Doctor Strange: Benedict Wong aneb Marvel a rasismus

Doctor Strange: Benedict Wong aneb Marvel a rasismus | Fandíme filmu
Benedict Wong promluvil o své roli a vypadá to, že protentokrát se Marvel vyhne nařčením z rasově necitlivého castingu. S předchozí rolí bylo podstatně větší horko.

Marvel si to s Doctorem Strangem u novinářů docela slíznul. Společník hlavního hrdiny, Baron Mordo, je v komiksech klasicky běloch, avšak když byl do role obsazen talentovaný Chiwetel Ejiofor, málokdo si stěžoval. Body pro Marvel za diverzitu? Nula. Když byla do role doktorova mentora, the Ancient One, obsazena Tilda Swinton, strhla se mela. Že klasicky mužskou roli dostala žena? No co. Problém je podle výrazné části (především samozřejmě amerických) médií v tom, že asijskou roli dostal běloch. A to přes to, že v komiksech byla postava dlouhá léta karikaturou čínského mudrce, která by dnes byla považována vyloženě za rasistickou.

Osobně rozmanitost ve filmu jedině vítám a neobsazování ne-bělochů jen proto, že se někdo nahoře bojí, že nepřitáhnou do kina tolik lidí, považuji za krátkozraké. Tohle mediální pozdvižení už na mě ale působí poněkud přehnaně. Nebo se pletu a na naprosto minimální reprezentaci asijských herců v amerických filmech, je potřeba v rámci americké společnosti (kde žije necelých šest procent obyvatel asijského původu) důsledně upozorňovat, jinak potomci obyvatel dálného východu ve filmech nikdy ve větší míře hrát nebudou? A dokážeme vůbec jako středoevropané s téměř výlučně bělošským demografickým složením naší země tuhle problematiku adekvátně nahlédnout?

Nicméně zpátky k Marvelu. S postavou Benedicta Wonga se snad podobným potížím studio vyhne. Jak už jeho jméno napovídá, Wong asijského původu je a jeho postava (jménem Wong) si ve filmu oproti komiksům značně polepšila. Zatímco v sešitech šlo (minimálně v počátcích) o karikaturu asiata, který ovládá bojová umění a je to vlastně Strangeův sluha, ve filmu bude v himalájské pevnosti Kamar-Taj jedním ze Strangeových učitelů magie. Jestli Wonga potkáme i v dalších filmech, to Benedict neprozradil. Je rád, že se podařilo už téměř dokončit první film, a pokud přijde další nabídka, bude potěšen. Připomínáme, že mu fantastika není cizí. V posledních letech jsme jej mohli vidět například v Sunshine, v Prometheovi nebo v Marťanovi.

Zdroj: Den of Geek

Doctor Strange

04.11.2016 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu
Přidat na Seznam.cz
Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest