Stan Lee: Jak vznikalo cameo v Captain Marvel a kolikrát ho ještě uvidíme

Stan Lee: Jak vznikalo cameo v Captain Marvel a kolikrát ho ještě uvidíme | Fandíme filmu
Šéf Marvelu o budoucnosti Stanových cameí. A nahlédněte pod pokličku Stanova camea v Captain Marvel, které rozplakalo Kevina Smithe.

Loni na podzim zemřel v požehnaných 95 letech Stan Lee, spoluautor většiny nejznámějších marvelovských hrdinů a provázaného komiksového světa. Zatímco u řady tvůrců většina fanoušků možná vůbec netuší, jak vlastně vypadají, Stan byl na očích i těm nejméně zasvěceným, protože se pravidelně objevoval v nejrůznějších cameích, která se zvlášť po přelomu milénia stala oblíbenou a prakticky nedílnou součástí Marvel filmů.

Captain Marvel byla prvním celovečerním hraným filmem od Marvel Studios zveřejněným po Stanově smrti. Snímek mu byl věnovaný a tvůrci jej uctili hned v úvodu dalším způsobem, když všechny supehrdiny v animovaném logu studia nahradili právě Stanem. Později následovalo také tradiční cameo, ke kterému dochází během honičky v nadzemce. Carol hledá maskovaného Skrulla a narazí na pasažéra, který se schovává za velkým sešitem. Jedná se o scénář ke snímku Mallrats od Kevina Smithe, ve kterém měl Lee něco mezi cameem a menší rolí.

Šlo o jedno z vůbec prvních Stanových cameí. Lee tu hrál zveličenou verzi sama sebe - komiksového autora a zkušeného guru, který poradí ústředním hrdinům. Snímek byl uvedený v roce 1995, ve kterém se děj Captain Marvel odehrává a Stan si ve vagónu nadzemky opakuje jednu z replik, kterou ve filmu má. Když se Kevin Smith o cameu dozvěděl, dojalo jej to k slzám a hned se ptal Marvelu, jestli přežil Thanosovo lusknutí, když je evidentně součástí filmového světa. Cameo bylo po Stanově smrti lehce upraveno. Stanova role zůstala stejná, ale Brie Larson po setkání se starým pánem prolomí čtvrtou zeď, vystoupí z role a vzdá mu hold jemným úsměvem. Kevin Smith později prozradil, že tohle Stanovo cameo bylo jedno z posledních a hlas mu už tak dobře nesloužil. Proto jej Marvel požádal, zda by nemohl aktuální audio nahradit Stanovým hlasem z Mallrats. Smith ochotně svolil (a studio Universal také).

Jak to bude do budoucna? Jak Lee stárl, Marvel jej nechtěl nutit k létání po světě a několik posledních let s ním točil camea vždy na jednom místě na několik filmů dopředu. James Gunn natočil při filmování Strážců Galaxie 2 Stanova camea pro další dva nebo tři filmy a podobná praxe se opakovala. Už dřív bylo s jistotou dané, že Lee natočil camea až do Avengers: Endgame. A tam to možná nekončí. Šéf Marvel Studios Kevin Feige znovu potvrdil cameo v Endgame a připustil, že při svém posledním natáčení Stan opět připravil několik cameí dopředu, takže po Endgame „uvidíme“.

Celé Feigeho vyjádření působí dojmem, že úplně poslední cameo by se mohlo objevit ve Spider-Manovi: Daleko od domova, což by svým způsobem bylo symbolické. Spider-Man je Stanovou nejikoničtější nejtypičtější a nejznámější postavou. Osobně vystupoval v jeho komiksech a na plátně se spolu se Spider-Manem ve společné scéně setkal celkem osmkrát, pokud počítáme i animované Paralelní světy, tedy víckrát, než s kteroukoliv jinou postavou. Lze pochybovat o tom, že v době, kdy Lee poslední porci cameí točil, byl jakýkoliv Marvel film po příštím Spider-Manovi v nějaké pokročilejší fázi vývoje, takže by dávalo smysl, pokud žádné další cameo nenatočil.

Uvidíme, co se stane, až zásoby předtočených cameí dojdou, rozhodně patřily k milému zpestření dosavadních filmů.

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest