Recenze: Barbar Conan

Recenze: Barbar Conan | Fandíme filmu
Kdyby byl Arnold mrtvý, už by se otáčel v hrobě...aby sáhnul pro meč a šel za tohle někoho ukrutně ztrestat!

Za časů dávných bohů, hrdinných náčelníků a králů, neklidem zmítaná země zrodila hrdinu. Byl jím Conan, barbarský válečník s pohnutým osudem, hlavní hrdina povídek amerického spisovatele Roberta E. Howarda. Tuto populární postavu hromotluka, který je vždy tím správným člověkem na špatném místě, poté převzala i spousta dalších spisovatelů. Conan je něco jako kultovní dědictví a zároveň základním kamenem pro hrdinskou fantasy a pro podžánr známý jako Sword & Sorcerry. A když se řekne Conan, spoustě diváků se vybaví rakouský ex-kulturista, ex-terminátor a ex-guvernér, Arnold Schwarzenegger, který si touto rolí nastartoval kariéru.

Od premiéry prvního filmu s Arnoldem uběhlo bezmála třicet let a producentům tak mohlo připadat jako dobrý tah, se ke kultovní postavě vrátit a pomocí hromady digitálních triků ji zatraktivnit pro současné publikum. A měli štěstí, že v současné herecké generaci nalezli i zajímavého představitele - Havajského herce Jasona Momou, který do škatulky fantasy bijce spadl už rolí Khala Droga v seriálové Hře o trůny. Ovšem vhodným obsazením titulní postavy klady nového Conana končí. Počínaje scénářem, přes režii a obsazení vedlejších rolí se jedná o největší průšvih letošního léta.

 

Conan jako tupá videohra

Conanovo idylické dětství naruší vpád vojáků vedených zlým Khalarem Zymem (Stephen Lang) do rodné vesnice. Ukáže se, že Zym má zálusk na část magické masky, kterou schovává Conanův otec (Ron Perlman), a která by mu potom, co ji zkompletuje, měla propůjčit božskou moc. Když Zym získá své, vesnici vypálí a otce, za nedobrovolné asistence malého syna, zabije. Tak se zrodí přísaha o pomstě, která dospělého válečníka žene kupředu. Zym má jiné starosti - ukázalo se, že získat masku není tak docela všechno - aby rituál fungoval, musí masku pokřtít krví mocného rodu. Nositelka kýžené DNA Tamara (Rachel Nichols) se při útěku před Zymem a jeho maniakální dcerou Marique (Rose McGowan) náhodou potká s Conanem a první půlku filmu máme za sebou.Dál se vše odvíjí dle očekávání: Conan přežívá náročné potyčky, zabijí příšery a miluje. A vyhovuje mu to tak. Na rozdíl od diváků.

Největším problémem nového Conana je jeho do očí bijící televizní zpracování. Je to film, při jehož sledování vám připadá, že v kině nemá co dělat – Je to jasné direct-to-dvd béčko. Nejde ani tak o efekty, které jsou svojí kýčovitou (až papundeklovou) pompézností tím nejmenším problémem, ale především o špatný scénář, který připomíná videohru: bitka střídá oslí můstek a hrdina se na úkor logiky ocitá v další lokaci, kde je potřeba pobít další protivníky (či stvůry), aby se poté dostal dál a dál, až k závěrečnému „bossovi“.

Vše je přitom úžasně škatulkovité a beze špetky originálního nápadu, který by z filmu udělal něco víc, než průměrné fantasy béčko čehož si je plně vědoma i většina hereckého ansáblu, která své role bez špetky snahy pojala jako ta největší klišé: Stephen Lang je „prostě zlý“ a „proradný“, Rose McGowan „divná a teatrální čarodějnice s kovovými drápy“ a nebohá Rachel Nichols „uřvaná kráska co občas ví, jak se drží meč“. Jason Momoa. jakožto hlaví představitel, je naproti tomu asi největším kladem filmu. Svoji pózu drsného, nemluvného borce ustává s elegancí a čas od času i dobře zahláškuje. Krok s ním drží i Ron Perlman ve vedlejší roli jeho otce.

 

Za všechno může Nispel

Režisér Marcus Nispel svoji příležitost zkrátka nedokázal ukočírovat. Nejde přitom o žádné překvapení, protože jeho předchozí fantasy, Cesta bojovníka s Karlem Urbanem v hlaví roli, je vyloženě směšná. Akční scény v Conanovi fungují pouze když mají působit komorně (malý Conan vs. tlupa válečníků co ho přepadnou v zasněženém lese), ale když se a plátně prohání víc lidí s meči a do toho straší CGI pseudopříšery, zoufale to nefunguje.

Pak tu máme naprosto chaotické, směšné a nelogické finále, které dosavadní snesitelnou hodinu filmu sráží do propadlišť blbého, nezábavného braku. Logické lapsy jsou kapitola sama pro sebe a rozebírat je by znamenalo roztáhnout tuhle recenzi o nejméně dvojnásobnou délku. Toho vás ušetříme. 3D jsem osobně neviděla, ale rozměr navíc ze zmatečných bojů pravděpodobně udělá akorát ještě větší zmatek. 


Verdikt

Barbar Conan pro jednadvacáté století je neoriginální, chaotické béčko toho horšího, nezábavného, rázu. Pro nostalgické diváky může fungovat pouze ve srovnání s takovým Kullem dobyvatelem či Xenou, ale prvnímu Conanovi nesahá ani po Schwartzeneggrova vysvalená lýtka. Přesto lze pochválit právě snad jedině nového představitele hlavní role, Jasona Momou. Ale to je opravdu málo.  

Naše hodnocení
4/10

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest