Marvel + Sony: Jak funguje spolupráce na Spider-Manovi

Marvel + Sony: Jak funguje spolupráce na Spider-Manovi | Fandíme filmu
Pořád vám není úplně jasné, komu vlastně patří Spider-Man a jak je to s jeho půjčováním mezi Marvelem a Sony? Máme pro vás menší pohled pod kapotu.

Může být určitým způsobem matoucí, že se ve spojitosti se Spider-Manem stále mluví o studiích Sony a Marvel. Jak tedy vlastně vzájemné vztahy studií fungují a co to znamená pro nás jako pro diváky?

Začněme rychlým výletem do historie. V dobách, kdy neměl Marvel filmové studio, prodávalo komiksové nakladatelství práva na zfilmování jednotlivých komiksových postav hollywoodským společnostem. Některé postavy Marvel nikdy neprodal, jiné se mu během let vrátily zpět. Ty všechny teď známe pod značkou Marvel Studios, ty se společně potkávají v provázaném světě Avengerů. Studio Fox dodnes drží práva na X-Meny a Fantastickou čtyřku a studio Sony dodnes drží práva na Spider-Mana. Série Amazing Spider-Man však neměla takové komerční výsledky, jaké by si studio představovalo a ani kritické ohlasy nebyly dobré. Sony se rozhodlo, že pro značku bude nejvýhodnější, když se užavře spolupráce s Marvelem.

Šéf Marvelu Kevin Feige se teď složité partnerské vazby pokusil v jednom z posledních rozhovorů alespoň částečně osvětlit. Obě dvě studia spolupracují. Spider-Man: Homecoming je film studia Sony (= Sony vše platí, Sony má na starost propagaci), který však pro studio Sony připravují Marvel Studios (jakožto najatá produkční společnost). Marvel má nad filmem kreativní kontrolu. Vybral představitele hlavní role, představil jej v Captain America: Civil War, dále studio pokračuje v najímání herců a práci na scénáři snímku Spider-Man: Homecoming. Brzy začne film natáčet. Marvel má dokonce tak velkou tvůrčí svobodu, že když se jej novináři chtějí zeptat na něco ohledně filmu, PR oddělení Sony novináře rovnou odkáže na PR oddělení Marvelu, protože bližší informace nejspíš ani nemá. Sony věří, že tahle cesta je pro Spider-Mana nejlepší a zatím spolupráce podle Feigeho funguje na jedničku.

Momentálně se Marvel soustředí čistě na Civil War a Spider-Man: Homecoming, co bude potom, to se uvidí. Sony díky této dohodě dostane (snad) kvalitně zpracované filmy se Spider-Manem, které v ideálním případě konečně naplní jeho finanční očekávání. Nový Spider-Man bude zpropagovaný ve filmech Marvelu a zároveň se ve Spider-Manových filmech mohou objevit postavy z marvelovského světa, které budou pro diváky dalším lákadlem. Marvel si na oplátku může půjčovat Spider-Mana do svých týmových filmů (a mít tak další lákadlo pro svoje vlastní diváky) a má nad ním kreativní kontrolu, takže se nemusí bát, že by se za takového Spider-Mana musel stydět. Zároveň má Marvel lepší kontrolu nad navazujícím doplňkovým zbožím (hračky, videohry), které se společně s premiérou vydává.

Zkrátka a dobře to zatím vypadá, že studia spolupracují bez vážnějších překážek, a že z toho budou těžit především fanoušci.

Spider-Man: Homecoming

07.07.2017 | USA, Německo
Akční, Komedie, Sci-Fi, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest