Zemřel Bill Paxton 1955-2017

Zemřel Bill Paxton 1955-2017 | Fandíme filmu
Hudson z Vetřelců, výzkumník z Titanicu či lovec tornád z Twisteru už není mezi námi.

V nepěkně nízkém věku 61 let nás opustil Bill Paxton, mistr vedlejších rolí, pro kterého žádná replika nebyla příliš přitažená za vlasy. Rodina veřejnosti oznámila následující:

„S těžkými srdci se s vámi dělíme o zprávu, že Bill Paxton zemřel na následky komplikací při operaci. Milující manžel a otec Bill začal svoji hollywoodskou kariéru výrobou rekvizit, stal se z něj proslulý herec a jeho kariéra před kamerou i za ní trvala plodných čtyřicet let. Billovu vášeň pro umění cítili všichni kolem něho a nemohli jste zpochybnit, že je vřelý a neúnavný. Prosíme vás, abyste respektovali soukromí rodiny, která oplakává smrt milovaného manžela a otce.“

Jeho první rolí, kterou si vybavíte, je malý, ale výrazný štěk v prvním Terminátorovi (1984), kde ztvárnil jednoho z pankáčů, na které Arnold Schwarzenegger narazí hned po přicestování do přítomnosti. Následovala Podivná věda Johna Hughese (1985), kde si zahrál šikanujícího bratra hlavního hrdiny. Následovala další spolupráce se Schwarzeneggerem v Komandu (1985), ale především další spolupráce s Jamesem Cameronem ve Vetřelcích (1986). Jeho ukecaný vojín Hudson se okamžitě stal jedním z nezapomenutelných členů úderných vojenských jednotek.

Komickou figurku si zahrál také v dalším filmu s kultovním monstrem. V Predátorovi 2 (1990) si zahrál detektiva Lamberta. Ve westernu Tombstone (1993) ztvárníl Morgana Earpa, jednoho z bratrů hlavního hrdiny v podání Kurta Russella. Následovaly Pravdivé lži (1994), kde si střihl slizkého obchodníka, který se snažil sbalit Schwarzeneggerovu filmovou manželku, Jamie Lee Curtis. V Apollu 13 (1995) si zahrál jednoho z astronautů. V katastrofickém Twisteru (1996) měl vzácnou příležitost hrát hlavní roli v drahém velkofilmu. Ztvárnil bývalého experta na počasí a lovce tornád. V Titanicu (1997) pomáhal jeho výkon v roli podmořského průzkumníka k tomu, aby fungovaly části filmu, které jsou zasazené do přítomnosti.

V dalším katastrofickém snímku, Vertical Limit (2000) si zahrál boháče, který financuje riskantní expedici na K2. V Ponorce U-571 v tom samém roce pak jednoho z velících důstojníků podmořského plavidla. O rok později přišel jeho režijní celovečerní debut, Lovec démonů, detektivní thriller kde si sám zahrál muže, který věří tomu, že rozezná v lidech démony a musí je proto zabít. Menší role dostal také ve Spy Kids 2 a 3 (2002, 2003) a v roce 2005 zrežíroval svůj druhý snímek, sportovní drama Golfový sen. V roce 2011 spolupracoval se Stevenem Soderberghem, když si zahrál v jeho Zkratu, v 2 zbraních (2013) zase měl příležitost poznat Denzela Washigtona a Marka Wahlberga.

V roce 2014 si ve Slídilovi zahrál vedle Jakea Gyllenhaala jednoho z nočních reportérů, kteří se jako supi honí za senzacechtivými záběry v ulicích Los Angeles. Dále si střihl záporáka Clairvoyanta v seriálových Agentech S.H.I.E.L.D.u, ale především se v tom samém roce blýskl jako tvrdý velící důstojník v Cruisově sci-fi Na hraně zítřka. V budoucnu jej uvidíme ještě vedle Emmy Watson a Toma Hanske v thrilleru The Circle a není úplně zřejmé, kolik stačil dokončit epizod seriálového remaku Training Day, kde hrál hlavní roli, určitou obdobu postavy Denzela Washingtona z původního filmu.

Čest jeho památce a upřímnou soustrast rodině a přátelům. V komentářích nezapomeňte zavzpomínat, ve kterých rolích vám Bill nejvíc utkvěl v paměti.

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest