Dunkerk: Trailer na Nolanův válečný epos je tady

Dunkerk: Trailer na Nolanův válečný epos je tady | Fandíme filmu
Zobrazit dalších 10 obrázků
Nová upoutávka na Christopherovu novinku dorazila dřív než jsme čekali.

Uf, tak tohle vypadá jako hodně velká depka. Nolanovy filmy často dovedou vyvolat celý koktejl emocí. I když je Christopher občas označován za tvůrce chladného a odtažitého, dávkuje do nás pokaždé minimálně napětí či vzrušení. Nicméně tenhle případě na mě trailer hodil spíš těžkou deku. Před námi je vyobrazení válečné bezmoci. Nepřítel na hlavou, kolem moře, není kam utéct. Už zdánlivá nevyhnutelnost smrti musela být pro zúčastněné vojáky nesmírně demoralizující a podle upoutávky by tenhle pocit mohl film docela věrně zachytit. Jestli to ale takhle bude v kinech po celé dvě hodiny, bude to pořádná ždímačka. Trailer zatím ani neukázal žádný záběr, z jakého by padala čelist, jak to tak u Nolana obvykle bývá, ale možná je to dobře. Glorifikovat válku není úplně košer, a když se režisérovi podaří na diváky přenést pocit zmaru, tak to docela stačí.

O mladých hercích se mluvilo jako o středobodu filmu, zatímco ti staří je měli jen zlehka doplnit. Zatím ale z pohledu mladíků pouze neartikulovaně vnímáme hrůzu, zatímco slova jsou rukou starších. Ale asi je to logické, protože tváře starších herců jsou nám zkrátka povědomé, zatímco mladíci se teprve musí představit, což krátký sled záběrů nemůže stihnout.

Uvidíme, jestli se Dunkirku podaří na poli válečných filmů nabídnout cokoliv nečekaného, nicméně i ilustrace toho, co se tenkrát stalo, má svoji hodnotu. IMAX preview se nakonec bude promítat mezinárodně i v digitálních IMAXech, nejen v těch analogových, takže se brzy můžeme těšit na další dojmy z filmu.

Snímek pojednává o operaci Dynamo. Ta měla na přelomu května a června roku 1940 za cíl evakuovat britské a francouzské vojáky spojeneckých sil z francouzského přístavního města Dunkerque a okolních pláží. Evakuaci předcházela silná německá ofenziva, která spojenecká vojska rozdělila na dvě skupiny. Jižní skupina nejprve měla nařízeno zaútočit a opět se spojit se zbytkem protiněmeckých sil. Úkol se ale ukázal jako nesplnitelný a nakonec byla skutečně zahájena masivní evakuace, během které z Francie odplulo ve zhruba 800 lodích více než 300 tisíc vojáků. Evakuace trvala osm dní a její úspěch je považován takřka za zázrak.

V dospělých rolích hrají Cillian Murphy, Tom Hardy, Kenneth Branagh a Mark Rylance. Do hlavních rolí mladých vojáků si režisér vybral nováčky. Konkrétně to jsou: Fionn Whitehead, Jack Lowden, Aneurin Barnard a Harry Styles z kapely One Direction. Natáčet se bude na kamery IMAX a obyčejné 65mm kamery, po Interstellaru Christopher pokračuje ve spolupráci s kameramanem Hoytem van Hoytemou. Hudbu složí Hans Zimmer, Nolan vedle režírování také napsal scénář. Datum české a slovenské premiéry je stanoveno na 20.7. 2017.

Dunkerk

19.07.2017 | USA, Velká Británie, Francie, Nizozemsko
Akční, Drama, Historický, Thriller, Válečný
Info o filmu

Galerie: 11

Dunkerk: Trailer na Nolanův válečný epos je tady | Fandíme filmu Dunkerk: Trailer na Nolanův válečný epos je tady | Fandíme filmu Dunkerk: Trailer na Nolanův válečný epos je tady | Fandíme filmu Dunkerk: Trailer na Nolanův válečný epos je tady | Fandíme filmu Dunkerk: Trailer na Nolanův válečný epos je tady | Fandíme filmu Dunkerk: Trailer na Nolanův válečný epos je tady | Fandíme filmu Dunkerk: Trailer na Nolanův válečný epos je tady | Fandíme filmu Dunkerk: Trailer na Nolanův válečný epos je tady | Fandíme filmu Dunkerk: Trailer na Nolanův válečný epos je tady | Fandíme filmu Dunkerk: Trailer na Nolanův válečný epos je tady | Fandíme filmu Dunkerk: Trailer na Nolanův válečný epos je tady | Fandíme filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest