Oscar 2019: První velká předpověď nominovaných

Oscar 2019: První velká předpověď nominovaných | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 18 obrázků
Konec roku se blíží a s ním i předávání nejprestižnějších filmových ocenění. Pojďmě se nyní podívat, o kom se mluví a kdo má v současné době největší šance.
  1. Kapitola č.1
  2. Nejlepší film
  3. Nejlepší režesér
  4. Nejlepší herec
  5. Nejlepší herečka
  6. Nejlepší herečka ve vedlejší roli
  7. Nejlepší herec ve vedlejší roli

Akademie působí v posledních letech značně nepředvídatelně. Ve vzduchu je cítit změna, zatím pouze nevíme, kterým směrem se s postupujícím časem její mladší a mladší členové vydají. Rok 2016 se proslavil jedním z nejvíce šokujících momentů historie, když byl během ceremoniálu chybně oznámený vítězný film. Daleko podstatnější než toto faux pas je však to, že nenápadné černošské drama s homosexuální tématikou, Moonlight, naprosto nečekaně porazilo snový muzikál La La Land, který byl s tržbami 450 miliónů USD a historickými 14 nominacemi všeobecně považován za jasného favorita. O rok později se po letech čekání dočkal Guillermo del Toro a jeho netradiční fantasy romance The Shape of Water. Poslední dva ročníky tak mohou být částečně indikátorem toho, že Akademie se snaží upozornit na okrajové snímky se sociálním a společenským podtextem, často doprovázené politickou linkou.

Problémem ovšem je, že každoročnímu předávání nejprestižnějších ocenění klesá sledovanost. Loňský ročník si na své konto připsal jeden nepříjemný unikát, když se stal se sledovaností 26,5 miliónu diváků nejméně sledovaným přenosem oscarové historie. Už dlouho se objevují hlasy volající po větší komercializaci a akcentu na filmy, které více rezonují s mainstreamovým publikem. Odpovědí na tyto námitky měla být nová kategorie, která by ocenila populární filmy (čti blockbustery). V podstatě se tak jednalo o úlitbu masám. Toto rozhodnutí ovšem vyvolalo velkou kritiku z obou stran a celá věc tak byla odložena s otazníkem na neurčito.

Minimálně letos tak ještě budeme odkázáni na "staronový" formát a opět můžeme očekávat souboj mezi artovými filmy určenými pro specifické publikum a finančními hity filmových kinosálů, které je rok od roku těžší ignorovat. Diváci, kteří v roce 2016 s příchodem revolučního hitového La La Land předvídali obrodu a znovuvzkříšení tohoto žánru, se rozhodně nemýlili. Letos to vypadá, že hnedka dvojice podobných filmů by mohla promluvit do závěrečného zúčtování.

I když se nejedná o čistokrevné muzikály, tak oba hudební snímky - A Star is Born a Bohemian Rapsody - jsou komerčními hity a minimálně v prvním případě se dokonce hovoří o těch vůbec nejvyšších ambicích. Velkým příběh bude i jarní hit studia Marvel - Black Panther - který je řadou kritiků považován za první skutečně sociálně uvědomělý a politiku reflektující snímek od studia Marvel, který bude minimálně v technických kategoriích pořádně vidět. O tom jestli budou jeho ambice sahat výš, rozhodnou až následující měsíce. Historický ročník má před sebou i Netflix, který má unikátní šanci protlačit do nejprestižnější kategorie vůbec poprvé svůj snímek - drama Roma

91. ročník nebude pouze o filmech, ale i o individuálních příbězích. Podle všeho to vypadá, že Bradley Cooper zažije nejlepší noc svého života. Za svou roli ve snímku Star is Born by se totiž měl dočkat nominací minimálně ve třech kategoriích (nejlepší herec, film (producent) a režisér). A ze hry není ani nominace v kategorii nejlepší píseň. Amy Adams cílí za svou roli ve snímku Vice na svou šestou nominaci a podle prvních ohlasů by se konečně mohla dočkat své první výhry v kategorii vedlejší herečka.

Nebude to mít ovšem vůbec jednoduché. Jednou z jejích vyzyvatelek bude Emma Stone, která bude ve svých 30 letech usilovat o svou druhou sošku. Stala by se tak čtvrtým nejmladším hercem v historii, který dvě sošky získal. V podobné pozici bude i Mahershala Ali, který by mohl letos rovněž získat svého druhého Oscara. Unikátní šanci bude mít i slavná zpěvačka Lady Gaga, která bude hned se svojí první celovečerní hlavní rolí bojovat o vítězství v kategorii nejlepší herečka s legendární Glenn Glose, která se pokusí získat prestižní ocenění při svém sedmém pokusu.

Sezóna je samozřejmě dlouhá, stát se může všechno. To nám ovšem nezabrání ponořit se do říše dohadů a spekulací a projít si jednotlivé kategorie.

Další kapitola »

První člověk

12.10.2018 |
Drama, Životopisný
Info o filmu

Galerie: 19

Oscar 2019: První velká předpověď nominovaných | Fandíme filmu Oscar 2019: První velká předpověď nominovaných | Fandíme filmu Oscar 2019: První velká předpověď nominovaných | Fandíme filmu Oscar 2019: První velká předpověď nominovaných | Fandíme filmu Oscar 2019: První velká předpověď nominovaných | Fandíme filmu Oscar 2019: První velká předpověď nominovaných | Fandíme filmu Oscar 2019: První velká předpověď nominovaných | Fandíme filmu Oscar 2019: První velká předpověď nominovaných | Fandíme filmu Oscar 2019: První velká předpověď nominovaných | Fandíme filmu Oscar 2019: První velká předpověď nominovaných | Fandíme filmu Oscar 2019: První velká předpověď nominovaných | Fandíme filmu Oscar 2019: První velká předpověď nominovaných | Fandíme filmu Oscar 2019: První velká předpověď nominovaných | Fandíme filmu Oscar 2019: První velká předpověď nominovaných | Fandíme filmu Oscar 2019: První velká předpověď nominovaných | Fandíme filmu Oscar 2019: První velká předpověď nominovaných | Fandíme filmu Oscar 2019: První velká předpověď nominovaných | Fandíme filmu Oscar 2019: První velká předpověď nominovaných | Fandíme filmu Oscar 2019: První velká předpověď nominovaných | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest