Rebel Moon 2: Nejhorší film Zacka Snydera dorazil na Netflix

Rebel Moon 2: Nejhorší film Zacka Snydera dorazil na Netflix | Fandíme filmu
Netflix
Zobrazit dalších 14 obrázků
Pokračování ambiciózní variace na Hvězdné války je podle recenzí přinejmenším stejně mizerné, jako „jednička“.

V momentě, kdy je článek připravovaný je venku teprve pár desítek profesionálních recenzí a průměrné hodnocení pro akční sci-fi Rebel Moon: Druhá část – Jizvonoška se bude ještě nějakým způsobem korigovat. Nicméně, filmy režiséra Zacka Snydera jsou dlouhodobě hodnoceny přinejlepším průměrně a první Rebel Moon byl kritiky kompletně odepsaní. Dokonce i divácká hodnocení byla slabá, ačkoliv se Snyderovy filmy dlouhodobě těšily alespoň fanouškovské oblibě, když už ne kritickému uznání.

Nebude tedy žádným velkým předbíháním, když si už v den premiéry řekneme, že Jizvonoška dopadla u recenzentů opravdu otřesně. Když hodně přimhouříme oči, tak možná lze připustit, že podle některých kritiků je dvojka přeci jen o chlup lepší než jednička, ale převažují názory, že druhý pokus byl ještě slabší, než ten první.

Rebel Moon je původně jeden film rozdělený na dvě poloviny. Šlo tedy doufat, že v prvním snímku se odbude rozestavění figurek po hracím poli a druhá část nabídne divákům to, v čem by měl být režisér Snyder teoreticky nejsilnější: Akci. Neplatí ani jedno. Vše nasvědčuje tomu, že za rozpůlením příběhu stojí spíš peníze než tvůrčí důvody. Dvojka je napěchovaná řadou hluchých míst, která s klidem mohla (nebo spíš měla) skončit na podlaze střižny. S posměchem či frustrací kritici zmiňují třeba nekonečné záběry na sečení obilí, které chce ve sci-fi řežbě sledovat asi málokdo.

Spousta prostoru se také věnuje snaze o prohlubování postav. Ta nicméně vychází naprázdno. V recenzích se dočtete, že pokusy o emotivní příběhy jednotlivých hrdinů jsou křečovité, jejich motivace je naprosto banální a spíš se zdá, že scenáristé měli pocit, že se od nich představení postav očekává, než že by měli upřímný zájem o figurky, jimiž příběh osázeli. Ve finále se tak vyplácá spousta času zbytečným balastem, aniž by hrdinové přestali být panáky bez duše.

Trochu propracovanější je prý snad jen příběh ústřední rebelky Kory, ten nicméně podle jednotlivých ohlasů zase přetéká patosem a některé zlomy v hrdinčině chování jsou přitažené za vlasy. To je celkově problém podstatné části Snyderových filmů, že se berou smrtelně vážně. Jako by měl režisér pocit, že když něco vykreslí stoicky a utrápeně, bude to automaticky hluboké a důležité.

Můžete namítat, že to všechno nemusí vadit, že Zackovy filmy se přece sledují kvůli akci. A je možné, že ta se Snyderovým příznivcům bude opět líbit. Režisérovi dlouhodobý kritici nicméně píší, že tentokrát jsou akční scény snad ještě slabší, než kdy dřív. Kompozice záběrů nedostává patřičnou péči. Kvůli nadužívání počítačové animace působí většina scén jak videohra. Hrdinové čelí anonymní mase nepřátel a i to, jak je likvidují, je vesměs zaměnitelné a bez nápadu. Bojové vřavě chybí vypravěčský rytmus, gradace...prostě se to na nás valí, bez jakéhokoliv citu kdy přidat, kdy ubrat. A když už se náhodou v rámci bitev objeví nějaký vizuálně zajímavější moment, tak se okamžitě stříhá na nějakou jinou postavu, aby náhodou diváci nezapomněli na to, že se je film konstantně pokouší otrávit.

Třešničku všemu nasazuje konec filmu, který vlastně ani není jen konec, ale příslib dalších pokračování někdy v budoucnu. Na agregátoru recenzí Rotten Toamtoes je dosud zaneseno hodnocení třicítky profesionálních kritiků, jejichž průměrná známka dává dohromady slaboučké 3,3 z deseti. Na konkurenčním agregátoru recenzí Meta Critic je situace o chlup lepší, momentálně tam svítí průměrná známa 38 ze 100. Film nicméně už teď visí na Netflixu, takže jestli vám první půlka Rebel Moon připadala přinejmenším koukatelná, tak neváhejte a udělejte si o zpracování Jizvonošky vlastní obrázek.

Ve snímku Rebel Moon: Druhá část – Jizvonoška (Rebel Moon: Part Two – The Scargiver) pokračuje epická sága Kory a jejích přeživších bojovníků. Ti se chystají obětovat všechno, až se spolu s obyvateli Veldtu postaví Mateřskému světu, aby mírumilovný venkovský svět ochránili. Pro ty, kteří ztratili svou původní domovinu, je nově nalezeným domovem. V předvečer boje musejí válečníci čelit pravdě o svojí minulosti a odhalují, proč se vlastně rozhodli bojovat. Na rebely se snáší celá síla říše. Vznikají nezlomná pouta, hrdinové povstanou a zrodí se legendy. Pokračování vesmírné sci-fi bude uvedeno 19. dubna. V hlavních rolích vystupují Sofia Boutella, Djimon Hounsou, Ed Skrein, Michiel Huisman, Doona Bae a Anthony Hopkins. Režíruje Zack Snyder

Podklady a foto: Netflix

Galerie: 15

Rebel Moon 2: Nejhorší film Zacka Snydera dorazil na Netflix | Fandíme filmu Rebel Moon 2: Nejhorší film Zacka Snydera dorazil na Netflix | Fandíme filmu Rebel Moon 2: Nejhorší film Zacka Snydera dorazil na Netflix | Fandíme filmu Rebel Moon 2: Nejhorší film Zacka Snydera dorazil na Netflix | Fandíme filmu Rebel Moon 2: Nejhorší film Zacka Snydera dorazil na Netflix | Fandíme filmu Rebel Moon 2: Nejhorší film Zacka Snydera dorazil na Netflix | Fandíme filmu Rebel Moon 2: Nejhorší film Zacka Snydera dorazil na Netflix | Fandíme filmu Rebel Moon 2: Nejhorší film Zacka Snydera dorazil na Netflix | Fandíme filmu Rebel Moon 2: Nejhorší film Zacka Snydera dorazil na Netflix | Fandíme filmu Rebel Moon 2: Nejhorší film Zacka Snydera dorazil na Netflix | Fandíme filmu Rebel Moon 2: Nejhorší film Zacka Snydera dorazil na Netflix | Fandíme filmu Rebel Moon 2: Nejhorší film Zacka Snydera dorazil na Netflix | Fandíme filmu Rebel Moon 2: Nejhorší film Zacka Snydera dorazil na Netflix | Fandíme filmu Rebel Moon 2: Nejhorší film Zacka Snydera dorazil na Netflix | Fandíme filmu Rebel Moon 2: Nejhorší film Zacka Snydera dorazil na Netflix | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest