Rozhovor: Pavel Kacerle, Čech, který vykouzlil Avengers

Rozhovor: Pavel Kacerle, Čech, který vykouzlil Avengers | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 7 obrázků
Český rodák Pavel Kacerle připravuje vizuální efekty pro hollywoodské velkofilmy, včetně Avengers od Marvelu. Odpověděl nám na několik otázek.
  1. Kapitola č.1
  2. Kapitola č.2

9) Soucítil jste s kolegy od Justice League při kauze kolem Supermanova (ne)kníru? O:-)

Haha. Podle mě neudělali špatnou práci. Ono to máte těžké. Předělávat něco, co je všem takhle na očích, něco co každý viděl nespočetněkrát ve svém životě. Kůže je obecně složitá, právě protože ji všichni známe z každého úhlu, za každých světelných podmínek .. já spíše nechápu některá jiná rozhodnutí, která přišla přímo z DC, ale to je na jinou diskuzi. Navíc já nemám dostatek zkušeností takové věci soudit, a tak mi to ani nepřísluší.

Děkujeme Pavlovi za jeho odpovědi, najít jej můžete na jeho osobním webu nebo třeba na Instagramu. Pro zájemce přikládáme stručné ohlédnutí za Pavlovou dosavadní kariérou:

Pavlovi Kacerlemu je 29 let, pochází ze západočeských Vejprnic, ale dlouhodobě žije v zahraničí, kde pracuje na vizuálních efektech těch největších hollywoodských blockbusterů. Legenda praví, že když byl v kinech první Iron Man, tak si tehdejší středoškolák udělal v garáži rodičů modré klíčovací pozadí a sám sebe začal "oblékat" do Iron Manova obleku. Efektům se chtěl věnovat profesionálně. Nevěřil tomu, že se k oboru dokáže dostat skrz české školství, a tak nedokončil střední průmyslovou školu a bez maturity a znalosti angličtiny se vypravil do New Yorku, kde absolvoval kurz animace Digital Film Academy. Školné za něj tehdy zaplatil kamarád, který byl ochotný si kvůli Pavlovi půjčit v bance deset tisíc dolarů.

Po návratu do Česka pracoval Kacerle v reklamní agentuře, ale dál jej to táhlo k filmu, kam se konečně dostal v roce 2011, když jej společnost Cinesite přijala na základě portfolia, které si vypracoval po večerech, ve svém volném čase. Odletěl tedy do Londýna, pracovat na snímku John Carter, kde se poprvé poznal s uznávanými kolegy oboru a začal nabírat zkušenosti. Remake filmu Total Recall možná nebyl zapsaný do historie filmu zlatým písmem, nicméně pro Pavlovu kariéru byl dalším důležitým krokem. Závěrem roku 2012 se měl stěhovat do Vancouveru, kvůli práci na Muži z oceli, jenže projekt byl odložený a Kacerle hledal jinou práci. Příležitost přišla z německého studia Trixter, které se chystalo na Iron Mana 3 a v Pavlův prospěch hrála skutečnost, že měl zkušenost s roboty ze zmiňovaného Total Recall.

Z Trixteru se přesunul do vysvněné destinace, k absolutní špičce do firmy ILM (Industrial Light and Magic – legendární triková společnost založená Georgem Lucasem, zodpovědná za podobu Star Wars), pro kterou pracoval dva roky ze Singapuru. Postupně však zjišťoval, že jej všechny cestičky vždycky táhnout zpátky k Marvelu, a tak je od roku 2016 usídlený v Kalifornii, aby byl komiksovému studiu nablízku. Do jeho portfolia krom již zmiňovaných snímků patří také Jupiter Ascending, White House Down, Avengers: Age of Ultron, Thor: Temný svět, Captain America: Návrat prvního Avengera (film byl za efekty nominovaný na Oscara, stejně jako Iron Man 3) nebo Spider-Man: Homecoming, kde měl trochu jinou úlohu a s přípravou triků pomáhal přímo na natáčení.

Oficiální název Pavlovy pracovní pozice zní (u většiny filmů, u některých zastával jinou funkci) lighting technical director. Co to znamená v praxi? Jednotlivá efektová oddělení dodají záběry kamery, modely digitálních postav a objektů a textury. Lighting technical director je u toho, když se jednotlivé elementy zkompletují do celé trojrozměrné scény, doladí se případné nedostatky a všechno se realisticky nasvítí (přidají se přirozené odlesky atd.), aby to působilo přirozeně a uvěřitelně v prostoru – proto „lighting“ - osvětlení. Následně se to "přeloží" do výsledného dvojrozměrného obrazu, který potom vidíme v kinech. Kacerle je tedy vlastně zodpovědný za finální podobu scény.

Závěrem nám tak nezbývá než pogratulovat Pavlovi k dosavadní práci a popřát mnoho zajímavých projektů do budoucna.

« Předchozí kapitola

Avengers: Infinity War

27.04.2018 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný
Info o filmu

Galerie: 8

Rozhovor: Pavel Kacerle, Čech, který vykouzlil Avengers | Fandíme filmu Rozhovor: Pavel Kacerle, Čech, který vykouzlil Avengers | Fandíme filmu Rozhovor: Pavel Kacerle, Čech, který vykouzlil Avengers | Fandíme filmu Rozhovor: Pavel Kacerle, Čech, který vykouzlil Avengers | Fandíme filmu Rozhovor: Pavel Kacerle, Čech, který vykouzlil Avengers | Fandíme filmu Rozhovor: Pavel Kacerle, Čech, který vykouzlil Avengers | Fandíme filmu Rozhovor: Pavel Kacerle, Čech, který vykouzlil Avengers | Fandíme filmu Rozhovor: Pavel Kacerle, Čech, který vykouzlil Avengers | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest