Hunger Games: Nástupce Twilightu nebo depresivní sci-fi?

Hunger Games: Nástupce Twilightu nebo depresivní sci-fi? | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 14 obrázků
Řada filmů se pokouší zopakovat úspěch Harryho Pottera či Ságy Stmívání. Jakou šanci mají Hladové hry?

Předem upozorňujeme fanoušky českého překladu, že následující text pracuje s anglickým názvoslovím a jmény postav.

Harry Potter skončí letos v létě, Stmívání příští rok na podzim. Ideální čas vstoupit do hry s další dobrodružnou sérií pro mladé. Už loni to neúspěšně zkoušeli Percy Jackson či Čarodějův učeň, letos si zuby vylámal Jsem číslo čtyři. Proč by měly uspět zrovna Hunger games? Možná proto, že je předloha podle ohlasů celkem slušná (minimálně první díl). Možná proto, že díky silné hlavní ženské postavě bude značka cílit především na dívčí publikum, které zbytečně nerozptylují různí Transformeři, X-Meni atp. Možná proto, že studio Lionsgate má doposud celkem slušně zmánkutý marketing. A možná proto, že tvůrčí tým působí dojmem, že ví, co dělá.

Události Hunger games (Hladových her) se odehrávají v daleké budoucnosti, ve světě, který postihla katastrofická válka globálních rozměrů. Z popela Spojených států amerických povstal Panem, který sestával z třinácti utiskovaných distriktů (krajů), ovládaných rozpínavým centrem Capitolem. Před sedmdesáti pěti lety se však utlačované kraje vzbouřily. Válka pro ně nedopadla dobře a za svou rebelii zaplatily krutou daň. Třináctý distrikt byl srovnán se zemí a zbylé kraje musí od té doby (po vzoru mýto o Minotaurovi) každý rok vylosovat dvanáct chlapců a dvanáct dívek, kteří se v Capitolu zúčastní Hunger Games.

Hunger Games jsou krvavá reality show ve stylu Běžícího muže či Battle Royale. Dvacet čtyři vylosovaných dětí vstupuje do rozsáhlé arény, kde mezi sebou bojují na život a na smrt, dokud nezbude naživu pouze jeden z nich. Vítěz získá život v blahobytu a výhody pro svoji rodinu. Zvrácená show slouží jednak jako zábava pro zhýralé Capitolany, ale především jako zastrašovací prostředek vůči podrobeným distriktům, jež má druhořadým sluhům ukázat, že Capitol je neomezený vládce, jemuž není svatý ani život dítěte a kterému tedy není radno jakýmkoliv způsobem odporovat. Vlastní příběh vypráví o šestnáctileté dívce Katniss, která dobrovolně vstupuje do her, aby od krutého osudu ušetřila svou mladší sestřičku.

 

Postavy a herci:

  • Hlavní hrdinka Katniss Everdeen je zatvrzelá dívka, která už v útlém věku přišla o svého otce. Její maminka se se ztrátou nikdy pořádně nevyrovnala, a tak starost o rodinu padla na Katnissina bedra. Nejen, že je tedy zvyklá se o sebe postarat, ale ještě navíc si v chudém světě budoucnosti osvojila lovecké schopnosti, které jí v aréně přijdou k duhu. Během her předstírá milostný románek se spolubojovníkem Peetou, aby si na svou stranu naklonila přízeň diváků (diváci mají omezenou možnost zasahovat do hry). Hrát ji bude Jennifer Lawrence, která byla nominována na Oscara za film Winter's Bone a nedávno jste ji mohli vidět jako Mystique v nových X-Menech. Fanoušky knižní předlohy její obsazení příliš nepotěšilo, protože herečka je už teď o pět let starší, než její postava a rozdíl samozřejmě nadále poroste. A část působivosti knihy spočívá právě v tom, že mezi sebou na život a na smrt bojují děti (teenageři). Jedná se samozřejmě především o komerční rozhodnutí (na staršího herce nalákáte víc lidí do kina), ale na druhou stranu režisér správně podotkl, že Katniss je na svůj věk poměrně vyzrálá žena a mladší herečka by takovou úlohu nemusela zvládnout.

 

 

  • Peeta Mellark je chlapec vylosovaný do hry za stejný kraj, z jakého pochází Katniss. Takže i když spolu nikdy pořádně nemluvili, od vidění se znají a Peeta dokonce Katniss tajně miluje. Když si tuhle informaci dáte s dohromady s plánem na předstírání milostného románku, vyjde vám, že komplikované lásky chtivé teenagerky se mají na co těšit. Roli dostal Josh Hutcherson, kterého jste mohli letos vidět jako Lasera v komedii Děcka jsou v pohodě.
  • Gale Hawthorne je dlouhá léta nejlepším přítelem Katniss a ačkoliv v první knize ještě nemá příliš výraznou úlohu, určitě se vyplatí si ho zapamatovat, protože v dalších dílech nabývá na důležitosti. Konkrétně můžete čekat milostný trojúhelník s Katniss a Peetou. Takže jak vidíte, jde vlastně o takového Jacoba z Twilightu: Dávný přítel z dětství, který se v prvním díle příliš neprojeví, ale pak se stane součástí milostného trojúhelníku. Klasika. Role se zhostí Liam Hemsworth. Jestli zdědil alespoň trochu talentu po svém starším bratru Chrisovi (nedávno se blýskl jako Thor), máme se na co těšit.
  • Prim Everdeen, malou sestřičku Katniss, kvůli které celý příběh začíná, si zahraje neznámá Willow Shields.
  • Maminku obou sester, paní Everdeenovou, ztvární Paula Malcomson, kterou můžete znát ze seriálů Caprica či Sons of Anarchy (autor seriálu Kurt Sutter mimochodem momentálně chystá nový film s Eminemem v hlavní roli).
  • Haymitch Abernathy patří mezi nejdůležitější postavy Hunger Games. Jde o vítěze jednoho z předchozích ročníků her, z jehož dávné slávy však už zbyl jenom stín a dnes je zněj alkoholik a povaleč. Přesto se z něj stane ceněný trenér, který Katniss a Peetovi pomůže s přípravou na smrtící turnaj. V úloze se můžeme těšit na Woodyho Harrelsona.
  • President Coriolanus Snow je současným krutovládcem Panemu a také hlavním záporákem příběhu. Zahraje si ho Donald Shutherland.
  • Effie Trinket reprezentuje typické dámičky z Capitolu. Je nafrněná, upjatá a důsledná. Proto je právě ona zodpovědná za přepravu Katniss a Peety z dvanáctého distriktu do Capitolu. Roli ztvární Elizabeth Banks.
  • Cinna je Katnissin vizážista. Zápasníci totiž musí před diváky taky trochu vypadat. A dobrý vizážista tak může mít poměrně zásadní vliv na vývoj turnaje, protože jak už bylo řečeno, oblíbení soutěžící si mohou vysloužit diváckou přízeň a diváci mají určitou minimální možnost zasáhnout do hry. Z rebela Cinny se navíc s postupem času stává Katnissin důvěrník a morální kompas. Roli dostal zpěvák Lenny Kravitz.
  • Caesar Flickerman je jakýmsi moderátorem Hunger Games. Jeho úkolem je dělat s účastníky před vstupem do arény rozhovory a přiblížit je tak publiku. Caesar je proslulý svou výstřední vizáží a snahou najít na každé situaci něco pozitivního (Bavíme se o rozhovorech s dětmi, které jdou na smrt). Hrát ho bude Stanley Tucci.
  • Claudius Templesmith je pak vyloženě „sportovní komentátor“ celých her. Uslyšíme tedy především jeho hlas, který patří Toby Jonesovi. Ten namluvil kupříkladu skřítka Dobbyho v Harrym Potterovi, popřípadě ho můžete vidět v chystané komedii Princ a Pruďas.
  • Seneca Crane je hlavní správce her, který celý turnaj řídí, rozhoduje o rozmístění nástrah atd. Zahraje si ho Wes Bentley, kterého můžete znát především z Americké krásy.
  • Ze zbylých dvaceti dvou dětí vybraných do her nebudeme jmenovat všechny, vesměs je stejně hrají naprosto neznámí herci, o kterých jste nikdy neslyšeli. (Hezky je vypisuje třeba oficiální facebook profil. Ostatní vedlejší role najdete na IMDB). Zmíníme pouze několik stěžejních: Největší roli v příběhu mají asi Rue (Amandla Stenberg) a Tresh (Dayo Okeniyi), na Catovi (Alexander Ludwig) a Clove (Isabelle Fuhrman) pak jde hezky ilustrovat, že ne všechny děti berou Hladové hry jako neštěstí. V některých distriktech je mládež na hry připravována (takže jsou z nich pak v aréně obávaní nepřátelé) a bere je jako možnost, jak si vylepšit život. 

 

Tvůrčí tým a produkce

Jak už jsme naznačili v úvodu, Hladové hry patří do škatulky fantastických románů pro mladé, a protože si první díl vedl celkem dobře (nakonec statisícové náklady v 38 zemích), koupilo studio Lionsgate rychle práva, než značka stačila nabýt na ceně. Producentem snímku je Nina Jacobson, která několik let šéfovala Walt Disney Motion Pictures Group a za její vlády vznikly takové hity jako Piráti z Karibiku nebo Letopisy Narnie.

Režii snímku má na starosti Gary Ross, který sice moc často celovečerní filmy netočí, ale minimálně Městečko Pleasentville jeho schopnosti prezentuje ve velmi dobrém světle. Scénář adaptovala sama spisovatelka Suzanne Collins, „přeleštil“ ho po ní Billy Ray, který má na kontě slušné thrillery Na Odstřel nebo Tajemný let.

Navzdory krvavé předloze bude mít film přístupnost PG13, aby „si na něj mohli zajít i teenageři, kterým je určena kniha“. Rozpočet je poměrně nízky (Wall Street Journal udává 75 milionů dolarů), ale vzhledem k relativně levným právům a hercům by výsledek nemusel vypadat úplně špatně. Ani velkých triků nebude potřeba nějak mnoho, kromě několika geneticky upravených zvířat se totiž předloha celkem drží dnešní reality.

Natáčení začalo v květnu, zámořskou premiéru mají Hunger Games naplánovanou na 23. března 2012 a zatím vypadají docela slibně. (V galerii naleznete dosud zveřejněné fotografie - jak oficiální, tak z natáčení. )

Galerie: 15

Hunger Games: Nástupce Twilightu nebo depresivní sci-fi? | Fandíme filmu Hunger Games: Nástupce Twilightu nebo depresivní sci-fi? | Fandíme filmu Hunger Games: Nástupce Twilightu nebo depresivní sci-fi? | Fandíme filmu Hunger Games: Nástupce Twilightu nebo depresivní sci-fi? | Fandíme filmu Hunger Games: Nástupce Twilightu nebo depresivní sci-fi? | Fandíme filmu Hunger Games: Nástupce Twilightu nebo depresivní sci-fi? | Fandíme filmu Hunger Games: Nástupce Twilightu nebo depresivní sci-fi? | Fandíme filmu Hunger Games: Nástupce Twilightu nebo depresivní sci-fi? | Fandíme filmu Hunger Games: Nástupce Twilightu nebo depresivní sci-fi? | Fandíme filmu Hunger Games: Nástupce Twilightu nebo depresivní sci-fi? | Fandíme filmu Hunger Games: Nástupce Twilightu nebo depresivní sci-fi? | Fandíme filmu Hunger Games: Nástupce Twilightu nebo depresivní sci-fi? | Fandíme filmu Hunger Games: Nástupce Twilightu nebo depresivní sci-fi? | Fandíme filmu Hunger Games: Nástupce Twilightu nebo depresivní sci-fi? | Fandíme filmu Hunger Games: Nástupce Twilightu nebo depresivní sci-fi? | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu