Hra o trůny: Zlomený muž

Hra o trůny: Zlomený muž | Fandíme filmu
HBO
Tentokrát to bylo skutečně na ostří nože.

Válečná mašinérie se sedmým dílem Hry o trůny (Game of Thrones) pomalu začíná rozjíždí  směrem k blížícímu se finále šesté řady. Epizoda The Broken Man (Zlomený muž) přinesla několik nových postav, návrat jiných a hlavně postupně se stupňující tempo.

Návrat Sandora „Ohaře“ Cleganea (Rory McCann) předvídali především čtenáři, mnoho dalších v něj doufalo. Potěšil fakt, že se za dobu co jsme ho neviděli příliš nezměnil jako postava – povahou v něm pořád můžeme vidět Ohaře, jakého jsme znali dříve, ale zároveň je přeci jen trochu jiný. Při rozmluvách s bratrem Rayem (Ian McShane) sice jasně dal najevo, že je k víře hodně skeptický a navenek se pořád snaží uchovat svou sarkastickou povahu, celkově z něj ale jde dojem, jakoby už měl dost bojování a chtěl by mít jen od všeho pokoj. Z toho všeho samozřejmě sešlo v moment, kdy celá Rayova komunita byla zmasakrována Bratrstvem bez praporce a Ohař se logicky vydává na cestu odplaty. Něco podobného (hrdina se zřekne násilí, ale je k němu donucen se vrátit, protože se něco špatného stalo nevinným, které znal) jsme už mohli "párkrát" vidět ve filmech, ale seriál by to do budoucna mohl směrovat nějakou originálnější cestou. Co se ale stalo se Bratrstvem? Doteď bylo považováno hlavně za skupinu odpadlíků představující jeden z mála zbývajících odporů proti Lannisterům – proč tedy masakrují nevinné obyvatelstvo? Udělala to jen jedna, na vlastní pěst operující, část anebo se za tu dobu Bratrstvo tak moc změnilo jako celek?

V Králově přístavišti jsme mezitím byli svědky toho, jak bravurně se Margaery Tyrell (Natalie Dormer) umí přetvařovat a hrát Hru. Při rozhovoru s Nejvyšším vrabčákem (Jonathan Pryce) se chovala jako náboženská fanatička, ale na konci následného rozhovoru se svojí babičkou, Olennou Tyrell (Diana Rigg), nám svým vzkazem jasně ukázala, že si mozek vymýt nenechala a pořád jí především jde o blaho jejího rodu. Znamenal ale vzkaz s růži, znakem Tyrellů, ještě něco hlubšího? A jak se zachová Olenna? Opravdu podle očekávání uteče z hlavního města, když ji začal jako novou oběť vyhlížet Nejvyšší vrabčák anebo ještě vymyslí nějaký plán? K tomu se ji snažila přesvědčit i Cersei (Lena Headey), ale výsledek byl spíš opačný – Olenna si moc dobře uvědomuje, jaká Cersei doopravdy je a kdo celý problém s církví zavinil.

Jaime (Nikolaj Coster-Waldau) se postavil do čela osmitisícové Lannisterské armády se kterou táhne do Řekotočí. Potěšil návrat Bronna (Jerome Flynn), jenž většinu scén, ve kterých se objevil, vylepšil svými vtipy. Někdo podobný do teď v šesté řadě chyběl a jedná se o sympatické odlehčení, jinak vážně laděných epizod. Zajímavé bylo Jaimeho prohlášení, že by Bronn mohl v budoucnu vést celou Lannisterskou armádu – bylo to řečeno jen pro vyplnění volného prostoru v dialogu nebo v budoucnu něco podobného opravdu můžeme čekat? Co se týče samotného obléhání Řekotočí, je možné, že se protáhne déle, než by se Jaimemu hodilo. Černá ryba (Clive Russell) vypadá rozhodnutý se bránit klidně až do posledního muže, ale pořád je zde Edmure Tully (Tobias Menzies). Ten by mohl být potencionálně vyjednávání více nakloněn než jeho strýc – hlavně, když vezmeme v úvahu, jak dlouho byl v zajetí Freyů, mohl by najít domluvu s Jaimem, který s ním začal jednat jako s člověkem. A pak je tu ještě Brienne (Gwendoline Christie), která k obleženému městu také brzy přijede a celou situaci ještě více zamotá.

Na Severu jsme viděli, jak Sansa (Sophie Turner), Jon (Kit Harington) a Davos (Liam Cunningham) hledají podporu u ostatních severských rodů v boji proti Ramsaymu Boltonovi (Iwan Rheon). Sansy plán, podle kterého jim všechny rody slíbí pomoc jen po pronesení jména Starků, vůbec nevyšel. Skepticismus a prvotní neochota jednotlivých rodů se dají vcelku pochopit, když vezmeme v potaz co vše je v sázce. Největší pozornost ze všech scén na Severu upoutala bez debat ta s Lyannou Mormont (Bella Ramsey). Desetiletá dívka dokázala překvapit svým obstojným argumentováním a získala přízeň a sympatie mnoho diváků. Její pomoc v podobě 62 vojáků však velký rozdíl ve vyrovnání sil neudělá. Celkově nyní Starkové mají necelých 2500 mužů, proti kterým stojí okolo 5000 vojáků Boltonů. Vyhlídky na vítězství tak nevypadají vůbec nadějně, čehož si je vědomá i Sansa. Komu je směřován dopis, který napsala? Nabízí se lord Cerwyn, kterého zmiňovala při rozhovoru s Jonem. Ten by se k nim pravděpodobně přidal (Ramsay část jeho rodiny zaživa stáhl z kůže poté, co mu odmítli zaplatit daně a chtěli zůstat věrni Starkům), zcela určitě ale nemá tolik mužů, kolik je potřeba. Je to tu tedy jediná možnost – Sansa i přes svůj odpor napsala Littlefingerovi (Aidan Gillen), jehož pomoc prvně odmítla. Zkušení rytíři z Údolí by určitě vyvážili misky vah, pokud by dorazili včas. (Pozn. editora: po zapauzování a přiblížení dopisu opravdu vyjde najevo, že je adresován do Údolí).

V rychlé zastávce ve Volantisu jsme se dozvěděli, že Yara Greyjoy (Gemma Whelan) plánuje předběhnout svého strýce Eurona (Pilou Asbæk) a domluvit se s Daenerys (Emilia Clarke) v Meerenu jako první. Theon (Alfie Allen) má přitom pořád problémy se svou psychikou, tak uvidíme jakou bude mít úlohu v budoucnosti a jak jí bude ovlivněn.

Na závěr dílů jsme měli být trochu šokováni a to, když Waif (Faye Marsay) pobodala Aryu (Maisie Williams) do břicha. Osobně ani na minutu nevěřím, že by Arya mohla zemřít – nejen kvůli tomu, že kdyby ji tvůrci chtěli zabít, tak její smrt neprotahují do dalšího dílu, ale především proto, že by celá dějová linie v Braavosu byla doslova slepou uličkou a ztrátou času. Vsadil bych si tak na to, že Arya bude rozhodně žít. Je otázka, jak se jí povede dostat z ošklivých zranění. Ve městě by jí mohla pomoci herečka, kterou měla původně zabít, ale musela by to být velká náhoda, že by se zrovna navzájem potkaly. Pak je to možnost, že Aryě pomůže Jaqen H'ghar (Tom Wlaschiha), který k ní vždy choval určité sympatie a slabost. To se ale nezdá moc nepravděpodobné. Nejspíše si tak Arya nějak pomůže sama – pokud to celé není jen nějaký její jeden velký plán, jak se zbavit Mužů bez tváře.

Přidat na Seznam.cz
Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu