Batman v Superman: První várka recenzí nepovzbudí

Batman v Superman: První várka recenzí nepovzbudí | Fandíme filmu
Embargo padlo, a tak zahraniční novináři odhalují svoje kritiky. A nijak zvlášť spokojení zatím nejsou.

Ve chvíli, kdy byl tento článek zveřejněn, nashromáždil agregátor recenzí Rotten Tomatoes už 40 příspěvků. 41% kritiků dalo filmu pozitivní hodnocení, 59% negativní. Průměrná známka se držela kousek nad pěti z deseti. Recenzí bude samozřejmě přibývat a je velice dobře možné, že se známka ještě zvedne. Na druhou stranu, určitým varovným prstem byla už embarga, která byla za oceánem přísnější než obvykle. Českým publicistům pro změnu bude distributor promítat Batman v Superman až ve čtvrtek. Tak či tak, co konkrétního tedy kritici zatím o filmu říkají?

Začněme tím pozitivním. Film podle všeho nabízí ohromné množství atrakcí a příznivci Snyderovy akce by si měli přijít na své. Dokonce jsem zaznamenal názor, že využití IMAXu je ve filmu nejlepší od Mission: Impossible 4. Ben Affleck sklízí slušnou porci chvály jako nový Batman a ohlasy na Gal Gadot jako Wonder Woman jsou i mezi kritiky nezřídka nadšené. Potěšil Jeremy Irons jako Alfred. Nezřídka je chválen také soundtrack (který však samostatně upřímně řečeno žádné terno není, tak třeba to ve spojení s obrazem funguje lépe). Na tom se kritici vesměs shodnou, ať už film chválí nebo proklínají.

Na jakých negativech se shodne i většina chválících kritiků? Akční finále je podle všeho slaboučké. Máme čekat nepřehlednou změť padajících budov a digitálních postaviček, které o sebe bezhlavě bouchají. Často není příliš poznat co, kdo, proč a koho. Doomsday je podle většiny recenzentů ošklivý a to nejen z hlediska designu, ale i dotaženosti triků. Film se toho snaží dělat až příliš najednou. Pokračování Muže z oceli kombinuje s představením nového Batmana, konfliktem obou hrdinů, příběhem o Doomsdayovi a položením půdy pro budoucnost celého filmového světa DC. Celý ten Úsvit spravedlnosti je pak podle řady dosavadních recenzí do filmu značně těžkopádně zakomponovaný. A co je možná nejdůležitější, podle většiny kritiků filmu chybí emoce.

První dvě třetiny filmu před akčním finále pak recenzenty rozdělují. Podle jedněch docela nudí, podle druhých jsou zábavné. Jedni říkají, že je Lex Luthor šílená karikatura, která patří do jiného filmu, podle druhých hraje Jesse Eisenberg ve filmu jedinou postavu, které se daří rozbíjet všudypřítomnou zachmuřenost. Podle jedněch film jen okatě reaguje na kritiku Muže z oceli, podle druhých si zajímavě pohrává s tématem Supermanovy odpovědnosti za smrt nevinných. Jedni v příběhu nacházejí zajímavé filosofické rozpory, druzí povrchní blábolení, které si na ty rozpory jen hraje.

Podle jedněch je Affleck nejlepší filmový Batmen, podle druhých je to krvelačný psychopat, který se jakožto nejlepší komiksový detektiv nechá až příliš snadno přechytračit. Někteří kritici jsou rádi, že má Lois Lane v ději co dělat, jiní se domnívají, že kromě Wonder Woman jsou všechny ženské postavy buď dámy v nesnázích, co čekají na záchranu nebo nástroje k posouvání děje. Ten je podle jedněch docela zábavný, podle druhých je to nelogický slepenec akčních scén, ve kterém chování žádné z postav nedává valný smysl. A konečně: Podle jedněch se k souboji Batmana se Supermanem hezky schyluje, zatímco podle těch druhých se uměle oddaluje, aby pak utekl jako voda a uhnul něčemu úplně jinému, na co trailery do kina až tak nelákaly.

Obecně to ale vypadá, že i když budete patřit mezi ty, kterým film sedne, neměli byste čekat žádnou převratnou událost, spíš slušnou akční jednohubku, s fajn herci, spoustou odkazů na komiksy a trikových sekvencí.

PS: Na našem Facebooku si můžete zasoutěžit o vstupenky do kina a nezapomeňte se ve středu večer stavit na webu pro naše první dojmy.

Batman vs Superman: Úsvit spravedlnosti

20.03.2016 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Fantasy
Info o filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest