James Cameron: Proč je nejlepší akční režisér všech dob

James Cameron: Proč je nejlepší akční režisér všech dob | Fandíme filmu
Alespoň se vás o tom pokusí přesvědčit parádně zpracovaný video esej.

Patrick H. Willems připravil další povedený video esej. V minulosti jsme vám od něj nabídli úvahu na téma ošklivých Marvel filmů či donekonečna opakovaných Robinů Hoodů. V jednom ze svých nejnovějších videí se nás Patrick pokouší přesvědčit o tom, že James Cameron je nejlepší akční režisér všech dob.

Willems mluví o tom, že Cameron nespoléhá primárně na bombastické efekty, náročnou choreografii nebo výrazné pohyby kamerou. Důležité pro něj je, aby scéna byla co nejpřehlednější, aby v centru dění byly postavy a jejich uvěřitelná námaha a aby v ideálním případě byl cítit (alespoň na pozadí) element strachu – abychom se o hrdiny reálně báli. To všechno Willems vysvětluje daleko podrobněji, s řadou ukázek a názorných příkladů. I v případě Avatara ukazuje, že i když je většina akce ve filmu z většiny digitální, tak se Cameron stále snaží, aby se kamera měla stejné limity, jako by byla skutečná, aby postavám byla vidět ve tváři námaha, a aby nepřátelé stáli na protilehlých stranách obrazu a scéna tak byla přehledná.

Co vy na to? Nabízí esej přesvědčivé argumenty? Je i podle vás Cameron jeden z nejzručnějších akčních filmařů? Za sebe musím říct minimálně to, že důraz na prožitek hrdinů v nesnázích na mne vždycky opravdu fungoval, a že se musí nechat, že Jamesovy akční scény nestárnou, takže něco nejspíš vážně dělá dobře… Přihoďte váš pohled na věc dolů do komentářů.

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest