Temný rytíř se vrátí ve 4K

Temný rytíř se vrátí ve 4K | Fandíme filmu
Warner Bros.
Zobrazit dalších 5 obrázků
Christopher Nolan nechá svoje starší snímky remasterovat do formátu 4K HDR.

Christopher Nolan si vždycky nesmírně potrpěl na obrazovou kvalitu svých snímků. Dodnes odmítá točit na digitální kamery a používá stále filmový pás, který oproti jedničkám a nulám považuje za stále ještě dokonalejší médium. A pokud to jednom trochu jde, netočí na klasickou 35mm kameru, ale na formáty ještě robustnější – na 70mm kameru nebo rovnou na královský IMAX. S kombinací těchto dvou formátů byla natočena dokonce drtivá většina jeho nejnovějšího snímku – Dunkerku.

Ideální je tedy Nolanovy kusy vidět v kině IMAX, kde jedině dostanete režisérův původní filmařský záměr. To ale samozřejmě není příležitost dostupná pro každého (čtenáři z Košic se nejspíš kvůli filmu do Prahy nepoženou) a hlavně trvá maximálně několik týdnů. Pak už jsme všichni odkázáni jen na tradiční domácí formáty.

Dosud nejvyšší kvalitu Nolanových snímků nabízely klasické disky Blu-ray, teď režisér potvrdil, že osobně dohlíží na remastrování katalogu svých starších kusů do rozlišení 4K s HDR! Což je pro všechny příznivce perfektního obrazového zážitku skvělá zpráva. Už jen rozlišení 4K Blu-ray disků je oproti těm standardním více než dvojnásobné, takže dostaneme ještě jemnější obraz, který vypadá skvěle obzvlášť na opravdu velkých úhlopříčkách. Technologie HDR (High Dynamic Range) pak hodně zjednodušeně zařizuje, že jde najednou vykreslit daleko větší rozpětí barev a docílit většího kontrastu. Tam kde byly dříve jednolité barevné plochy tak najednou vidíme dosud netušené obrazové detaily, které před námi dosavadní technologické limity ukrývaly. Pozitivem je, že přínos HDR je vidět i na menších úhlopříčkách a Nolan tak vyzdvihuje především tenhle upgrade.

Které všechny filmy Nolan do nového formátu nechá remasterovat zatím nevíme, ani kdy se dočkáme jejich vydání (pokud by to bylo na vánoční trh, nikoho by to asi nepřekvapilo). Pozitivní je však především to, že se režisér na remasteru osobně podílí.  

Galerie: 6

Temný rytíř se vrátí ve 4K | Fandíme filmu Temný rytíř se vrátí ve 4K | Fandíme filmu Temný rytíř se vrátí ve 4K | Fandíme filmu Temný rytíř se vrátí ve 4K | Fandíme filmu Temný rytíř se vrátí ve 4K | Fandíme filmu Temný rytíř se vrátí ve 4K | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu