Život: Seznamte se s hrdiny očekávané sci-fi

Život: Seznamte se s hrdiny očekávané sci-fi | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 7 obrázků
Jake Gyllenhaal, Rebecca Ferguson či Ryan Reynolds představují své postavy.

Vesmír je velkým nezmapovaným teritoriem, které funguje jako magnet pro naši diváckou představivost. Filmový průmysl si je síly hvězdných dálav vědom a je jedině dobře, že se mu jich v posledních letech daří využívat naplno. Předloňský Marťan to vzal přes bránici, Interstellar zase přes mozkové závity. Ke svaté trojici doplněné Gravitací nejnověji přibyli oceňovaní Příchozí. I když poslední jmenovaní byli spolu s Marťanem ve skutečnosti adaptacemi existujících děl, dá se říct, že současná kosmická vlna se snaží uspokojit očekávání obecenstva ohledně původních sci-fi příběhů, protože se přeci jen nebavíme o pokračováních rozjetých sérií. To je koncept, který se beze zbytku pokusí naplnit také nový space thriller s grandiózním jménem Život (Life).

Co nám ale název říká? Jasně, jednak nejspíš půjde o lidský život jako takový, vystavený nepředvídatelným jevům daleko od pozemské atmosféry. Titulní roli ale tentokrát shrábl neznámý organismus pocházející z Marsu (a ne, není to Matt Damon). Ten má totiž za úkol prozkoumat tým Mezinárodní vesmírné stanice.

Jedná se o místo, které se zatím na velkém plátně navzdory své důležitosti moc neohřálo. Projekt mezinárodní vesmírné stanice vznikl v roce 1998 díky spolupráci několika vesmírných agentur, které reprezentují 15 různých zemí. Za tu dobu se na ní vystřídalo několik posádek a dohromady návštěvníků - to je přece ideální prostředí k natočení nějaké té vesmírné akce. Gravitace spolu s Dnem poté poskytly stanici alespoň menší filmové “štěky”; Život je ale prvním snímkem, jehož příběhová linka se bude odehrávat téměř výhradně v jejích vnitřních prostorách.

Šest astronautů se tu bez bázně a hany vystavuje působení mimozemského tvora, který je prvním nezvratným důkazem života mimo naši planetu. Trocha strachu ale přece jen na pořadu dne je - jak už napověděl trailer, tohle setkání třetího druhu možná nebude tak úplně přátelské. Režisér Daniel Espinosa (Snadný prachy, Dítě číslo 44) si vzal k ruce prověřené hollywoodské tváře a doplnil je tvářemi novějšími. Pojďme se teď podívat, komu kvůli šmejdu z vesmíru půjde o krk:

David Jordan - postava doktora, kterou si “přivlastnil” Jake Gyllenhaal (Everest, Noční zvířata), má v popisu práce zejména hlídání zdravotního stavu zbytku týmu. Scéna z traileru, kde jiného člena posádky zamyká do modulu, dýchá jemným záporáckým potenciálem. Sám Gyllenhaal ve své roli i celé zápletce vidí psychologický podtext, který má co dělat se stavem beztíže. Podle něj film obsahuje další dimenze, které nás nutí k zamyšlení nad tímhle fenoménem: “Ano, máme tam sekvence, kdy se snažíme někam nebo naopak odněkud dostat, přičemž nám chybí pevná půda pod nohama. Ale také je tu idea, která říká, že bytí (fungování) na téhle úrovni je velmi specifickou záležitostí. To samo o sobě dokáže vyvinout psychologický nátlak, který pak následně vytváří jakousi nulovou gravitaci v našich vlastních hlavách.”

Rory Adams - Ryan Reynolds, člen tvůrčí rodiny filmu Deadpool, která Životu propůjčila své scenáristy Rhetta Reese a Paula Wernicka, ztvárnil technického inženýra-sympaťáka. Jeho specialita jsou dle jeho slov „procházky vesmírem a manipulace s mechanickým ramenem, které funguje podobně jako obří baseballová rukavice”. Kromě téhle mise taky prostě opravuju “krámy, které se rozbijí”.

Miranda North - Ryan Reynolds ji v rámci svého pověstného vtipkování označil za “chytrého borce”. Podle jeho teorie se totiž posádka stanice dělí na základě barev kombinéz - šedé nosí paka, hnědé zas ti chytří členové týmu. Rebecca Ferguson svou roli vědecké pracovnice zase definovala jako “obří kondom”: “Mou úlohou je ochránit Zemi, nás, i to, na co narazíme, bez ohledu na to, co to je. Musím si prostě být jistá, že jsou všichni v bezpečí.” Rebecca Ferguson si získala pozornost svou rolí v Mission: Impossible s podtitulem Národ grázlů a počítá se s ní i pro šesté pokračování.

Sho Murakami - nejzkušenější člen posádky má malebné rodinné vyhlídky. Jeho žena, která ho netrpělivě očekává na Zemi, totiž během mise porodí dítě. Vesmírný veterán tedy má víc než pádný důvod, proč se úspěšně vrátit zpět domů. Hiroyuki Sanada (Koleje osudu, Sunshine) je podle svého kolegy Jakea Gyllenhaala “ku—a úžasnej”. Gravitace mu při hraní vůbec nedělá problémy, umí prý stát jen na palcích u nohou. Sanada dodal: “Bylo to opravdu jedinečné. Objevujeme cizí stvoření jménem všech lidských bytostí… Celé to je o tomhle tvorovi, ale je to také úžasné lidské drama.”

Katerina Golovkina - velitelka týmu Mezinárodní vesmírné stanice podle její představitelky Olgy Dychovičnaji (Portrét v pološeru, Dům těch druhých) není bez chyb. To je tváří v tvář nevypočitatelnému mimozemšťanovi jedině reálné, a tedy sympatické. Zároveň má ale přirozenou potřebu své ovečky chránit, což také není na škodu. Následuje praktická poznámka - herečky ve filmu, který se odehrává za nulové gravitace, mají ještě o problém více: vlasy. Zatímco Rebecca Ferguson se vzhledu antické medúzy s poletujícími prameny vyhnula jejich svázáním do pevného drdolu, Olga Dychovičnaja si to “zjednodušila”. Prostě se ostříhala na kluka. Třeba to její postavě ještě přidá na věrohodnosti - to se ostatně bude hodit zejména s ohledem na to, že Život se snaží zprostředkovat přirozené reakce na objev něčeho nového a zvláštního. Trailer nám dal najevo, že to nebude jen o nadšeném vítání nové formy života. Jak řekl Jeff Goldblum v Jurském parku: “Úžasem to vždycky začíná. Ale pak to končí útěkem a řevem.”

Hugh Derry - tak tenhle člen posádky má také hnědou kombinézu. Je to totiž mikrobiolog. Jeho radostná povinnost oznámit, že lidé skutečně našli život na Marsu, nemá dlouhého trvání. Ano, hádáte správně. “Ten černoch zařve první”, vtipkoval jeho představitel Ariyon Bakare (Jupiter vychází, Temný rytíř), přičemž se to se smíchem pokusil zachránit: “Ne, ne, tak to není.” Už po prvním přečtení scénáře prý pocítil okamžitou niternou reakci. Vztah své postavy s jednobuněčnou formou života považuje za jaksi osobní.

Ve věku rebootů, remaků a nekončících franšíz tak snad dostaneme poctivou sci-fi, která nás přiměje se bavit i přemítat o tom, “co kdyby na tom Marsu fakt něco našli”.

Zdroje: Screen Rant I, II

Život

18.03.2017 | USA
Sci-Fi, Thriller, Horor
Info o filmu

Galerie: 8

Život: Seznamte se s hrdiny očekávané sci-fi | Fandíme filmu Život: Seznamte se s hrdiny očekávané sci-fi | Fandíme filmu Život: Seznamte se s hrdiny očekávané sci-fi | Fandíme filmu Život: Seznamte se s hrdiny očekávané sci-fi | Fandíme filmu Život: Seznamte se s hrdiny očekávané sci-fi | Fandíme filmu Život: Seznamte se s hrdiny očekávané sci-fi | Fandíme filmu Život: Seznamte se s hrdiny očekávané sci-fi | Fandíme filmu Život: Seznamte se s hrdiny očekávané sci-fi | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest