Komentáře 14

G36F40 | Fandíme filmu
G36F40 | 2019-12-21 12:20:00 | 0 0
Zajímavé, 8. mě absolutně nebavila a byla pro mě největší zklamání co jsem zažil, takže po ní je devítka pro mě velice příjemné překvapení, které jsem si dokázal užít a beru za důstojné zakončení.
DanielFF | Fandíme filmu
DanielFF | 2019-12-20 21:37:57 | 0 0
Emma: Chápu, jak to myslíš a určitě máš pravdu, že i ti profesionálové to mají někdy těžký, protože se můžou přesytit. Proto je podle mě taky důležité, aby měl ten kritik určitou sebereflexi, aby se zkrátka sám hlídal, že se neubírá špatným směrem, když to řeknu takhle jednoduše. A jak jsme se shodli, takoví kritici jsou také, i když jich není zas tolik. Pokud by se tedy někdo chtěl spoléhat na nějaké kritiky, tak by si podle mě měl dát trošku práci s tím, aby ty dobré kritiky našel. Když ti dobří kritici budou mít velkou podporu, tak se ostatní budou pravděpodobně snažit být jako oni, aby byli také úspěšní. A tímhle způsobem si myslím, že by se ta reputace kritiků mohla do určité míry narovnat :) A jenom krátce k tomu, že spousta recenzentů nezažívá u nových SW ty samé pocity kvůli tomu, že už nejsou děti. Podle mě v tom ale nehraje roli nedostatek nových filmů, nýbrž jejich kvalita. Člověk v dospělosti dokáže rozlišit, že něco opravdu je nebo naopak není dobré, i když se mu to v dětství třeba líbilo. Určitě to máš taky s nějakým filmem z dětství, když se na to podíváš tím dospěláckým okem. Jde pak o to, že i přes ten pohled dospělých jsou minimálně ty původní Star Wars pořád skvělý, na tom se snad shodneme všichni. A i když se samozřejmě někomu můžou ty nové filmy líbit, tak ta kvalita původních filmů tam zkrátka není. O to podle mě jde, alespoň tak to kolem sebe pozoruji.
Emma | Fandíme filmu
Emma | 2019-12-19 21:56:19 | 0 0
DanielFF: Abych pravdu řekla, nevím přesně, co teď myslíš u Rottenů tím "souhrnným výsledkem", protože je fakt, že zrovna na tuhle stránku zas tak často nechodím, ale pokud je to nějaké to označení "shnilé versus neshnilé", nebo něco v tom duchu (ve výsledku je vlastně celkem fuk, jestli je to počet hvězd, palec nahoru/dolů, číselné hodnocení od nuly do 5ti/10ti, nebo nějaký zjednodušený zkrácený "výcuc" z recenze, nebo cokoliv podobného), tak to je samozřejmě silně zavádějící, to máš pravdu. A rozhodně to není to, co jsem tím "průměrným objektivním názorem" myslela (myslela jsem spíš situaci, kdy si čtenář skrze tyhle souhrnné stránky sám prostuduje větší počet recenzí a ten průměr z jejich připomínek si udělá v hlavě).
A ohledně těch recenzentů... tak samozřejmě v ideálním případě by to mělo fungovat tak, jak píšeš, a neříkám, že vůbec nejsou lidi, co to svedou, JENŽE... mé zkušenosti (hlavně z české scény) jsou spíš takové, že tohle se fakt daří jen těm největším profesionálům a těch je v dnešní internetové době, kdy se "recenzentem" může snadno stát každý druhý youtuber, redaktor, influencer, bloger a já nevím co, čím dál tím méně. A právě ti ostatní, co kritizování a recenzování filmů neberou jako zodpovědnou práci a poslání, ti se dle mých zkušeností své fandovství buď nesnaží krotit vůbec a nebo jim to moc nejde. Ale abychom si rozumněli, já to jen podotýkám, nikoho za to neodsuzuju, protože je fakt těžké odlišit, co se člověku na filmu nelíbí proto, že je to fakt blbost a co proto, že jako fanda by to chtěl vidět jinak (nejsložitější je to IMO u různého "porušování nastavených pravidel daného světa", kdy k němu mají autoři třeba i logické odůvodnění, ale nespokojený fanoušek, kterému se daný zvrat nelíbí, v tom tu logiku vidět odmítá).
A abych byla spravedlivá, tak oni ani ti profesionálové nejsou vždy objektivní, protože sice možná netrpí "fandovským" syndromem (jeho stejně toxickou obdobou je samozřejmě "syndrom haterovský" kdy člověk nějakou značku/studio/sérii nesnáší tak moc, že se mu nezavděčí ničím), ale zas u nich lze často pozorovat určitou přesycenost a neustálou nespokojenost. Pořád hledají něco, co je nadchne a cokoliv, co to nedokáže, hodnotí až zbytečně přísně. A přitom se člověk při čtení jejich argumentů nemůže zbavit dojmu, že je často problém spíš v nich a v tom, že už toho prostě viděli tolik, že už je nenadchne nic a jejich "laťka" se postupem let zvedla tak nesmyslně vysoko, že už zkrátka není možné, aby ji nějaký film dosáhl (nebo ji dokonce překonal). Zrovna SW toho IMO klidně můžou být příkladem, protože spousta recenzentů si stěžuje, že u nových dílů už nezažívá ty stejné pocity, jaké zažívali u těch starých (když byli děti/teenageři a SW pro ně byly unikátním vesmírným megafilmem s bombastickými efekty) a nedochází jim, že v tomhle případě vůbec nejde o nedostatek nových filmů, ale zkrátka o to, že už těmi dětmi/teenagery nejsou a forma nových SW pro ně v dnešní době a při současném stavu kinematografie ani unikátní ani bombastická.
DanielFF | Fandíme filmu
DanielFF | 2019-12-19 19:55:58 | 1 0
Emma: Jenom krátce k těm Rottenům. To máš sice pravdu, že souhrn těch recenzí dá nějakou výpovědní hodnotu, jenomže bohužel se stává, že někteří ti kritici tomu filmu v tom komentáři spoustu věcí vytknou (takže to působí negativně), ale to výsledné hodnocení (jestli je to fresh, rotten atd.) dají pozitivní, takže si vzájemně odporují, ale ten souhrnný výsledek se právě dělá z toho konečného hodnocení, nikoli z těch komentářů. A to vážně není výmysl, tomu se věnovalo už spoustu lidí na YouTube, kteří to tam přímo ukazovali a můžeš se na to vlastně podívat i sama. Takže chápu, jak to myslíš, ale když je dokázaný, že se tam dělají i takovéhle "podvody", tak to tomu zkrátka ubírá na důvěryhodnosti.
A k těm kritikům. Mám pocit, že si ještě pořád trochu nerozumíme, ale to nevadí, diskuze vedená po internetu není časově omezená :D Trochu mě v tom tvém komentáři překvapilo, že když někdo té konkrétní frančíze rozumí jako fanoušek, tak se tím nechá podle tebe automaticky strhnout. Chápu, na co narážíš, to se rozhodně stává, ale nemůžeš to přece vztáhnout na všechny lidi. Vždyť je přece všechny neznáš. To vymezení rozdílu mezi objektivitou a subjektivitou, o které jsem mluvil, je podle mě něco, o co by se měl každý kritik nějakým způsobem snažit, pokud chce být jakožto kritik respektován ze strany publika. Takže je to nějaká cesta, nějaký cíl, o který se snaží (nebo by alespoň měl). A není zase tak málo kritiků, kterým se daří tohle rozlišit a najít tu hranici. Někdy jim to jde třeba trochu méně, ale každopádně se snaží a to se podle mě taky počítá :)
Emma | Fandíme filmu
Emma | 2019-12-19 16:02:09 | 0 0
DanielFF: No jo, jenže jakmile se zrovna u filmových kolosů typu Star Wars (nebo třeba Star Trek, MCU, Harry Potter, LOTR, apod.) v problematice autor orientuje natolik dobře, aby to mělo v jeho recenzi nějaký zásadnější význam, je to automaticky fanoušek a pak už se o objektivitě (jak v kontextu běžných diváků, tak ostatních filmů z podobné kategorie) nedá mluvit vůbec. Buď tomu totiž jako fanoušek odpustí víc, než běžný divák, nebo ho naopak urazí a naštvou i pro běžného diváka nepodstatné detaily (nemluvě o tom, že co fanoušek, to originál a to, co jednoho nadchne, druhého mlůže klidně znechutit, protože jako fanoušek do toho automaticky investuje mnohem více času, sil i emocí). A tudy cesta ani k té objektivitě, která je v rámci psaní recenzí přípustná a možná, prostě nevede.
A pokud jde o ty Rotteny a podobné souhrnné weby, tak tam sice možná není dostatečný prostor pro detailní recenze, ale zase jich je tam tak obrovské množství, že určitou výpovědní hodnotu prostě mají. Zvlášť, když si někdo dá práci a opravdu si tam toho důkladně prostuduje větší množství. Takovému člověku to může ve výsledku dát poměrně slušný obrázek minimálně o tom, co všechno je tomu filmu vytýkáno, nebo naopak v čem jsou jeho silné stránky a jak by tudíž on sám měl některé věci vnímat a posuzovat. Protože, jak už jsem psala, sto lidí, sto chutí, ale když těch lidí najdeš tisíc a zprůměruješ jejich názory, tak už si o tom, jakou chuť ta věc nejspíš "objektivně" má (a jakou máš teda po jejím okusení hledat), určité povědomí uděláš. A až to pak ochutnáš sám, s velkou pravděpodobností nakonec tvoje vlastní subjektivní chuť nebude od téhle zprůměrované zas až tak daleko (a ano, samozřejmě i v tomhle existují výjimky, to připouštím, ale zas je třeba říct, že výjimkami jsou právě proto, že je jich naprosto mizivé množství).
Martin | Fandíme filmu
Martin | 2019-12-19 13:36:54 | 0 0
Toren tomu dal 7 z 10
Medojed ještě nic , když to bude průměr budu po katastrofální osmičce maximálně spokojen od této nové trilogie nic moc nečekám.
Vault13 | Fandíme filmu
Vault13 | 2019-12-19 13:27:59 | 0 0
janoo8: Podle mých vzpomínek chválili maximálně Jar Jara (ne postavu, ale technickou stránku věci), čili Lucasovu odvahu přijít s komplet CGI charakterem. Jinak si spíš pamatuju, že na přemíru CGI se naopak nadávalo a vytýkalo se, že film tou přemírou CGI postav a prostředí nepůsobí přirozeně, herci že působí prkenně a nemají před modrým pozadím co hrát.
DanielFF | Fandíme filmu
DanielFF | 2019-12-19 12:36:47 | 1 0
Emma: Asi jsi mě úplně nepochopila, jak jsem to myslel, tak to zkusím blíže vysvětlit. Jistě, že objektivita je něco, čeho se nedá jednoznačně dosáhnout, ale dá se tomu maximálně přiblížit. Vysvětlím třeba na příkladu Star Wars. Je v první řadě dobrý, když si můžete nějak ověřit, že se o tu frančízu ten daný kritik zajímá a orientuje se v ní, pak je větší záruka, že tomu bude rozumět. A teď přichází ta objektivita, respektive to jasné vymezení objektivity a subjektivity: kritik uvede takové ty důležité věci o filmu, které by ale z popisku běžně nepoznal, např. jaké má film tempo, jak jsou určité věci spolu propojené nebo naopak ne a proč, atd. atd. O tomhle se dá mluvit objektivně. A do toho se pak dá přidat osobní názor na konkrétní věci, kde je ale jasně poukázáno na to, že to je jeho osobní názor, ne něco, co se snaží všem vnutit jako fakt. Tak tenhle balanc a jasné vymezení vnímám jako co největší přiblížení objektivní recenzi, jestli už to dává trochu větší smysl, takhle jsem to myslel. A třeba u těch Rotten Tomatoes se to ani provést nedá, protože tam je na tu recenzi nějaký limit, takže se nikdo nemůže pořádně rozepsat. Proto jsem také říkal, že recenze na Rotten Tomatoes bych nikdy nedoporučoval brát vážně.
Fanda | Fandíme filmu
Fanda | 2019-12-19 12:01:20 | 0 0
Sice jsme nejnovější díl ještě neviděl, ale pokud někdo řekne že 8 epizoda byla super tak ho hned přestanu poslouchat a pokud je 9 epizoda také špatná tak je mi to jedno, protože přijdu dom a kouknu se na Mandaloriana kterej je skvělej podle mě.

BTW: Nepamatuju si od první triologie že by někdo nenadával na SW filmy.
Emma | Fandíme filmu
Emma | 2019-12-19 11:56:38 | 0 2
DanielFF: Nic ve zlým, ale možná by ses měl taky zamyslet nad tím, co píšeš, protože si dost ukázkově protiřečíš. Na jedný straně ti vadí, že někdo tlumočí názory někoho jiného, ale na druhé chceš hledat někoho, kdo píše recenze co nejvíce objektivně, což je ale naprostý nesmysl, protože recenze NIKDY není objektivní a pokud se ji tak někdo snaží napsat, bude vždycky jen tlumočit názory někoho jiného, nebo vyjmenovávat fakta a to už pak opravdu nejde brát jako psaní recenze. Co ale jako recenzi brát lze, je vlastní pohled, který se shoduje s pohledem někoho jiného. Takže máš sice pravdu, že není možné nekriticky přejímat názory několika cizích recenzentů, ale zcela přitom pomíjíš možnost, že pokud jsou těch recenzentů desítky, nebo dokonce stovky (tak, jako na stránkách zmíněných v článku), je statisticky dost problematické se s nimi v určitých bodech nepotkat, nebo si zpětně neuvědomit, že na jejich názoru asi něco bude. To by pak totiž vyžadovalo buď velmi unikátní vkus, nebo touhu být za každou cenu v opozici oproti (skoro) všem ostatním a upřímně řečeno, ani jedno z toho není úplně dobrý předpoklad pro psaní recenzí.
janoo8 | Fandíme filmu
janoo8 | 2019-12-19 11:28:38 | 0 0
Co se týče názoru "Fuck The Critics". Tak na ohledně tohle téma, si myslím že skvělé odpověděl Doug Walker, známý jako Nostalgia Critic. Když tak doporučuji pozřít celé video. Ale jinak kostce říká dvě věci.

Za prvé, velký podstatný rozdíl mezi námi (mnou, tebou DanielFF a jinými uživateli) a kritiky je ten že si my můžeme vybírat jaké filmy chceme zhlídnout. Kritik né. Ti musejí přes celý rok zhlídnout řadu filmů, od vynikajících až k absolutním sračkám. Víš kolikrát uslyší frázi "Let her go"? Nebo spoustu podobných momentů co viděli v jiných filmech. Jednoduše by se dalo říct že někteří kritici jsou otupělí.

Za druhé, film je jistá forma umění a umění má na každého člověka jiný vliv. Některým se líbí, jiným né. Kritici jsou prostě taky lidi. Když už mluvíme o Star Wars tak kritici chválili epizodu I. za to předvedla pokrok v CGI apod., zatímco ji fanoušci nesnáší.
Scofa | Fandíme filmu
Scofa | 2019-12-19 10:28:59 | 0 0
Po recyklované sedmičce, katastrofální osmičce se nedalo čekat že JJ (ničitel) Abrams natočí něco jiného než Shit!
Tahle trilogie ani raději neměla vzniknout, protože je pošlapava značku Star Wars a táhne ji ke dnu!
Scofa | Fandíme filmu
Scofa | 2019-12-19 10:27:25 | 0 0
Po recyklované sedmičce, katastrofální osmičce se nedalo čekat že JJ (ničitel) Abrams natočí něco jiného než Shit!
Tahle trilogie ani raději neměla vzniknout, protože je pošlapava značku Star Wars a táhne ji ke dnu!
DanielFF | Fandíme filmu
DanielFF | 2019-12-19 10:22:12 | 1 0
Co bych radil fanouškům- kašlete na kritiky. Ne, že bych přímo hájil tenhle film (btw pokud jste četli úniky scénáře, jsou pravdivé), ale z obecného hlediska zkrátka není moudré spoléhat se na názory lidí, které vůbec neznáte. Dobré třeba je spoléhat se na nějakého kritika, kterého už znáte delší dobu (třeba na YouTube nebo na jiných serverech) a už víte, že má dobré recenze a snaží se být co nejvíce objektivní. Neznamená to, že s ním musíte souhlasit, ale je to pořád lepší, než brát v úvahu kritiky na Rotten Tomatoes, které vlastně vůbec neznáte.
Co bych radil Anarvinovi- měl by ses už vážně probrat. Ty slepě věříš tomu, co ti "profesionální kritici a uznávané servery" říkají a přizpůsobuješ tomu svoje názory. Ku příkladu tvoje recenze na YouTube o Epizodě 8 sice byla už tenkrát pozitivní, ale mluvil jsi o ní jinak, než později- teď o ní mluvíš úplně stejně, jako ty servery a kritici. A právě to je ten problém, že ty těmhle lidem a serverům slepě věříš, protože spousta z těchhle západních kritiků a serverů se snaží pouze zavděčit Disneymu z jednoho prostého důvodu- tyhle weby a kritici potřebují čas od času něco, s čím mohou exkluzivně přijít (fotky do časopisů, rozhovory atd.), kritici se pak zase touží dostat na ty předpremiéry, aby o tom mohli mluvit jako první. A proč tak nadbíhají Disneymu? Protože Disney vlastní dneska skoro všechno. Bojí se, že když si proti sobě poštvou Disneyho, nemusí už mít exkluzivní přístup skoro k ničemu (u Epizody 9 se to teď trochu otáčí kvůli více faktorům, na to by byl potřeba nový komentář). A to není žádná vymyšlená teorie, to už dosvědčilo několik lidí z té branže. Zkrátka jde o prachy, jako ve všem. Ale ty jim všechny ty řeči baštíš, jejich věci vydáváš za jasný fakt (stejně jako své vlastní názory, což je tvůj další velký problém). Spoléháš se na jejich názory a na nějakou studii- víš, kolik studií je v reálu nepřesných? Doporučuju se podívat na výzkumy tohohle tématu. Místo studií je mnohem lepší zaměřit se na fakta, protože fakta neoblafneš. Vážně, zamysli se nad tím, co vlastně říkáš.

Přidat nový komentář

Pro psaní komentářů, se přihlašte.

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest