Stranger Things: Seznamte se s novým seriálovým hitem

Stranger Things: Seznamte se s novým seriálovým hitem | Fandíme filmu
Netflix
Detektivka šmrncnutá hororem, sci-fi a popkulturou 80. let boduje u diváků i kritiky a vy si můžete celou první řadu pustit třeba hned teď.

V 99 případech ze sta je nezvěstné dítě nalezeno s rodiči či příbuznými. Co se ale skrývá za posledním případem? Takovou otázku pokládá seriálová novinka Stranger Things z dílny internetové televize Netflix. Slovy tvůrců, bratrů Matta a Rosse Dufferových (Hidden, seriál Městečko Pines), má být silně ovlivněná kulturou 80. let, v kterých se i odehrává. Jasná je pak inspirace některými tehdejšími filmovými a knižními hity. Tvůrčí dvojice ji nejen přiznává, ale seriál bere i jako jakousi poctu klasikám té doby a snaží se napodobit jejich atmosféru. Od Spielbergova E.T. - Mimozemšťana, přes horory Johna Carpentera, až po knihy Stevena Kinga.

Příběh nás zavádí do poklidné americké Indiany, kde v roce 1983 dojde ke zmizení malého Willa. Policie, v čele s náčelníkem Hopperem, okamžitě začíná s pátráním, ale dítě není nikde k nalezení. Netrvá dlouho a chlapcova zoufalá matka Joyce se ho rozhodne pokusit najít na vlastní pěst. Se starším synem Jonathanem a třemi Willovými kamarády – Mikem, Dustinem a Lucasem – se pustí do pátrání. Během něho narazí na tajuplnou dívku Eleven a postupně zjišťují, že za Willovým zmizením je něco mnohem většího a zlověstnějšího, než mohlo kohokoliv napadnout.

V hlavní roli Willovy matky Joyce se představila zkušená Winona Ryder (Černá labuť, Star Trek), jejího staršího syna Jonathana ztvárnil Charlie Heaton (seriály Vera, Inspektor Banks) a samotného Willa mladý Noah Schnapp. Jím ale výčet dětských herců nekončí, celkově jich je v seriálu celá řádka, například Gaten Matarazzo, Caleb McLaughlin, Finn Wolfhard, v roli Willovy kamarádské trojice a Millie Brown (seriály Intruders, Once Upon a Time in Wonderland) jako tajemná Eleven. Z dospělých herců ještě zmíníme Davida Harboura (Quantum of Solace, Black Mass: Špinavá hra) v roli policisty Hoppera, Matthewa Modinea (jOBS, Temný rytíř povstal) a Caru Buono (seriály Šílenci z Manhattanu, Castle na zabití).

Z níže přiložených trailerů jasně vyzařuje atmosféra osmdesátek, z kterých si seriál vzal směs všechno možného. Ze začátku to vypadá na klasickou detektivku o zmizení dítěte, kterých už jsme mohli vidět nespočet. Rychle však co se týče atmosféry dochází k přeměně na jiné žánry – thriller, horor a v neposlední řadě i sci-fi. Od kompletního seriálu se tak dá očekávat podobné různorodé žánrování, které by mohlo vytvořit zajímavou kombinaci, na které je už teď jasně znát rukopis 80. let.

Od recenzentů, kteří dostali přístup ke všem epizodám seriálu ještě před samotnou premiérou, přicházejí v nejhorším „jen“ nadprůměrná hodnocení. Vesměs jsou ale ohlasy opravdu spokojené, po premiéře i od běžných diváků. Podle recenze serveru Uproxx.com Stranger Things doslova evokuje vzpomínky na některé letní klasiky z minulosti, mezi kterými zmiňují například E.T. - Mimozemšťana, dobrodružné drama Stůj při mně, horor Poltergeist nebo Kingovy knihy Žhářka a To. Díky inspiracím na každém rohu pak logicky dochází k tomu, že seriál není nijak extra originální. Podle recenze ale originalita tvůrčím záměrem až tak nebyla a seriál se ji ani nesnaží předstírat. To potvrzuje i ohlas webu Deadline.com, podle kterého je novinka Stranger Things plná klišé. Právě těm se ale daří děj držet pohromadě a během sledování se vám může údajně lehce stát, že budete do celého příběhu úplně vtaženi.

Potěší tak, že je Stranger Things projekt internetové televize Netflix, která je známá svým osobitým stylem „vysílání“. Místo klasického „jedna epizoda za týden“ byly v den premiéry, 15.7. 2016, vypuštěny všechny díly naráz. Je tak jen na vás, zda si seriál pustíte po částech anebo ho sjedete najednou. Jestli už Stranger Things hltáte, určitě dejte vědět, jak se vám zamlouvají. První série má osm epizod, každá je přibližně hodinu dlouhá. Od závěru řady je slíbeno zodpovězení největších otázek (dle vlastních slov bratři Dufferovy seriál dopředu koncipovali pouze jako jeden dlouhý film), úplně uzavřená mini sérii to však není. V případě pozitivních ohlasů se tak nejspíš nikdo druhé řadě bránit nebude.

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest