Příběh Pixaru: Od Toy Story k Rebelce - II. část

Příběh Pixaru: Od Toy Story k Rebelce - II. část | Fandíme filmu
Pixar je synonymem kvality. Pojďme se podívat blíže na dlouhou cestu studia, jež je lemována obrovskými úspěchy a hromadou poctivé práce. Část II.

Konečně je tu slíbené pokračování průřezu tvorbou úspěšného filmového studia Pixar. Minule jsme si připomněli prvních šest pixarovek a dnes bychom se měli podívat na zoubek zbytku. Je dobré připomenout, že animátorské hvězdy jsou od roku 2006 v područí mediálního konglomerátu The Walt Disney Company, což mělo nepochybně vliv na jejich další směřování. Už nebudu více zdržovat a pojďme se společně mrknout na další animované pecky i první dílčí nezdary Pixaru.

 

Cars / Auta

  • Premiéra: 2006
  • RottenTomatoes: 74%
  • ČSFD: 82%
  • Celosvětové tržby ($) : 462 milionů
  • Otevírací víkend ($): 60 milionů

Po dospěláckých Úžasňákových se Pixar znovu trošku více zaměřil na mladší publikum a vypustil do světa kouzelné dobrodružství arogantního a namyšleného Bleska McQueena, který při svém nuceném pobytu v Kardanové Lhotě poznává, že jsou na světě i důležitější věci než závodní trofeje a osobní úspěch. Celé vyprávění je inspirováno atmosférou putování po bývalé interstátní dálnici Route 66. Legendární "The Main Street of Americe" je již sice vyřazena z dálničního systému, ale v Autech ožívá v plné kráse. Snímek byl dokonce pracovně pojmenován Route 66, avšak kvůli podobnosti s názvem americké televizní show, která byla vysílána v 60. letech, tvůrci označení filmu změnili. Blesk McQueen má na svém boku číslo 95, jež odkazuje na rok, kdy byl uveden první celovečerní snímek Pixaru – Toy Story. Autíčka jsou se stopáží 117 minut nejdelším počinem populárního studia a ačkoliv celosvětové tržby nebyly tak velké, jak se zprvu čekalo, příjmy z prodeje hraček a předmětů s motivy hrdinů Aut byly a stále jsou astronomické.

 

 

Ratatouille / Ratatouille

  • Premiéra: 2007
  • RottenTomatoes: 96%
  • ČSFD: 86%
  • Celosvětové tržby ($) : 624 milionů
  • Otevírací víkend ($): 47 milionů

Dost možná jeden z úplných vrcholů pixarovské tvůrčí kreativity. Příběh krysáka Remyho ležel na stole v Pixaru už od roku 2001, kdy Jan Pinkava přišel poprvé s myšlenkou natočit podobně laděný snímek. Pinkava začal i na postu režiséra, ale v roce 2005 jej nahradil Brad Bird, jelikož se výroba neubírala tím správným směrem. Bird převzal odpovědnost za režii, produkci a do značné míry přepsal původní scénář. Tvůrčí tým bral přípravy kulinářského dobrodružství velmi vážně. Dokonce proběhla i motocyklová tour po Paříži a také kolečko po vybraných pařížských restauracích. Na těle zvířecího kuchtíka je 1 150 070 chlupů, přičemž ambiciózní kuchařka Colette se musela spokojit pouze s číslem 176 030. Aby iluze francouzské kuchyně byla dokonalá, bylo připraveno, nafoceno a ochutnáno 270 různých druhů jídel. Duo Linguini & Remy sice odstartovalo o otevíracím víkendu poměrně vlažně, ale nakonec se z Ratatouille vyklubala výjimečně úspěšná finanční trvalka.

 

 

WALL-E / VALL-I

  • Premiéra: 2008
  • RottenTomatoes: 96%
  • ČSFD: 85%
  • Celosvětové tržby ($) : 521 milionů
  • Otevírací víkend ($): 63 milionů

Režisér Andrew Stanton (Život brouka, Hledá se Nemo) se znovu usadil na režisérskou židličku a přinesl nám působivý příběh opuštěného úklidového robůtka, který si svědomitě plní svoje povinnosti na odpadky zdevastované matičce Zemi. Společnost mu dělá švábí kamarád Hal a spousta zvláštností a artefaktů z lidského života. VALL-I působí roztomile, nadmíru sympaticky a velmi připomíná kouzelného plecháče z rodinné komedie Číslo 5 žije. Je tomu už 700 let, co lidé opustili planetu Zemi a nechali robotické uklízeče pracovat. Výtvarný umělec Derek Thompson vytvořil pro produkční práce neuvěřitelných 125 000 nákresů, přičemž obvykle postačí 50 - 70 000. Zvukař Ben Burtt nahrál pro snímek celkem 2 500 zvuků, což byl údajně dvojnásobný počet oproti kterémukoli dílu Star Wars, na kterém měl tu čest spolupracovat. Zvuky měly různý původ, ale převážně se jednalo o všelijaké generátory, elektrické přístroje a domácí spotřebiče. Hlavnímu hrdinovi propůjčil svůj vlastní hlas, stačilo jej pouze prohnat počítačovým programem. VALL-I si připsal ohromujících 6 oscarových nominací, nejvíce v historii studia. Proměnil jedinou, samozřejmě v kategorii nejlepší animovaný film.

  

 

Up / Vzhůru do oblak

  • Premiéra: 2009
  • RottenTomatoes: 98%
  • ČSFD: 81%
  • Celosvětové tržby ($) : 731 milionů
  • Otevírací víkend ($): 68 milionů

Vzhůru do oblak byl jubilejním desátým počinem oblíbeného studia. Příběh 78letého prodejce balónků Carla Fredricksena a 8letého raubíře Russella je rodinným dobrodružstvím se vším všudy. Okouzlující a humorná pouť do ztraceného světa je výsledkem obrovské porce kreativity. Při odletu je k domečku připoutáno dohromady 20 622 balónků. Pro zajímavost - technici Pixaru spočítali, že v praxi by bylo třeba zhruba 20-30 milionů nafukovacích balónků. Přibližně 500 dětí podstoupilo hlasový casting, než byl do role Russella obsazen hlas losangeleského rodáka Jordana Nagaie. Snímek obsahuje 4 minuty a 21 sekund trvající scénu, ve které je zobrazeno manželství Carla a Ellie. Jedná se o jednu z nejdojemnějších sekvencí v historii studia. Vzhůru do oblak bylo prvním projektem studia uvedeným ve 3D. Tvůrci nejdříve pochybovali, zda bude děti lákat příběh mrzutého starého muže, jenže následoval obrovský kasovní úspěch a třešničkou na dortu byla oscarová nominace v kategorii nejlepší film! Jednalo se o první takto poctěnou pixarovku a první animák od dob klasické pohádky Kráska a zvíře.

 

 

Toy Story 3 / Toy Story 3: Příběh hraček

  • Premiéra: 2010
  • RottenTomatoes: 99%
  • ČSFD: 84%
  • Celosvětové tržby ($) : 1,1 miliardy
  • Otevírací víkend ($): 110 milionů

Režisér Lee Unkrich se vrací na místo činu a podruhé pod jeho vedením ožívá legendární partička hraček v čele s Buzzem a Woodym. Naši hrdinové musí tentokrát čelit rozjíveným dětičkám, jelikož jejich domovem se stává školka. Chemie funguje na výbornou, humorných situací je přehršel a příběh je nadmíru zábavný. Hned na začátku došlo k drobné nepříjemnosti, když se tvůrcům nepodařilo otevřít soubory s modely všech postaviček z předchozích dílů. Animátoři tudíž museli vše vytvořit znovu. Jedná se o šestou pixarovku, kterou obohatil svou hudbou Randy Newman. Panáček Ken, jenž ve snímku randí s naší milovanou Barbie, vystřídá 21 různých oblečků. Třetí Příběh hraček je jedním z 12 snímků, které překročili magickou hranici 1 miliardy dolarů. To už je slušný finanční úspěch. Na RottenTomatoes má série souhrnné skóre 99,67% (pouhá 3 negativní hodnocení oproti 476 kladným). Návrat ke kořenům se vyplatil a z třetích Hraček se stal celosvětový megahit.

 

 

Cars 2 / Auta 2

  • Premiéra: 2011
  • RottenTomatoes: 38%
  • ČSFD: 63%
  • Celosvětové tržby ($) : 560 milionů
  • Otevírací víkend ($): 66 milionů

Jednou to přijít muselo. Tvůrčí zaškobrtnutí číslo jedna nese název Auta 2. Nejhorší noční můra všech příznivců Pixaru se stala skutečností, protože vzniknul film, který absolutně postrádá osobitost, nápaditost a originalitu svých předchůdců. V podstatě je to nudné, hloupé a bez nápadu – prostě tomu chybí kouzlo. Neposedná lampička poprvé zklamala, i když se pořád jedná o technicky brilantně zpracovaný animák. Těžko se v tomto případě hledají výjimečné charakteristiky. Původně bylo ve scénáři celkem 5 závodů. Pneumatiky se měly pálit v Paříži, Německu, Japonsku, Velké Británii a smyšleném italském městečku Porto Corsa. Vzhledem k časovému skluzu bylo vynecháno Německo i Paříž. Hudby se ujal už počtvrté Michael Giacchino. Dvojka Aut se stala první pixarovkou bez oscarové nominace. Z finančního hlediska se sice nejednalo o debakl, ale kvalitativní propad byl nesmírně bolestivý.

 

 

Brave / Rebelka

  • Premiéra: 2012
  • RottenTomatoes: 74%
  • ČSFD: 78%
  • Celosvětové tržby ($) : uvidíme :-)
  • Otevírací víkend ($): 66 milionů

S vědomím, že vydobyté pozice jsou v ohrožení, pustili se v Pixaru do pohádkového dobrodružství rusovlasé princezny Meridy. Příběh o vztahu dcery a matky je prvním případem, kdy je hlavní hrdinkou pixarovky dívka. Emancipovaná Merida je rozhodnuta postavit se zkostnatělému společenskému řádu a změnit tradiční zvyklosti ve skotském království. V průběhu tvorby došlo k přeobsazení režisérského postu, když Brenda Chapman byla nahrazena Markem Andrewsem. Původně se mělo 80% celé stopáže odehrávat ve sněhu, nakonec z této myšlenky zbylo pouze torzo. Hlas sympatické dívenky měla namluvit Reese Witherspoon, avšak vlivem pracovní vytíženosti musela z projektu vycouvat a nahradila jí skotská herečka Kelly Macdonald. Rebelka se stala nejdražším snímkem v historii studia. Rozpočet se vyšplhal na $210 milionů. Do té doby držela primát dvojice Toy Story 3 a Auta 2 s "pouhými" $200 miliony. Osobně jsem si Rebelku hooodně moc užil, ačkoliv Disneyho vliv je cítit v každém záběru. Recenzi si můžete přečíst zde.

 

Co říci na závěr. Pixar je neopakovatelným fenoménem. I kdyby už studio nevytvořilo nic pořádného, pořád by zbylo minimálně 12 kvalitních animáků (druhá Auta jsou prostě špatná), které vždy dokážou pobavit a zahřát u srdce. Osobně jsem velmi rád, že se Rebelka povedla a přeju kreativnímu studiu ještě mnoho úspěchů.

Jako inspirace pro tento přehled mi posloužil podobně laděný článek Brendana Bettingera, který byl uveřejněný na serveru Collider. Současně se jedná i o prvotní zdroj informací, doplněný o sekundární zdroje jako BoxOfficeMojo, ČSFD či IMDB.

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu