Recenze: Zkrat

Recenze: Zkrat | Fandíme filmu
Chcete vidět, jak dá drobná holka na budku Michaelu Fassbenderovi, Ewanu McGregorovi a Channingu Tatumovi?

Není to ani půl roku, co nás Stephen Soderberg potěšil svojí Nákazou, a už do kin přichází jeho další film - Špionský thriller Zkrat, který si v zahraničí premiéru odbyl už minulý rok. Profesionální zápasnice Gina Carano v něm hraje Mallory Kane, která pracuje pro svého bývalého (Evan McGreggor), jehož firma zajišťuje různorodou (i)legální špinavou práci v soukromém sektoru. Jako každá nezávislá firma chce i tahle expandovat a k tomu nejlépe pomůže zakázka od vlády.

Malloryina akce - záchrana čínského novináře - proběhne hladce a i když při návratu domů svému bývalému sdělí, že hodlá skončit, nechá se ukecat do další, tentokrát už opravdu poslední, práce. A právě tady se něco zvrtne. Následuje zběsilý úprk napříč kontinenty a v nechronologickém pořadí se nepohodlnou Mallory pokouší sejmout jiný agent (Michael Fassbender), bývalý kolega (Channing Tatum) a samozřejmě ex-šéf. Celé to kočíruje Antonio Banderas, jehož role, a s ní spojená motivace, je v tomhle špionském blázinci přinejmenším rozporuplná.

Zkrat by se dal nejlépe popsat jako pokus o Jasona Bournea v sukni. Mallory pořád někam utíká, někoho mlátí nebo ji pro změnu pronásleduje policie tří států. A je to docela zábava. Těch devadesát tři minut celkem slušně šlape a díky tomu, že se na plátně po většinu času něco děje, nemá divák moc prostoru k tomu, aby se začal nudit, nebo hůře, ptát po smyslu toho všeho.

 

Akce slušná, ale víc nic

Tím ovšem s klady končíme. Filmu chybí docela důležitý aspekt: tolik potřebná jiskra, něco, co by z téhle akční jednohubky s naprosto zapomenutelnou zápletkou udělalo něco víc. Vše by paradoxně mohla zachránit hlavní představitelka Mallory - Gina Carano, která není profesionální herečka, nýbrž profesionální zápasnice, specializující se na smíšená bojová umění. Není tedy žádným překvapením, že film funguje nejlépe v momentech, kdy tahle docela drobná brunetka s někým vytírá podlahu. Když ovšem dojde na neakční scény, kdy by se divák měl dozvědět něco o samotné Mallory, Carano svůj zarputilý výraz nezmění. Pořád se mračí, skoro nemluví a vůbec se tváří nepřístupně. Po pravdě řečeno, i Kristiana Loken coby T-X ve třetím Terminátorovi projevovala víc emocí, než Mallory. Tenhle drsňácký postoj se omrzí hned v prvních minutách filmu a po zbytek doufáte, že ta holka bude mlčet a hodně se prát.

K chladné hrdince a bandě chlapů v úlohách boxovacích pytlů si připočtěte ještě jeden zádrhel: Filmu příliš neprospívá ani Soderbergův chladný styl snímání "s odstupem". Osobně by mi byl Zkrat o dost sympatičtější, kdyby Soderberg zvolil odlehčenější formu ve stylu Dannyho Parťáků, namísto naprosté nezúčastněnosti ala Nákaza. Ve Zkratu všechen ten odstup, i přes výborně sestříhané a zrežírované bitky, prostě nefunguje. Některým divákům pak bude tahle špiónská báchorka připadat vyloženě nabubřelá a bohužel i zbytečná.

 

Závěr

Steven Soderberg se pokusil natočit svižnou akční podívanou s nepříliš obvyklou hrdinkou, ale výsledkem je nevýrazný, nevyvážený a zbytečně chladný film. A z jeho největšího trumfu, hlavní představitelky Giny Carano, se stala největší slabina. Téhle bourneovce v sukni chybí příslovečná jiskra, kterou by mohla dodat právě představitelka Mallory. Namísto důvěryhodné psychologie postav tak nastupuje nepříliš složitý akční skoro-nářez, ze kterého si za půl roku budete pamatovat pouze to, jak nějaká ženská vytřela s Michaelem Fassbendrem, Channingem Tattumem a Evanem McGregorem podlahu.

Naše hodnocení
6/10
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest