Justice League veselejší: Filmaři o chybách a jejich nápravě

Justice League veselejší: Filmaři o chybách a jejich nápravě | Fandíme filmu
Režisér Snyder a producenti se rozpovídali o tom, jaké byly jejich původní záměry, co se pokazilo, co publikum neskouslo a jak jej napříště hodlají uspokojit.

Za poslední dva dny jsme postupně probrali kratší novinky, které odhalila novinářská návštěva na natáčení Justice League. Teď je čas pustit se do těch obšírnějších témat. Ze všeho nejdřív se zaměřme na podstatu celé akce. Do Londýna byli cíleně pozváni novináři, kteří byli z Batman v Superman rozpačití nebo film hodnotili vyloženě negativně. Produkce si je vědoma toho, že předchozí snímek nebyl dobře přijatý a prostřednictvím setkání s novináři se snaží získat veřejnost zpět na svoji stranu.

Snad žádný hollywoodský blockbuster nepořádal set visit takhle brzo po začátku natáčení, a pokud ano, tak rozhodně nikdy nebyl takhle brzy zveřejněn. V produkci zkrátka chtěli chytit býka za rohy, byla patrná snaha konfrontovat neurčité zvěsti, které momentálně ze zákulisí prosakují a u kulatého stolu filmaři neváhali odpovídat i na docela nepříjemné otázky, na které při podobně povrchních akcích normálně vůbec nedojde. Přítomný byl dokonce i Ben Affleck, který normálně s novináři během natáčení nemluví.

Režisér Zack Snyder tvrdí, že Warner je studio, které věří svým filmařům, a že na něj nijak netlačilo, aby do pokračování Muže z oceli zakomponoval Batmana. Tenhle nápad prý měli on sám a tehdejší producent Christopher Nolan. Warner zrovna dával dohromady své plány na rozsáhlý komiksový svět, a tak se stalo, že BvS stál na jeho počátku. Film tak byl příležitostí k otevírání dveří k celému univerzu a cestičkou k chystané Justice League. Tak se zřejmě Snyder snaží vysvětlit množství odkazů na teprve chystané filmy a masivní budování základů obecně. A to, jak byl snímek pojatý? To je věcí Snyderova osobního vkusu. Točí takové filmy, jaké jsou mu blízké a na komiksech jej vždycky zajímala především drsná stránka věci.

Silně negativní odezva zastihla Snydera nepřipraveného a bylo jasné, že musí dojít ke změnám. Připouští, že kvůli reakci fanouškům bude Justice League jiná, než se původně plánovalo. Na druhou stranu filmaři tvrdí, že Muž z oceli a Batman v Superman byly příběhy zrodu jednotlivých hrdinů. Museli se poprat s těžkostmi, zvednout se ze dna. Zvlášť BvS musel být ze svojí podstaty film temný a byl prý zamýšlený jako předvoj něčeho optimističtějšího, co předznamenával už závěr. Hrdinové zkrátka měli ujít určitý kus cesty, než se stanou „sami sebou“.

Producentka Deborah Snyder tvrdí, že si filmaři z reakce diváků vzali především to, že fanoušci o podobnou dekonstrukci svých oblíbených hrdinů zjevně nestojí a chtějí je vidět v celé jejich slávě rovnou (řada fandů by na to odpověděla, že proti dekonstrukci nic nemají, jen musí být dobře provedená). Proto dobrou zprávou, že Justice League tímhle směrem (i když možná původně ne v takové míře) tak či tak stejně kráčela. Je to optimistický film o tom, jak se několik hrdinů spojí pro vyšší dobro. Ukáže hrdiny v takové podobě, v jaké je čtenáři znají a milují z komiksů a podle Snydera nás teprve teď čeká skutečně masivní měřítko a „moderní komiksový film“.

Batman v Superman byl podle Deborah ten nejtemnější film, jaký kdy ve světě DC uvidíme. Už kvůli tomu, že ve filmu budou Cyborg a Flash, dvě výrazně mladší, veselejší postavy, je Justice League předurčená k tomu, aby byla pozitivnější. Mnohokrát bylo během setkání s novináři zdůrazňováno, že Justice League bude podstatně méně tíživá a reportéři to jen potvrzují. Ve dvou natáčených scénách zaznamenali víc radosti, optimismu i úsměvů než v obou předchozích filmech dohromady. Rozhodně by se znovu nemělo stávat, že rodiče vezmou svoje děti do kina na sympaťáka Supermana, a pak budou po chvilce prchat ze sálu – chystaný snímek bude divákům (a obzvlášť mladším divákům) podstatně otevřenější.

Jednotlivé filmy DC univerza jsou sice určitým způsobem propojené a určitým způsobem na sebe odkazují, ale zároveň to všechno mají být samostatné. Se samostatným příběhem, s unikátní atmosférou, jiné než ostatní DC filmy a takové, aby na ně šlo vyrazit bez toho, že byste se museli nějak strachovat o předchozí filmy.

Někdo to všechno může vnímat tak, že Warner jednoduše čte trh a snaží se mu jít naproti. Reportéři se po návratu z Londýna spíš shodují na tom, že filmaři konečně začínají chápat, co fanoušci na světoznámých postavách už desítky let milují a pokusí se to na plátně ukázat. Uvidíme, jak se všechna ta snaha nakonec promítne do konečného výsledku.

Poháněný obnovenou vírou v lidstvo a inspirovaný Supermanovou vznešenou obětí, se Bruce Wayne za pomoci nového spojence, Diany Prince, postaví ještě většímu nepříteli. Společně Batman a Wonder Woman dávají dohromady tým nadlidí, který se postaví proti nově probuzené hrozbě. Avšak navzdory zformování bezprecedentní ligy hrdinů (Batman, Wonder Woman, Aquama, Cyborg a The Flash), může být na záchranu planety, která čelí útoku katastrofických rozměrů, už pozdě.

V hlavních rolích snímku Justice League hrají Hrají Ben Affleck, Henry Cavill, Gal Gadot, Amy Adams, Jason Momoa, Ray Fisher, Amber Heard, Ezra Miller, Jeremy Irons, J.K. Simmons a Willem Dafoe. Režíruje Zack Snyder podle scénáře Chrise Terria. Datum české premiéry je stanoveno na 16.11. 2017.

Zdroje: Collider, II, III, io9, Birth Movies Death

Justice League

17.11.2017 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest