzerovou cenou | Fandíme filmu Pražské orgie: První trailer představuje bohémský život v komunistickém Československu očima amerického autora s Pulitzerovou cenou | Fandíme filmu Pražské orgie: První trailer představuje bohémský život v komunistickém Československu očima amerického autora s Pulitzerovou cenou | Fandíme filmu Pražské orgie: První trailer představuje bohémský život v komunistickém Československu očima amerického autora s Pulitzerovou cenou | Fandíme filmu Pražské orgie: První trailer představuje bohémský život v komunistickém Československu očima amerického autora s Pulitzerovou cenou | Fandíme filmu Pražské orgie: První trailer představuje bohémský život v komunistickém Československu očima amerického autora s Pulitzerovou cenou | Fandíme filmu Pražské orgie: První trailer představuje bohémský život v komunistickém Československu očima amerického autora s Pulitzerovou cenou | Fandíme filmu Pražské orgie: První trailer představuje bohémský život v komunistickém Československu očima amerického autora s Pulitzerovou cenou | Fandíme filmu Pražské orgie: První trailer představuje bohémský život v komunistickém Československu očima amerického autora s Pulitzerovou cenou | Fandíme filmu Pražské orgie: První trailer představuje bohémský život v komunistickém Československu očima amerického autora s Pulitzerovou cenou | Fandíme filmu Pražské orgie: První trailer představuje bohémský život v komunistickém Československu očima amerického autora s Pulitzerovou cenou | Fandíme filmu Pražské orgie: První trailer představuje bohémský život v komunistickém Československu očima amerického autora s Pulitzerovou cenou | Fandíme filmu Pražské orgie: První trailer představuje bohémský život v komunistickém Československu očima amerického autora s Pulitzerovou cenou | Fandíme filmu Pražské orgie: První trailer představuje bohémský život v komunistickém Československu očima amerického autora s Pulitzerovou cenou | Fandíme filmu Pražské orgie: První trailer představuje bohémský život v komunistickém Československu očima amerického autora s Pulitzerovou cenou | Fandíme filmu Pražské orgie: První trailer představuje bohémský život v komunistickém Československu očima amerického autora s Pulitzerovou cenou | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu