V Mission: Impossible 7 měla vystoupit Julia Roberts, aneb co všechno bylo jinak

V Mission: Impossible 7 měla vystoupit Julia Roberts, aneb co všechno bylo jinak | Fandíme filmu
Paramount Pictures
Zobrazit další 2 obrázky
Vlaková sekvence původně byla mnohem delší. A proč byl osud jedné z postav nevyhnutelný.

Režisér Christopher McQuarrie se nijak netají tím, že natáčení Mission: Impossible je pro něj značně fluidní proces. Nejinak tomu bylo u Mission: Impossible Odplaty - První části, kterou ještě dál ovlivnilo, že se točila během pandemie, kdy se nedalo na nic spolehnout. Co všechno také mohlo být ve filmu úplně jinak?

Záporáka měl hrát někdo jiný

Proti Tomu Cruiseovi se postavil Esai Morales. Původně to tak ale být nemělo. Oponenta měl ztvárnit Nicholas Hoult. Jeho obsazení bylo oznámeno v lednu 2020. Nakonec se ale kvůli pandemii nemohl zúčastnit. Kdyby pandemie nepřišla, byl by film dost jiný. Osobní vazba mezi Gabrielem a Ethanem Huntem byla do scénáře připsána teprve ve chvíli, kdy byl obsazen výrazně starší Morales. Houltův padouch by byl pojatý jinak. Produkce si Nicholase vyhlédla při castingu pro Top Gun: Maverick. Do filmu se nehodil, ale Cruise s McQuarriem s ním kvůli jeho talentu prostě chtěli spolupracovat. To nakonec nevyšlo a na scénu přišel Gabriel. Zajímavé je, že původně nebyl ve scénáři ani on, ani Entita – mocná umělá inteligence, které slouží. Taktéž Entita byla do scénáře připsána až v průběhu příprav, kdy filmaři vymýšleli, o čem snímek vlastně bude.

Plánovalo velkolepé digitální omlazení

Když je řeč o Gabrielovi a Ethanově minulosti, původně měly být flashbacky zpracované jinak, než nakonec ve filmu byly. Zatímco ve finální podobě Odplaty - První části jsme do minulosti pouze krátce nahlédli, původně si filmaři mysleli, že se celý úvod bude odehrávat v roce 1989. McQuarrie chtěl pasáž pojmout jako „Mission: Impossible 0“, jako dobrodružství před nejstarším dílem série. McQuarrie chtěl celou sekvenci natočit stylem, jakým točil v 80. letech Tony Scott a v plánu bylo herce digitálně omladit. Dokonce měl vybranou ideální herečku do role Marie.

Měla ji ztvárnit počítačově omlazená Julia Roberts. Christopherovi přišla jako ideální prototyp herečky, která v té době nastupovala na scénu a do období by seděla. Poměrně brzy nicméně tvůrci ideu rozsáhlé digitálně omlazené scény opustili. Zjistili, že by to bylo extrémně nákladné. Zhruba tak nákladné, jako všechny digitální triky pro vlakovou sekvenci. A ještě ke všemu měl McQuarrie pocit, že digitálně omlazené obličeje stahují pozornost na sebe a odvádějí ji od samotného příběhu. Proto se nakonec rozhodli, že flashback z minulosti bude pouze krátký. McQuarrie nicméně dodává, že pokud by techniku někdy v budoucnu chtěl použít, tak se domnívá, že během testování přišel na to, jak technologii nejlépe využít a třeba mu ještě někdy přijde vhod.

Proč byl osud Ilsy nevyhnutelný

Marie je první blízký člověk, kterého Ethan ztratil, což se mu v životě cyklicky opakuje. To je pro sérii podle režiséra klíčové a je to ve světě Mission: Impossible nevyhnutelné. Musí být zřejmé, že je co ztratit, že Ethan nemůže vždy uspět, a že jeho činy mají vážné následky. To všechno přispělo k tomu, že v Odplatě – První části musela zemřít Ilsa Faust (Rebecca Ferguson). O tom že zemře, se Cruise s McQuarriem rozhodli už při natáčení Top Gunu: Mavericka. Vůbec z toho neměli radost, protože mají rádi jak postavu, tak spolupráci s Rebeccou. Zároveň jednoznačný řez musel přijít.

Bylo potřeba udržet pocit nebezpečí a smrt Ilsy ze všech postav dávala podle Christophera největší smysl (ačkoliv to neznamená, že jsou ostatní z lesa venku). Její příběh navíc došel do přirozeného konce. Její vztah s Ethanem se postupně prohluboval a vlastně se tak mohla vydat jen dvěma směry. Buď se mohla od Ethana zase vzdálit a najednou působit jako povrchní, lehkovážná. Anebo mohla série Ilsu zredukovat na Ethanovu přítelkyni. Podle McCarthyho ale nikdy nechtěli, aby byla Ilsa definována pouze vztahem s mužem. Mission: Impossible je navíc Ethanův příběh. Vztah tak od začátku souzený k zániku a Ilsa je tragická hrdinka.

S Ilsou pryč ze scény se do popředí dostává Grace (Hayley Atwell). V Odplatě – První části její postava názorně ukazovala, jak se někdo stává členem špionážní organizace IMF a co to pro nováčka obnáší. Než se však Grace definitivně rozhodla, že se chce k Huntově partě přidat, dost váhala. Ve starším sestřihu snímku dokonce byla scéna, kde Grace nenastoupila do vlaku sama kvůli tomu, že se rozbil stroj na výrobu masek, ale proto, že Grace ještě jednou Ethana zradila a chtěla být ve vlaku bez něj, aby mohla získat od kupce peníze a uprchnout. Docílila toho tak, že celý tým uspala. Testovacímu publiku ale scéna vůbec nesedla, a tak byla pasáž překopána.

Sekvence ve vlaku mohla být mnohem delší

Obecně se sekvence ve vlaku upravovala docela dost. Zpočátku byla dlouhá zhruba hodinu a půl a střihač Eddie Hamilton se zapotil, aby sekvenci stáhl na finálních zhruba padesát minut, které nakonec jízda vlakem z Odplaty ukusuje. McQuarrie prozradil, že bylo potřeba udělat poměrně rázný řez a vystřihnout docela výrazný kaskadérský kousek. Christopher detailně neprozradil o co šlo, nicméně herci museli udělat něco opravdu nebezpečného a riskovat své životy, pokud měl záběr opravdu vypadat dobře. Žádným jiným způsobem se jej nepodařilo natočit. Bohužel, tenhle výrazný moment zároveň brzdil celou vlakovou pasáž a nakonec nezbývalo, než se s ním rozloučit.

Poslední velké otázky panovaly kolem úplného závěru. Tom Cruise trval na tom, že závěr nesmí působit jako cliffhanger. Chtěl, aby diváci dostali uspokojivý, ucelený příběh. Proto se konec neustále upravoval a piloval, až nakonec film dopadl tak přesně tak, jak jsme to viděli v kinech. Teď už zbývá jen počkat si na pokračování. Než se k němu dopracujeme, můžete si alespoň pustit tohle video a připomenout si první část Odplaty:

Foto: Paramount Pictures

Zdroje: Games Radar I, II, Script Apart, EW, USA Today, Empire, Variety I, II

Galerie: 3

V Mission: Impossible 7 měla vystoupit Julia Roberts, aneb co všechno bylo jinak | Fandíme filmu V Mission: Impossible 7 měla vystoupit Julia Roberts, aneb co všechno bylo jinak | Fandíme filmu V Mission: Impossible 7 měla vystoupit Julia Roberts, aneb co všechno bylo jinak | Fandíme filmu

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest