Zemřel Gene Wilder (1933-2016)

Zemřel Gene Wilder (1933-2016) | Fandíme filmu
Willy Wonka, doktor Frankenstein či Jim z Ohnivých sedel už není mezi námi.

Ve věku 83 let zemřel Gene Wilder. Zemřel doma ve Stamfordu, na komplikace Alzheimerovy choroby, jak potvrdil médiím jeho synovec. Ten zároveň dodal, že až do úplného konce měli Wilder a jeho nejbližší to štěstí, že herec byl po celou dobu schopný rozpoznávat bližní a choroba nezměnila jeho osobnost, jak se v jiných případech stává. Svůj zdravotní stav si Wilder nepřál odhalit až do své smrti z toho důvodu, protože chtěl přinášet na svět jenom pozitivní energii a nechtěl nikomu (zvláště dětským fanouškům pana Wonky) přinášet chmury. Cítil, že jeho posláním je přinášet úsměv.

Narodil se jako Jerome Silberman a umělecké jméno přijal teprve ve 26 letech. Vyrůstal ve Wisconsinu, kde jej uchvátilo herectví, když viděl na jevišti svou sestru. Soustavně se hraní věnoval od 13 let. Od začátku 60. let minulého století se objevoval ve vedlejších rolích, ale k širšímu publiku prorazil s rolí Lea Blooma v Producentech Mela Brookse z roku 1967. S Brooksem spolupracovali i nadále, když se postupně objevil v klasikách jakými jsou Ohnivá sedla a Mladý Frankenstein. Jeho možná nejznámější rolí je pan Wonka ze snímku Pan Wonka a jeho čokoládovna z roku 1971. Menší roličku měl také v Co všechno jste chtěli vědět o sexu, ale báli jste se zeptat Woodyho Allena (1972), za pozornost stojí také jeho spolupráce s Richardem Pryorem (Stříbrný blesk, Blázni ve vězení, Nevidím zlo, neslyším zlo a Lháři) a režisérem Sidneym Poitierem (Blázni ve vězení, Techtle Mechtle).

Wilder několik filmů také sám zrežíroval, nejúspěšnější byla Žena v červeném, kde si zahrál s manželkou Gildou Radner. Po její smrti v roce 1989 hrál méně a spíše v menších rolích a když sám v roce 1999 prodělal rakovinu, přestal hrát téměř úplně. Jeho poslední hranou úlohou byla vedlejší rolička ve dvou epizodách seriálu Will a Grace v letech 2002 a 2003 a úplně naposled se na obrazovky dostal v roce 2015 jeho hlas, který propůjčil figurce v jedné epizodě dětského pořadu Yo Gabba Gabba! Ještě letos se šuškalo, že se jej Steven Spielberg pokusil vytáhnout z důchodu kvůli roli v Ready Player One, ale ať už nějaká nabídka skutečně padla nebo ne, kvůli Geneově zdravotnímu stavu je zřejmé, že by se natáčení zřejmě nezúčastnil, ani kdyby chtěl.

Dosavadní Wilderovy filmy už nám ale nikdo nevezme, takže dejte vědět, s jakou rolí jej máte spojeného nejvíce. Čest Geneově památce a upřímnou soustrast pozůstalým.

Zdroj: Variety

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest