Úkryt v zoo: První dojmy z válečného dramatu točeného v ČR

Úkryt v zoo: První dojmy z válečného dramatu točeného v ČR | Fandíme filmu
Zobrazit další 2 obrázky
Jessica Chastain pomáhá židovským uprchlíkům ve válečné Varšavě. Není to vůbec zlé, ale na zadek se asi neposadíte.

Úkryt v zoo je ve všech směrech slušně odvedená práce. Dobře vypadá, události dávají smysl, chování postav dává smysl a herci jsou přesvědčiví, když se dokážete přenést přes přízvuky, se kterými postavy mluví. V čem je potíž? Podobných snímků už jsme viděli opravdu hodně. Příběhy o obyčejných lidech, kteří za války pomáhali druhým a riskovali tak vlastní životy, jsou pro filmaře logicky přitažlivé, ale s každým dalším je samozřejmě těžší, přinést problematiku z nějakého nového úhlu pohledu. To se Úkrytu nedaří (a ani se o to nepokouší), ale jako charakterní válečné drama snímek zkrátka a dobře velice dobře funguje. Pokud máte rádi zvířata, může pro vás být atraktivní prostředí zoo, devizou může být pro někoho také skutečnost, že události vnímáme očima ženské hrdinky (Jessica Chastain). Pro našince je pak drobným plusem, že se snímek natáčel u nás, za účasti řady českých herců ve vedlejších rolích, v kulisách, které budete znát. Snímek se rozhodl vykreslovat okupaci Varšavy a stíhání židů bez nějakých výrazně grafických scén (což ještě neznamená, že by nebyl místy dost intenzivní), takže na něj mohou vyrazit i citlivější povahy, popřípadě jeho prostřednictvím můžete představit válečné hrůzy mladším divákům.

Oficiální synopse distributora: Antonina Zabinská (Jessica Chastain) práci v manželem řízené zoologické zahradě ve Varšavě přímo zbožňuje. Se zvířaty si rozumí mnohem víc než s lidmi, nebojí se vlézt mezi neklidné slony do výběhu, je to vlastně ona, kdo svou energií a rozhodností celou zahradu vede. Ani ona však není schopná čelit valícím se dějinám. Když 1. září 1939 napadne Německo Polsko, pocítí to zahrada prakticky okamžitě. Bombardování a ostřelování města ve vteřině zničí všechno, co manželé Zabinští léta budovali. Ze zahrady bez zvířat se stane skladiště německých zbraní a své odborné znalosti můžou Antonina a její muž Jan (Johan Heldenbergh) využívat jen k chovu prasat. Právě tady ale leží začátek cesty k jejich odvážnému plánu. Prasata totiž krmí zbytky, které vyprodukují obyvatelé varšavského ghetta. A pro ně jezdí Jan pravidelně s náklaďákem. Ale zpátky neodváží jenom ty zbytky, ale také lidi, které pak ukrývají ve sklepních prostorách pod zahradou. Riskantní operace je o to složitější, že kolem zahrady neustále krouží nacistický pohlavár Lutz Heck (Daniel Brühl), prominentní zoolog, který má pro Antoninu nejen profesionální slabost.

Úkryt v zoo

31.03.2017 | USA, Velká Británie, Česko
Drama, Historický, Životopisný
Info o filmu

Galerie: 3

Úkryt v zoo: První dojmy z válečného dramatu točeného v ČR | Fandíme filmu Úkryt v zoo: První dojmy z válečného dramatu točeného v ČR | Fandíme filmu Úkryt v zoo: První dojmy z válečného dramatu točeného v ČR | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu