Komentáře 14

DanielFF | Fandíme filmu
DanielFF | 2020-06-24 17:29:32 | 1 0
Keoki: Mě naopak vůbec nepřijde nefér porovnávat fyzikální zákonitosti vesmíru s tím, že tam slyšíme zvuk, protože je přeci naprosto logické, proč ho slyšíme- ten zvuk je pro nás, pro diváky, aby to mělo ještě větší šťávu. Pokud se nepletu, tak není ve Star Wars jediný moment, kdy by hrdinové reagovali na zvuk zvenku z vesmíru. Ten zvuk tam "reálně" ani nemusí být, to je hlavně pro nás, že my to slyšíme pro lepší zážitek. Se zaoblenými střelami to už je něco jiného, protože to zcela jasně vidíme a mohou to vidět i postavy z filmů. Takže ne, mě tohle porovnávání nefér nepřijde.
Kdybych chtěl popsat všechny ty nelogičnosti, mohlo by mi to zabrat tak sto stránek :D ale napíšu jen něco a zkráceně, protože na takový rozsah tady není prostor. Jeden z největších problémů tohohle filmu, díky kterému vzniká většina těch děr ve scénáři, je to, že je plný zvratů a překvapení, které slouží jenom k tomu, aby nás překvapily. A to je v drtivé většině případů celé, ty zvraty totiž nejsou vůbec promyšlené, mají nás jenom šokovat, ale když nad tím člověk začne přemýšlet, je tam jeden nesmysl za druhým. Vezměme si třeba vše kolem Holdo (a musíme to vzít chronologicky za sebou, aby to bylo jasné): Holdo se vynoří na scéně zničehonic a přebírá celé velení (zvláštní, že nebyla třeba na tom velitelském můstku, který byl zničen, když je to admirálka) a nechce říct Poeovi nic o tom, že mají nějaký plán. Na začátku by to ještě mohlo dávat smysl, jenže pak se Holdo dostává s Poem do tolika situací, kdy mu mohla jednoduše říct "věř mi, mám plán", jenže je naprosto zjevný, že ona mu to neřekla jenom proto, protože měla většinu času působit jako záporná postava a pak měl přijít ten zvrat, že ona je vlastně hodná a má s Leiou plán, což je mimochodem další nesmysl, že Leia o tom vůbec něco věděla, protože byla v kómatu a neměla vůbec čas s Holdo tohle probrat, protože Holdo se objevila až po tom, co Leia upadla do kómatu. A jenom díky tomu, že Holdo z naprosto nelogických důvodů neřekla Poeovi celou dobu absolutně nic, tak se Finn a Rose vydali na Canto Bight, Poe zorganizoval vzpouru atd. To je v součtu minimálně polovina filmu a když si uvědomíš, že Holdo nic neřekla Poeovi z naprosto nelogických důvodů, tak to znamená, že se minimálně polovina filmu vůbec nemusela stát. To je hodně špatná vizitka pro film, když si tohle člověk uvědomí.
Dále nesmysly z hlediska návaznosti na předchozí díly: Yoda může jako Force Ghost vrhat blesky- naprostý nesmysl, Force Ghosti nemohou interagovat s reálným světem. Jednak řekl Obi-Wan Lukovi v Epizodě V, že pokud se utká s Vaderem, nemůže mu pomoci. A víc ještě bylo tohle rozvinuto v Clone Wars, když se Yoda chtěl naučit tuto schopnost, jak si zachovat své vědomí po smrti. A takto je to celou dobu označováno- zachovat si pouze své vědomí, ne že bude moci interagovat s okolním světem. Když tedy podle osmičky mohou, proč Force Ghosti našim hrdinům nikdy nepomohli? Jasně, tohle ještě Abrams rozšířil v devítce, ale jako první s tím přišel Rian Johnson.
A teď Luke. Rozhodně nesouhlasím s tím, že by byl Luke dříve nějaká plochá nelidská postava a nebyl by trojrozměrný. Že chtěl zabít v afektu svého synovce a pak zahodit řád Jedi kvůli své vlastní chybě, je totální nesmysl. Rian Johnson to okomentoval tím, že tak se Luke choval i dřív. To je sice z části pravda, že jednal občas impulzivně, ale až do onoho osudného momentu v Epizodě VI, když si uvědomil, že díky afektu málem zabil svého otce a propadl by temné straně. Právě v ten moment udělal svoje konečné rozhodnutí, když zahodil svůj meč a řekl, že je Jedi a že se nikdy nepoddá temné straně. To pro něj byl jeho finální přerod, který se většině autorům podařil skvěle rozvinout dál v Expanded Universe. V TJL ale Johnson úplně pominul tenhle zásadní zlom v Lukově životě a udělal z něj zase někoho, kdo by jednal v afektu a dokonce ještě víc, než dřív. Nezapomeň, že Luke jako jediný do poslední chvíle věřil, že se Vader, jeden z nejvíce zlých lidí v galaxii, dokáže vykoupit. A tenhle stejný člověk se jako chtěl pokusit zabít svého synovce jenom proto, že měl vizi, co by se mohlo stát? Právě proto většina lidí nadává na to, že se Luke nechová jako Luke, včetně Hamilla (jeho politické názory ať si nechá pro sebe, mě zajímají především Star Wars). A ještě jedna nelogičnost k Lukovi, která jde k těm "nepromyšleným zvratům": Někdy v polovině filmu se dozvíme, že Luke se odstřihl od Síly, přitom je absolutně nemožné, aby bez pomocí Síly na začátku filmu ulovil tu velkou rybu- nejdřív se s naprostou lehkostí zhoupne na obřím klacku jednou rukou v obrovské výšce jakoby nic a pak z té obří propasti musel tu extrémně velkou rybu nějak vytáhnout- jak jí jako vytáhl bez použití Síly? Luke není žádnej Arnold :D A takhle bych mohl mluvit ještě dál a dál. Právě tohle mě vždycky celkem vytáčí, když mluvím s někým, kdo ten film hájí a vidím, jak dost často nad tím ti lidé pořádně nepřemýšlí, prostě věci berou, jak jim jsou naservírovaný a tím to hasne (nic konkrétně proti tobě, mluvím spíš obecně). Je spousta rozborů tohohle filmu, které dělali hodně chytří lidé. Kdyby tě to zajímalo, můžeš mrknout třeba na videa od youtubera jménem Mauler, udělal několikahodinový rozbor na několik částí.
P.S.: Ještě jedna věc. Nedokážu brát vážně film, který má chybu už ve své první větě. První věta v úvodních titulcích totiž říká, že První řád vládne galaxii nebo něco takového. Přitom osmička se má odehrávat hned po sedmičce, kde zničili Hosnian Prime, ale nic jiného. Jak jako od té chvíle vládnou galaxii? Vždyť jsme ani neviděli žádnou jejich pořádnou flotilu a navíc na konci sedmičky Povstalci zničili Starkiller Base, tak by to snad mělo být jedna jedna, ne? Jak jako První řád vládne? A ještě k té návaznosti- co jako Finnovo zranění? Finn to na konci sedmičky dost schytal do páteře, jenže podle osmičky se za pár hodin probere a nepadne o tom ani zmínka, jakoby se mu nic vážného nestalo. A to ani nemluvím o tom, že když letí na Canto Bight, tak Finn pilotuje, přitom ze sedmičky moc dobře víme, že Finn pilotovat neumí- nejprve k tomu potřeboval Poea, potom Rey. A takhle bych mohl jet dál a dál :D
BeyondRealityX | Fandíme filmu
BeyondRealityX | 2020-06-24 13:48:29 | 0 0
Podle mě snad můžou už jenom překvapit souhlasím částečně a názorem že Disney má SW tak jako WB DC, ačkoliv mandalorian je bezva seriál který má slušně tempo, co se týká filmů nedělám si žádné iluze.
Jen doufám že Kevin Feige tomu dá nový progress a sežene lidi kteří mají fiilmový cit.
Keoki | Fandíme filmu
Keoki | 2020-06-23 08:17:14 | 0 0
DanielFF: Nad hejtem nad celou trilogií nebudu moc polemizovat, jelikož ačkoli nejsem s výsledkem úplně spokojen, chápu, že původní trilogie také hodně funguje kvůli době a kvůli nostalgii- a také samozřejmě nemohu upřít práci filmařů. Takže ano, nejsem úplně nadšený, jak bych být mohl (a udělat lépe se to určitě dalo- viz. Rogue One- tím chci říct, že látka vůbec není vyčpěla, ačkoli je jasné, že zde to bylo dáno jiným tónem, než v jakém se nese celá hlavní sága- a dost možná mám proto 8 tak rád, protože mi nenaservírovala něco, co už jsem v té době 7x viděl), ale rozhodně se nebudu stavět k té skupině lidí, kteří tvrdí, že SW zkrátka skončily Ep. VI.

Co se týče těch fyzikálních nelogičností... ehm. Ani jsem nepostřehl, že tam něco jako zaoblené střely byly (takže to byla spíše jen kosmetická vada), tudíž jsem si to googlil a paradoxně mi jako první spíše vyšly články fyzikálně to vysvětlující- mimochodem, poukazovat na fyzikální zákonitosti v 8 a nebrat v potaz to, že vesmírné bitvy by měly být komplet bez zvuku (aby to bylo fyzikálně korektní), je trošičku nefér.

Mark Hamill a jeho Jake Skywalker... názor tohoto Pána v poslední době už moc neberu v potaz, jelikož z jeho vyjádření není nikdy s ničím spokojen- jasně každý by měl vyjádřit svůj názor, ale také záleží jak. Z těch jeho vyjádření působí jako by byl filmovou hvězdou pobírající jedno oceněním za druhým. Ano, ztvárnil ikonickou postavu, která se navždy zapsala do historie kinematografie, ale troufám si říct, že ne díky svému hereckému výkonu, ale díky franšízy. Jeho dabérské schopnosti mu samozřejmě upřít nemohu.
Jinak tedy za mě je vývoj postavy Luka jedna z nejlepších věcí, co přinesla nová trilogie- ano, mohlo se k tomu dojít trošičku elegantněji, ale podstata toho, že je Luke skutečný trojrozměrný člověk a ne plochá bezchybná postava, z něj pro mě udělalo jednu z těch oblíbenějších postav v rámci celé ságy, kterou jsem nějak zvlášť do této chvíli nemusel.

Plot holes v ep 8, to slýchávám od odpůrců neustále, ale žádnou konkrétní (a tím konkrétní myslím takovou, která se nedá jednoduše vysvětlit, když člověk zapojí hlavu) jsem v životě neslyšel. Takže jen do mě, rád si nějakou smysluplnou vyslechnu.
DanielFF | Fandíme filmu
DanielFF | 2020-06-22 22:28:01 | 0 0
Keoki: No to, že někomu TLJ zničil celé Star Wars, bych do určité míry dokázal pochopit, protože ten film, a to fakt nekecám, má v sobě každých deset minut nějakou chybu nebo nesmysl, ať už z hlediska stanovených pravidel v rámci kánonu, jasně daných "přírodních zákonů" (např. laserové střely dělají ve vesmíru oblouk, když "padají"- wtf?), kontinuity v rámci samotného filmu (jinými slovy jeden plot hole za druhým) atd. atd. A pak je tady ještě samozřejmě to, že se příběh točí okolo nejpomalejší honičky v dějinách vesmíru a že Luke se vůbec nechová jako Luke, sám Mark Hamill mu říká Jake Skywalker :D ale to by bylo na samostatnou debatu. Pro mě osobně byl TLJ jedním z nejhorších zážitků v kině. Jestli se to někomu líbilo, nemám s tím nejmenší problém, akorát mě vždycky dostává, když někdo tvrdí (spíš tedy dřív, dnes už tolik ne), jak je to z objektivního hlediska skvělý film a jeden z nejlepších Star Wars filmů. Když ten film dokázal rozeštvat jednu z největších frančíz tak, jako ještě nic předtím, tak to asi nebude z objektivního hlediska jeden z nejlepších Star Wars filmů :D S tím, co píšeš, že někteří nadávají jenom na osmičku a už ne na devítku, jsem se moc nesetkal, takže k tomu moc nemám co říct. Já spíš často vídám, jak se hejtí celá ta trilogie :D
Keoki | Fandíme filmu
Keoki | 2020-06-22 13:27:45 | 0 0
Karel: Myslím, že tím spíše chtěli říct, že se jednotlivé seriály mají v podobě nějakých cross-overů prolínat.
Karel | Fandíme filmu
Karel | 2020-06-22 11:35:51 | 0 0
Jsem jediný koho extrémně pobavilo že mají všechny minisérie být v jednom propojeném vesmíru? :D ... zrovna u Star Wars to tak všichni brali od začátku jako jasnou věc, ale Disney nám asi zapomněl říct že se každý jeho film odehrává v paralerní realitě... :D
Keoki | Fandíme filmu
Keoki | 2020-06-22 10:01:15 | 0 0
DanielFF: Přesně jak jsi řekl, je potřeba přijmout celou informaci v celku. Mně nevadí ti, kterým se nelíbí 8 a 9 jo. Mně vadí ti, kteří prskají, jak RJ všechno zkazil tím a tím a že to a to nevysvětlil a pohřbil, ale že J.J. v 9 vynechal dle mého mnohem podstatnější informace (které se teď musí doplňovat v knížkách- no ehm...) jim už vůbec nevadí. V neposlední řadě mi připadá, že největší hate na 8. epizodu spočívá v tom, že Luka Skywalkera polidštili a celkově tón filmu nebyl takový "barevný" jako zbytek ságy. Což chápu a uznávám, že tam nesedí, ale výkřiky jako že RJ zničil celé SW... Jako vážně?
DanielFF | Fandíme filmu
DanielFF | 2020-06-22 09:22:13 | 1 0
ukulelembo: No tak záleží, jak se na to člověk dívá. Já se na to snažím dívat z pohledu toho, co všechno víme a jak to na mě v tom součtu celkově působí: Před premiérou TLJ byla ta trilogie jasná věc, ale po premiéře TLJ se o ní přestalo mluvit ze strany studia, protože tvůrci filmu a zejména média na jedné straně ten film bránili (přičemž už jsem tady v dřívějších diskuzích rozebíral, že spousta velkých západních médií o tom filmu lhala, je pro to hodně důkazů) a na druhé straně hodně fanoušků ten film naopak zhejtovalo. Kvůli tomu Lucasfilm od té doby de facto nic o té trilogii neřekl, jenom Rian Johnson pořád opakoval, že je v plánu, ale asi půl roku zpátky i on dokonce řekl, že si tím vznikem už není tolik jistý. Na mě to působí tak, že se to studio spíš snaží nechat postupně vyšumět do ztracena. Kdyby mu to nakonec opravdu dali, byl bych hodně překvapený. Ale tak jako tak by nad tou jeho prací už měli prezident Lucasfilmu a Story Group mnohem větší dohled.
Keoki: Víš, v čem je ten největší problém, proč tyhle hádky (zejména kvůli osmé epizodě) vznikají? Protože spousta lidí se snaží hájit ten svůj vlastní pohled a nechtějí ve skutečnosti vést žádnou rozumnou diskuzi. Jak jsi sám napsal "Absolutně nedokáži vystát lidi, kteří haní Johnsonovu epizodu za to, že...". Co je třeba místo toho zkusit poslouchat, abys chápal, co se snaží říct? Jenom tehdy je možné dobrat se nějakého smysluplného závěru.
Keoki | Fandíme filmu
Keoki | 2020-06-22 08:32:25 | 0 0
Absolutně nedokáži vystát lidi, kteří haní Johnsonovu epizodu za to, že potopil charaktery, nic nevysvětlil a zároveň vychvalují J.J. do nebes. Za mě ep VIII jednoznačně jeden z nejlepších dílů vůbec (do mé top 3 se zcela určitě dostane). Bohužel musím souhlasit s ukulelembem, že to zkrátka úplně nezapadá kvůli diverzitě režisérů. A pokud by se Johnsonova trilogie nesla ve stejném duchu jako se nesl TLJ, tak sem s tím!
ukulelembo | Fandíme filmu
ukulelembo | 2020-06-21 23:18:35 | 0 0
RobbDavis: Upřímě, ukazovat si na jednotlivé filmaře a říkat si, ten se k tomu hodil, a ten ne, není úplně správný postoj zde. Hlavním problém zde totiž je, že Disney přistoupil ke značce úplně stejným způsobem jako Warneři k DC, a po počátečním neúspěchu se stal na chlup stejně bezradný. To co Johnson natočil, bylo solidní, ale v celkovém obraze to prostě nebylo to, co fanoušci chtěli vidět. A Disney, který stejně jako všichni staří korporáti cílí především na tupého konzumního diváka se pak vyplašil, když se najednou všem nelíbilo. Kdyby měli trošku koule, tak Johnsonovu vizi podrží. Pár fandů by možná zafunělo, ale výsledek by byl alespoň soudržnější a alespoň nějaká skupina by ho brala dostatečně vážně, aby se na něčem dalo dál stavět. Takle jsme akorát skončili s totálně rozervanou trilogií, která zklamala všechny a bude potřebovat spoustu záplat v podobě knih a dalších přidružených materiálů, než dosáhne podoby, kterou alespoň částečně budou fandové schopní nějak přijmout a bude se dát pokračovat dál.
Největší chybu, ale Disney udělal hned v počátku, když hodili do koše původní Lucasovi náměty a nenahradili je nějakým novým vlastním plánem. Tím pádem tu od počátku nebyla žádná pevná osa, které by bylo možné se držet a místo toho se sáhlo po klasickým postupu, které tyhle staré společnosti jediný umí: "Najmeme si tvůrce a on nám jako řemeslník vytvoří něco na míru." Pořád ale prostě někomu nedochází, že tvůrci řemeslníci nejsou. Takže tak ani fungovat nebudou. A když, jim nedáte pevný plán, kterého se mají držet, tak si budou dělat co chtějí. A dílo zkázy pak dokonala volba na Abramse, milovníka "mystery boxů", navázaná volbou na characterního Johnsona, který se pak na ony "mystery boxy" vykašlal. To celou absenci vyššího plánu odkrylo v plné kráse a neštěstí bylo na světě. Zkrátka, oba tvůrci jsou v tom tak trochu nevinně a šlo spíš o sérii katastrofických producentských rozhodnutí, za které může především samotný Disney.
Co bude dál se do detailů převídat nedá, ale jistý okruh následujích Disneyho rozhodnutí se dá očekávat.
1) Kennedy půjde od válu. Ve funkci možná papírově zůstane, aby se příliš nevyplašili akcionáři, ale její vliv na tvůrčí stránku věci bude zcela jistě rapidně redukován.
2) Už teď víceméně se dá vidět jak probýhá určitá konsolidace Lucasfilmu, na jejímž konci získají největší vliv buď lidi s největší porcí aktuálních zásluh (Favreau, Filoni), nebo lidi, kteří slaví úspěchy jinde a o práci se Star Wars projevili zájem (Feige). Tihle se pak s největší pravděpodobností stanou příštími koňmi, na který Disney (který stále tupě pojede podle stejného vzorce) vsadí, a oni se tak stanou zodpovědnými za příští kroky Lucasfilmu.
DanielFF: Pokud jde o Johnsonovu trilogii, tím, že jí nenatočí, bych si zas tak úplně jistý nebyl. To, že nebyla dosud zrušena, naznačuje, že nějaký prostor k její realizaci si Johnson vydupal. A tak spíš záleží, jak moc zapadne do nadcházejících plánů, které Favreau, Filoni a Feige ustanoví. Momentálně sice může být upozaděná, ale fakt, že v ní Johnson chtěl prozkoumávat nějaké dřív nepoznané části SW vesmíru, nahrává, že nějaký místo by si v novém směru najít mohla. Tohle se ještě vyvrbí.


RobbDavis | Fandíme filmu
RobbDavis | 2020-06-21 21:49:27 | 0 0
Že všeho nejdříve musí Johnson pryč. Filmař je to kvalitní a má toho dost před sebou, viz. třeba Na Nože,ale tohle prostě nevyšlo a nikdy by nemohlo fungovat tak, jak si bude Disney malovat, protože to nejsou jeho vody. Jemu není dobré v takových velkých produkcích...bych řekl. A ted to ví i on... bych řekl. Za vše ostatní je celkem dost chválen. Na takovéto velké filmy, a je jedno zda-li jsou to SW nebo LotR, ale prostě VELKÉ filmy on není ten pravý. Aspoň zatím. Podle mě.... Jenže, tohle není to podstatné. To podstatné je, že ze všeho nejdřív je potřeba mít kvalitní, a v rámci všech zapojených mozků co nejvíce bezchybnou vizi, za ní jít, a podle toho teprve vybrat tým. Podle mě teda. Nebyl bych úplně odvařenej z Favreaua, ale je to aspoň sympaťák a vypadá jako fanoušek který to zná a kterého to baví. Jeho kariéra je kouzelná.
DanielFF | Fandíme filmu
DanielFF | 2020-06-21 18:18:16 | 1 0
IamAlex: Režisér to může být skvělý, jak ty říkáš, ale já jsem o něm mluvil hlavně jako o scénáristovi. On totiž TLJ nejen natočil, ale taky ho napsal a totéž má (nebo měl) v plánu s tou svojí trilogií. Práce režiséra spočívá hlavně v koordinování celého štábu a v zajištění toho, aby výsledný materiál vypadal co nejlépe. A to se Johnsonovi v tomhle směru povedlo, to uzná i hejtr TLJ, že to z vizuálního hlediska vypadalo dobře. Ale já jsem narážel na tu jeho scénáristickou práci. A je dobré říct, že v jednom starším interview Rian Johnson sám o sobě řekl, že není dobrý scénárista :D Ale když došlo na kritiku na TLJ, tak jakékoli stížnosti odmítal a všechny, kteří ten film kritizovali, nazýval slovy jako "assholes, manbabies atd." J.J. Abrams alespoň dokázal uznat kritiku, za to ho cením, i když ho jinak moc nemusím. Takže abych to shrnul, jako režisér (a myslím vyloženě jako režisér) může být skvělý, jak říkáš, ale co se týče jeho scénáristické dovednosti a kvalit jeho charakteru, tak jsme někde úplně jinde...
IamAlex | Fandíme filmu
IamAlex | 2020-06-21 17:40:52 | 0 1
DanielFF: Rian Johnson je skvělí režisér a byla by chyba ho propustit. TLJ ani něbyl tak špatný. Ono je hodně špatný na tři navazující filmy vystřídat režiséra, který si to představuje nějak někým jiným, kdo si to představuje úplně jinak a pak tam dát znovu toho prvního. To byl hlavní problém. Mně příjdou všechny tři filmy sami o sobě velmi kvalitní. Představ si, že by harryho pottera poslední dva díly nebo avengers: iw a eg režírovalo více režisérů s rozdílnými představami.
DanielFF | Fandíme filmu
DanielFF | 2020-06-21 16:10:53 | 1 0
Rian Johnson svojí trilogii určitě nenatočí. Nezapomínejme, že tahle trilogie byla oznámena ještě nějakou dobu před premiérou TLJ, což bylo v roce 2017. Do té doby se o tom mluvilo jako o jisté věci, ale od premiéry TLJ ticho po pěšině a dokonce i sám Rian Johnson nedávno řekl, že si vznikem té trilogie není tak jistý. A to už je co říct, když to řekl i on :D Navíc fanoušci ho nemají rádi, o tom, jak je slovně urážel a napadal na Twitteru už jsme tady v diskuzích dříve s někým diskutovali. To by museli být v Lucasfilmu už úplně padlí na hlavu, kdyby mu to dali. Jediný, kdo kryje Johnsona, je Kathleen Kennedy a ta by měla příští rok ve funkci končit, pokud se nepletu, přičemž na její místo dost možná nastoupí Jon Favreau, který by podle dostupných informací trilogii Rianu Johnsonovi nikdy nepovolil :D maximálně tak s důsledným odborným dohledem :D

Přidat nový komentář

Pro psaní komentářů, se přihlašte.

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest