Psí poslání: Producent vysvětlil, co se při natáčení vlastně stalo

Psí poslání: Producent vysvětlil, co se při natáčení vlastně stalo | Fandíme filmu
Podle Gavina Polonea je situace v médiích silně zkreslená, nabízí komplexnější pohled na celé natáčení.

Před několika dny se objevily online záběry z natáčení snímku Psí poslání, na kterých má psí herec potíže se svojí scénou. Video vyvolalo odezvu veřejnosti, organizace PETA i filmových tvůrců. Produkční společnost Amblin Entertainment okamžitě vysvětlila, že situace byla daleko komplexnější, než se může ze sestříhaného videa zdát, teď podstatně podrobnější vysvětlení podal ještě producent filmu Gavin Polone, milovník zvířat, který osobně chová dva psy a dvě kočky:

Producent hned z počátku zdůrazňuje, že v inkriminovaném videu vidíme dva sestříhané záběry. V prvním záběru pes do vody nechce a je k tomu přemlouvaný a producent připouští, že přemlouvaný být neměl. Ve druhém záběru se pes na několik vteřin ponoří, načež okamžitě zasáhne bezpečnostní tým. Video však ukazuje pouze zlomek toho, co se daný den ve skutečnosti přihodilo.

Během nacvičování scény se pes Hercules vody nejen nebál, ale vyloženě se do ní těšil. Dokonce tak moc, že jej museli trenéři brzdit, aby nevletěl do nádrže příliš brzy. V bazénu byli celou dobu přítomní trenér a bezpečnostní potápěč, na břehu potom další dva trenéři, šéf kaskadérů a bezpečnostní pracovník. Těsně pod hladinou vody byla plošina, na které mohl pes stát, pokud by chtěl, a voda byla předehřátá na zhruba na 30 stupňů Celsia.

Hercules celou dobu scénu nacvičoval z levé strany bazénu a neměl nejmenší potíže. Když se štáb pokusil natočit scénu z opačného konce bazénu, pes se vyplašil a nechtěl z tohoto místa do vody. Po zhruba půlminutě neúspěšného přemlouvání se natáčení zastavilo (i když producent připouští, že mělo být zastaveno ještě dříve), pes se s trenérem vrátil znovu na původní stranu bazénu, upokojil se a sám od sebe vlezl do vody a natočil scénu. (Byl vycvičený tak, aby se snažil získat hračku, kterou měla trenérka přišitou k límci). Když se v jeden moment na zhruba čtyři vteřiny potopil, trenéři jej vzali na břeh, pes se oklepal a dál si nevzrušeně běhal kolem nádrže.

Polone dále upozorňuje na to, jak je video tendenční. Je sestříhané ze dvou kusů takovým způsobem, který vyvolává falešný dojem, že první část nějakým způsobem vedla k té druhé, což není pravda. Z celé situace není ve videu ukázáno nic pozitivního, soustředí se pouze na jeden negativní okamžik jinak bezproblémově a bezpečně probíhajícího natáčení. Natáčení proběhlo před rokem a třemi měsíci. Ten kdo pořídil video se jej z nějakého důvodu rozhodl zveřejnit několik dní před premiérou. Působí tedy těžko uvěřitelně, že by nahrávající jakkoliv myslel na psa Hercula.

Záběr v traileru filmu, kde pes skáče do vody, je digitální trik. Upozorňovat na něj v souvislosti se zveřejněným videem je tedy zkreslující. Zkreslování a zveličování se dopouští podle Polonea také organizace PETA, která podle něj nemá zájem na tom, aby se nadále zlepšovala bezpečnost práce se zvířaty, ale jejím cílem je prosadit úplný zákaz natáčení se zvířaty. To podle producenta není realistické, protože by pak obyčejný rodinný film digitální triky prodražily přes hranici 100 milionů dolarů a tolik filmová studia neinvestují. Pokud však útoky PETy budou nadále pokračovat, může se podle Polonea stát, že se studia budou chtít vyhnout nepříjemným mediálním přestřelkám a podobné filmy přestanou točit. A to by byla v Gavinových očích škoda, protože filmy pomáhají upevňovat pozitivní vztah ke zvířatům, zvlášť pak u dětských diváků.

Deadline uvádí, že jakmile bude dokončeno šetření situace, nesestříhané video z natáčení má být poskytnuto veřejnosti.

Všichni psi jednou přijdou do nebe... Ale nejprve musí splnit své poslání. Režiruje Lasse Hallström, v hlavních rolích hrají Britt Robertson, Dennis Quaid, Josh Gad. Datum české premiéry je stanoveno na 26.1., datum slovenské na 2.2.

Zdroj: THR

Psí poslání

27.01.2017 | USA
Komedie, Dobrodružný, Drama, Fantasy, Rodinný
Info o filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu