Box Office: Kong odolal v pokladnách náporu Opičího muže

Box Office: Kong odolal v pokladnách náporu Opičího muže | Fandíme filmu
Warner Bros.
Duna 2, Kung Fu Panda 4 a Godzilla x Kong posouvají své dolarové zápisy do dalších výšin.

Největší novinkou víkendu byl akční Opičí muž, kterého chválí naše recenze, ale publikum se na něj až tak nehrnulo. Nejvíc diváků tak podruhé v řadě přitáhli Godzilla x Kong: Nové impérium (Godzilla x Kong: The New Empire). Zájem diváků se propadl o nemalých 60%, a tak z toho tento víkend bylo v USA necelých 32 milionů. Což je ale v rámci série pořád druhý nejlepší víkend, jaká monstra zaznamenala. V USA je zatím utrženo celkem 135 milionů. Mezinárodně to bylo lepší. Zájem opadlo o 48%, což znamená úhrnnou víkendovou tržbu 59 milionů dolarů, na všech trzích mimo USA. Celkem mezinárodní trhy prodaly vstupenky za 226 a globálně je v kasičce už 361 milionů a snímek to dotáhne možná až na 600 milionů. S vysokou pravděpodobností se tak Godzilla x Kong stane komerčně nejúspěšnějším dílem Monsterverse série, což dál podtrhuje fakt, že natáčení pode dostupných informací stálo jen 135 milionů dolarů. Příprava dalšího dílu je prakticky nevyhnutelná.

Zmiňovaný Opičí muž (Monkey Man) končí na druhé příčce víkendového žebříčku a navzdory dobrým recenzím utržil 10 milionů v USA a další 2 mezinárodně. To na první pohled není mnoho, nicméně to nemusí nutně vadit. Jak už jsme rozebírali v předchozím článku, studio Universal film koupilo od Netflixu jen za 10 milionů, takže jestli nebyla reklamní kampaň nějak extrémně nákladná, skončí studio v plusu. A pokud bude mít režisér a hlavní hvězda Dev Patel chuť točit další akční biják, snad ji dostane. Navíc když si vzpomeneme třeba na Johna Wicka, tak jeho první díl startoval se 14 miliony a kde jsou jeho režiséři dnes…

Třetí týden v kinech, třetí příčka žebříčku - Krotitelé duchů: Říše ledu (Ghostbusters: Frozen Empire). Ti si dlouhodobě nevedou kdovíjak úžasně a jejich příjmy dál padají. Tentokrát tržba 9 milionů v USA a 7 milionů ve zbytku světa. Spojené státy v úhrnu zatím vygenerovaly necelých 89 milionů a mezinárodně je zájem výrazně menší – jen 49 milionů. Globálně tedy k dnešnímu datu 138 milionů a výhledově by pokračování komediální série nemuselo přesáhnout ani 190 milionů. To by znamenalo nejhorší výsledek ze všech dosavadních Krotitelů, navíc zároveň při druhém nejvyšším rozpočtu. To pro případnou budoucnost série vůbec nevypadá slibně.

Horor První znamení: Přichází satan! (The First Omen) je na tom podobně jako Opičí muž. Také měl pozitivní recenze a přesto diváci nepřišli v nějakých závratných počtech. V tomhle případě je to možná dané tím, že jsme nedávno mohli vidět tematicky hodně podobnou Neposkvrněnou a diváci prostě nechtěli platit za opáčko. Bylo z toho tak pouze 8 milionů v USA a 9 milionů na zbylých trzích. To u mládeži nepřístupného hororu nemusí na první pohled vypadat špatně, avšak The First Omen nepatří mezi ty úplně nejlevnější strašidelné bijáky. Natáčení vyšlo na plných 32 milionů dolarů, což by projektu nakonec mohlo podrazit nohy.

Ve svém úspěšném tažení pokračuje Kung Fu Panda 4. Za víkend utržila v USA utržila téměř 8 milionů a 27 milionů ze zbytku světa. To nám dělá 166 mega v Americe a 410 globálně. Nakonec by z toho mohlo být i 600 milionů. Podobně sebevědomě se drží ve statistikách i Duna: Část druhá (Dune: Part Two). Promítá se šestým týdnem a tentokrát z toho je 7 milionů ve Spojených státech a 11 milionů ve zbytku světa. To znamená skoro 265 milionů v USA, 395 milionů ve zbytku světa a 660 milionů v globálním součtu. Zatím vše nasvědčuje tomu, že 700 milionů bude překonáno a jak už jsme rozebírali, studio Warner Bros. už to přimělo k objednání dalšího dílu.

Na sedmé příčce najdeme romantické melodrama Someone Like You. Tržba podle různých zdrojů 3-4 miliony dolarů, každopádně je vysoce pravděpodobné, že příští týden už film do top desítky nepronikne. Rošťácká dramedie Wicked Little Letters měla minulý týden americkou premiéru v pár kinosálech, teď šla do širšího nasazení a výrazně si polepšila. Utržila něco přes 1,5 milionu. Spolu s tržbami z domovské Velké Británie a dalších trhů to dohromady dělá 16 milionů. Taktéž zhruba 1,5 milionu hlásí Nezlomní (Arthur the King), kteří celkem nastřádali asi 24 milionů a také už bude pomalu z žebříčku odcházet.

S částkou 1,4 milionu pak uzavírá top desítku Neposkvrněná (Immaculate), tedy druhý horor s těhotnými jeptiškami, který však má na své straně náskok – promítá se už tři týdny. V úhrnu je přesto zatím utrženo „jen“ 18 milionů. což je pouze o milion víc, než zvládl obdobný snímek První znamení: Přichází satan! za jediný víkend. Problém je v tom, že jak už bylo řečeno, natáčení Prvního znamení přišlo na 32 milionů, Neposkvrněné stačilo milionů 9. Účetně tak nejspíš oba snímky nakonec dopadnou dost podobně, nebo na tom spíš Neposkvrněná bude lépe.

A nakonec ještě jedna kuriozita z Číny. V té měl premiéru animovaný snímek Chlapec a volavka, který nedávno získal Oscara. Film měl v zemi premiéru ve středu a od té doby tam utržil parádních 72 milionů dolarů. To je v Číně nejlepší premiéra pro zahraniční animák a třetí nejlepší premiéra pro zahraniční film od konce covidové uzávěry kin. Takhle dobře si film nevedl ani v domovském Japonsku, kde za celou dobu promítání utržil 60 milionů. Znamená to, že i s dosavadní tržbou 173 milionů je na účtu už parádních 245 milionů a v následujících týdnech Čína ještě něco přidá. To je vynikající zpráva pro příznivce animačního studia Ghibli, jež tak má dost prostředků na své libovolné budoucí projekty.

Příští týden bude největší premiérou Občanská válka.

Titulní foto je ilustrační, Godzilla x Kong

Zdroje: Box Office Mojo, Luiz Fernando, Deadline I, II, III, The Numbers

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest