Dunkerk: První dojmy z Nolanova velkolepého bijáku

Dunkerk: První dojmy z Nolanova velkolepého bijáku | Fandíme filmu
Warner Bros.
Těžko říct, zda se vám to bude "líbit", ale vidět to skutečně musíte.

Jestli jsem včera v novince ke Sněhulákovi dumal nad tím, jestli vlastně podobný snímek potřebuji vidět v kině, tak u Dunkerku si naopak říkám, jestli bych jej vůbec chtěl zažít kdekoliv jinde. Přesněji řečeno, kdekoliv jinde než v pravém IMAXu. Je to nefér, není to ani zdaleka dostupné všem, ale na obřím plátně a s projekcí z mamutího analogového IMAX projektoru je novinka Christophera Nolana prostě monumentální.

Vlastně ani nejde říct, že bych si Dunkerk užil, ale zážitek je to skutečně úchvatný. Nolan sám přiznává, že si vlastně zaexperimentoval a z klasické filmové struktury ponechal ve snímku jen finále, v tomhle případě tedy evakuaci anglických vojáků z francouzského pobřeží během druhé světové války. Okamžitě jsme vtažení do děje, přičemž o postavách víme jen to nejzákladnější. Vlastně jen to, zda se snaží čistě přežít, nějak situaci korigovat nebo se hrdinsky zapojit.

A to vtažení tu díky obřímu formátu funguje opravdu znamenitě. Přelety nad oceánem jsou tak krásné, že by se člověk zastavil a kochal, kdyby nebyl uprostřed přestřelky bojových letounů. Příroda je velkolepá a nekompromisní, k lidskému utrpení zcela netečná. Kam až oko dohlédne, tam se rozprostírá válečná vřava, ze které tak není úniku ani v sále, kde můžete jen nehnutě pozorovat, že nezkušení mladíci prakticky vůbec nemají svůj osud ve vlastních rukou.

Všechnu tu autentičnost podtrhuje minimalistické pojetí v rámci vyprávění, neznámé tváře mladých herců, Nolanovo libování si v praktických efektech a vlastně i vady na filmovém pásu, které dodávají snímku další vrstvu retro puncu. Všechno to pak dovršuje Zimmerův doprovod který je spíše než hudbou jedním velkým ruchem, který pomáhá celý zážitek z války patřičně znepříjemnit a vyšponovat napětí na maximum. Tohle prostě chcete vidět na největším možném plátně a jestli je jen sebemenší šance, že byste se dostali do Prahy, udělejte to. Naprostá většina Evropanů to má podstatně dál než vy a nikde jinde na kontinentě se film v ultimátní IMAX podobě nepromítá.

Snímek pojednává o operaci Dynamo. Ta měla na přelomu května a června roku 1940 za cíl evakuovat britské a francouzské vojáky spojeneckých sil z francouzského přístavního města Dunkerque a okolních pláží. Evakuaci předcházela silná německá ofenziva, která spojenecká vojska rozdělila na dvě skupiny. Jižní skupina nejprve měla nařízeno zaútočit a opět se spojit se zbytkem protiněmeckých sil. Úkol se ale ukázal jako nesplnitelný a nakonec byla skutečně zahájena masivní evakuace, během které z Francie odplulo ve zhruba 800 lodích více než 300 tisíc vojáků. Evakuace trvala osm dní a její úspěch je považován takřka za zázrak.

V dospělých rolích hrají Cillian Murphy, Tom Hardy, Kenneth Branagh a Mark Rylance. Do hlavních rolí mladých vojáků si režisér vybral nováčky. Konkrétně to jsou: Fionn Whitehead, Jack Lowden, Aneurin Barnard a Harry Styles z kapely One Direction. Natáčet se bude na kamery IMAX a obyčejné 65mm kamery, po Interstellaru Christopher pokračuje ve spolupráci s kameramanem Hoytem van Hoytemou. Hudbu složí Hans Zimmer, Nolan vedle režírování také napsal scénář. Datum české a slovenské premiéry je stanoveno na 20.7. 2017.

Dunkerk

19.07.2017 | USA, Velká Británie, Francie, Nizozemsko
Akční, Drama, Historický, Thriller, Válečný
Info o filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest