Faces of Death: Kontroverzní film plný skutečných záběrů násilí a smrti čeká remake

Faces of Death: Kontroverzní film plný skutečných záběrů násilí a smrti čeká remake | Fandíme filmu
Aquarius Releasing
Spolu s herci ze Stranger Things a Euforie se ponoříme do bezedné hlubiny internetového násilí.

Roku 1978 byl uvedený snímek Faces of Death (Tváře smrti). Film má zvláštní strukturu, kdy herec v roli vědce přímo do kamery divákům sděluje, že začal být fascinovaný okamžikem, kdy život opouští tělo a výrazem, jaký v daný okamžik tvář daného tvora má. Vědecký průvodce pak „zkoumá“ různé způsoby smrti a ukazuje je divákům. V některých případech jde o skutečné dokumentární záběry, jindy o sehrané scény. Ve snímku je vidět všechno možné, od porážky drůbeže na jatkách, přes záběry skutečných mumií, až po fingovanou scénu popravy na elektrickém křesle.

V době uvedení byl snímek značně kontroverzní. Setkal se vesměs s odsuzujícími recenzemi a v řadě zemí nebyl uvedený vůbec, mohl být nabízený pouze na videu, popřípadě musel být sestříhaný. Faces of Death získaly kultovní status, při ani ne půlmilionovém rozpočtu ve své době utržily jen v kinech 35 milionů a následně daly vzniknout řadě pokračování. V těch čím dál tím víc záběrů bylo dokumentárního (archivního) charakteru, takže šlo o čím dál lacinější střihové projekty, jež čerpaly ze slávy původního titulu. Pozdější díly série dokonce začaly opakovat záběry z těch předchozích.

Aktuálně se chystá nové zpracování Faces of Death a vše nasvědčuje tomu, že tentokrát půjde o kompletně hraný film. Ještě teď v dubnu se začne natáčet a ústřední protagonistkou bude moderátorka obsahu na video stránce ve stylu Youtube. Ačkoliv si sama zažila vážné trauma, dělá zaměstnání, kde je náplní její práce vyhledávat a mazat urážlivý a násilný obsah. Při tom narazí na skupinu, která kopíruje úmrtí z původních Faces of Death z roku 1978. Jenže v časech umělé inteligence a deep fakes se nabízí zcela zásadní otázka: Jde o podvrhy nebo skutečné záznamy vražd?

Film režíruje Daniel Goldhaber, jenž je autorem provokativních a hojně diskutovaných snímků Holka z livechatu a How to Blow Up a Pipeline, snad bychom tedy mohli dostat opět přemýšlivý snímek, ne jen přehlídku násilí. Společně s ním napsala scénář Isa Mazzei a dvojice o snímku říká, že původní Faces of Death vnímají jako jednu z prvních virálních videokazet a skvělý výchozí bod k debatě o tom, jak v online prostoru nikdy nekončící cyklus násilí konstantně vyživuje sám sebe. V hlavních rolích vystupují Josie Totah (Saved By The Bell), Barbie Ferreira (Euforie) a Dacre Montgomery (Stranger Things).

Titulní foto je ilustrační, původní film

Zdroje: The Hollywood Reporter, Deadline

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest