1917: Legendární kameraman Deakins chystá film "na jeden záběr"

1917: Legendární kameraman Deakins chystá film "na jeden záběr" | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 8 obrázků
Režisér filmu Skyfall + oscarový kameraman Deakins + 1. světová válka = neskutečně pohlcující zážitek. 

Oscarový Sam Mendes, režisér filmů Skyfall, Americká krása a Mariňák natáčí svůj nový film. Snímek nese název 1917 a odehrává se v období 1. světové války. Všechny dosavadní informace včetně hereckého obsazení si můžete prečíst zde. Jedno z jmen, které by vás mělo nalákat do kina, je Roger Deakins. Legendární kameraman nominovaný na čtrnáct Oscarů natočil spoustu úžasně vypadajících snímků. Jmenovat můžeme například Blade Runner 2049, Sicario: Nájemný vrah, Tahle země není pro starý, Zabití Jesseho Jamese zbabělcem Robertem Fordem, Big Lebowski, Fargo a Vykoupení z věznice Shawshank.

Sám kameraman o sobě říká, že nemá specifický styl, který by se snažil dodržovat. Můžeme si ovšem všimnout, že často používá jednoduché statické záběry. Do detailu si pohraje se světlem a kompozicí, ale málokdy se pouští do nějakých „šíleností“. To se teď změní. Film 1917 se odehrává celý v jediný den a měl by být natočen na "jediný záběr". Studio Universal snímek popisuje jako „pohlcující zážitek“. Tomuto tvrzení bezmezně věřím, představa, že uvidíme válečný snímek natočený Robertem Deakinsem na jediný záběr, je opravdu lákavá.  

Dosavadní „mistr“ dlouhých záběrů je Emmanuel Lubezki (alespoň co v rámci hollywoodské produkce). Natočil například filmy Gravitace, Birdman a REVENANT Zmrtvýchvstání. Všechny se vyznačují právě dlouhými záběry. Birdman je dokonce natočený na "jediný záběr". Za všechny tři filmy vyhrál Oscara v kategorii Nejlepší kamera. Každý rok soupeřil právě s Rogerem Deakinsem, jemuž sošky vyfouknul. 

Snaží se Deakins překonat svého dlouholetého rivala? Výsledek bychom měli vidět někdy v lednu příštího roku. USA premiéra snímku je stanovena na 25. 12. 2019. Ve Spojeném království má snímek premiéru až 10. 1. 2020. Informace o české a slovenské premiéře zatím nejsou k dispozici, ovšem počítal bych s podobným datem jako ve Spojeném království. Máte raději práci Rogera Deakinse, nebo Emmanuela Lubezkiho? Nebo je nelze porovnávat? Dejte vědět.

Video esej o kameramanském stylu Rogera Deakinse: 

Zdroj: Collider

Galerie: 9

1917: Legendární kameraman Deakins chystá film "na jeden záběr" | Fandíme filmu 1917: Legendární kameraman Deakins chystá film "na jeden záběr" | Fandíme filmu 1917: Legendární kameraman Deakins chystá film "na jeden záběr" | Fandíme filmu 1917: Legendární kameraman Deakins chystá film "na jeden záběr" | Fandíme filmu 1917: Legendární kameraman Deakins chystá film "na jeden záběr" | Fandíme filmu 1917: Legendární kameraman Deakins chystá film "na jeden záběr" | Fandíme filmu 1917: Legendární kameraman Deakins chystá film "na jeden záběr" | Fandíme filmu 1917: Legendární kameraman Deakins chystá film "na jeden záběr" | Fandíme filmu 1917: Legendární kameraman Deakins chystá film "na jeden záběr" | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu