Oscar 2024: Christopher Nolan ovládl ceny a zapsal se do filmové historie

Oscar 2024: Christopher Nolan ovládl ceny a zapsal se do filmové historie | Fandíme filmu
ABC
Rozebíráme výsledky letošních Oscarů: Rekordy, kuriozity a další postřehy.

Velkou otázkou letošních Oscarů bylo, jestli se to Christopheru Nolanovi konečně povede. Jeho předchozí filmy vygenerovaly dohromady 11 Oscarů a ještě víc nominací. Sám byl už šestkrát nominovaný, za scénář, produkci i režii. Ocenění se mu nicméně vyhýbalo. Vyšlo to až teď, s Oppenheimerem. Za toho dostal hned dvě sošky: Jako producent získal cenu pro nejlepší film roku a byl oceněný za režii.

Celkem má Oppenheimer za pasem sedm sošek, což z něj spolu s vítězstvím v hlavní kategorii dělá jednoznačně šampiona letošního oscarového klání. Dalších pět ocenění přišlo pro dva herce, střih, kameru a hudbu. Cillian Murphy vystupoval celkem v šesti Nolanových filmech. Jakmile jej Christopher obsadil do hlavní role, hned z toho byl Oscar. Jde přitom o první nominaci, kterou kdy irský rodák dostal. Robert Downey Jr. už byl nominovaný dvakrát, ale teprve teď nominaci proměnil. Poprvé měl šanci s Chaplinem z roku 1992, ale zpětně říká, že je rád, že tehdy sošku nezískal. Tehdy už byl dost utržený ze řetězu (nakonec několikrát seděl za drogy ) a myslí si, že kdyby dostal Oscara, tak by ho to akorát utvrdilo v tom, že že všechno dělá správně a potíže mohly být výraznější.

Nolan také úspěšně vyměnil během let své klíčové spolupracovníky. Zkušené pardály vystřídal mladšími puškami, které se nicméně také osvědčily. Hudbu mu k velké části starších částí složil Hans Zimmer, jenž byl za společné snímky třikrát nominován na Oscara. Když nebyl Hans k dispozici, vystřídal jej Ludwig Göransson, jenž s Chrisem spolupracuje od Tenetu. Prvního Oscara Ludwig získal za Black Panthera, teď si odnesl za Oppenheimera druhého.

Kameru měl na starosti dlouhodobě Wally Pfister, nominovaný celkem za čtyři Christopherovy filmy a oceněný za Počátek. Wally přesedlal na režii a jako Christopherův kameraman jej nahradil Hoyte van Hoytema, jenž s Nolanem dělal všechny jeho filmy od Interstellaru. Za Oppenheimera byl konečně oceněný Oscarem. Svým prvním. A pokud jde o střih, ten měl dlouhodobě u Nolana na starosti Lee Smith, jenž si nakonec odnesl Oscara za Dunkerk. Spolu s Tenetem však dílo převzala Jennifer Lame. Ta byla za Oppenheimera poprvé nominována a hned Oscara také získala. Nolan má zkrátka na spolupracovníky nos a podařilo se mu úspěšně vyměnit jeden špičkový tým za nový.

Chudáčci (Poor Things) získali celkem čtyři ocenění. Podařilo se jim zabodovat i v kategoriích, kde to vypadalo, že mají silnou konkurenci. Pokud jde o ženský herecký výkon v hlavní roli, delší dobu to vypadalo, že se favoritkou stala Lily Gladstone. Nakonec se ale přeci jen podařilo zvítězit hvězdné Emmě Stone, se svým odvážným výkonem. Za předchozí spolupráci s režisérem Yorgosem Lanthimosem byla Emma nominována, teď vyhrála a dvojice už chystá další spolupráci. Uvidíme, zda bude stejně plodná. V kategorii masek byl považován za favorita Maestro, ale nakonec se i tady podařilo triumfovat Chudáčkům. A u kostýmů a výpravy bylo tak padesát na padesát, zda vyhrají oni, nebo si cenu odnese Barbie. Nakonec tedy Chudáčci.

Jediný další film, který dokázal získat vícero cen, je Zóna zájmu. Drama z koncentračního tábora v Osvětimi dostalo cenu za nejlepší zvuk a za nejlepší mezinárodní film. Mimochodem jde o první britský film, kterému se něco takového podařilo. Do mezinárodní kategorie se snímek protlačil kvůli tomu, že se v něm mluví hlavně polsky a německy.

Barbie, jež se po značnou část roku dělila s Oppenheimerem o pozornost filmové veřejnosti, nakonec získala jednu jedinou cenu, tu za nejlepší píseň od Billie Eilish a Finnease O'Connella. Pro dvojici je to už druhý Oscar, toho prvního má za bondovku Není čas zemřít. Eilish se ve 22 letech stala nejmladší osobou, která je držitelem dvou cen Akademie!

A na závěr ještě několik prvenství: Wes Anderson už byl sedmkrát nominovaný na Oscara. Svého prvního získal v letošním roce, za krátký film Podivuhodný příběh Henryho Sugara. Godzilla Minus One získala Oscara za nejlepší triky. Je to úplně první Oscar pro libovolný Godzilla film. Těch přitom od roku 1954 vzniklo 38. A konečně dokumentární Oscar pro 20 dnů v Mariupolu je vůbec první Oscar pro libovolný ukrajinský film.

Tolik poznatky a zajímavosti k letošním cenám, které na první pohled byly oslavou chození do kina, v jeho různorodých podobách. Víc a víc se také ukazuje, že na výsledky cen má vliv (pozitivní vliv) stále víc mezinárodní složení Akademie, což je vynikající zpráva do budoucích let. Kompletní výsledky najdete v samostatném článku.

Foto: ABC

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest