Jackie Chan obdrží čestného Oscara za celoživotní přínos

Jackie Chan obdrží čestného Oscara za celoživotní přínos | Fandíme filmu
Dimension Films
Hvězda akčních filmů získá vlastního Oscara. Blahopřejeme.

Oscaři se neudělují pouze za nejlepší herecké výkony, režii nebo hudbu, ale také za celoživotní přínos kinematografii. Loni obdržel čestného zlatého „plešouna“ například Spike Lee (25. hodina, Krvavé léto). 12. listopadu si pro ocenění, které věnuje Akademie filmového umění a věd, dojde akční hongkongská hvězda Jackie Chan.  Zaslouženě? Rozhodně!

Mistr bojových umění, herec, kaskadér, režisér či zpěvák v jedné osobě, jenž se i letos objevil v žebříčku Nejlépe placených herců, nám dal za léta svého působení ve filmovém průmyslu celou řadu vydařených filmů, ke kterým se mnozí z nás vracíme dodnes a stále dokáží oslovit nové diváky. Jackie je znám svou tendencí využívat během bojových sekvencí interakce s okolním prostředím, což třeba krásně předvedl při scéně s žebříkem v První ráně. Ačkoliv ve většině jeho filmech nechybí žánr komedie, tak mu rozhodně nedělá problémy hrát také vážnější role (New Police Story). O Jackiem by se dalo říci, že je to takový miláček bohů, všechny nebezpečné kousky v akčních filmech prováděl zcela sám, což se bohužel někdy neobešlo bez vážných zranění, jimiž byly zlomeniny, popáleniny nebo dokonce díra v lebce.

Z jeho filmové tvorby bych na závěr rád osobně zmínil sérii Police Story, Pána draků, Legendu o opilém Mistrovi, Dračí dvojčata, Blesk nebo Rachot v Bronxu. Z jeho práce v Hollywodu můžeme zmínit Křižovatky smrti, Tenkrát na východě, Rytíře ze Šanghaje nebo Zakázané království. Uznání v podobě Oscara si tento dvaašedesátiletý herec, jenž má i vlastní hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy každopádně zaslouží, už jen proto, jak výrazný vliv měl na celou generaci filmařů.

 

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu