Dlouhá cesta: Leonardo DiCaprio má po letech Oscara

Dlouhá cesta: Leonardo DiCaprio má po letech Oscara | Fandíme filmu
Projděte si společně s námi dlouhou cestu, která předcházela Oscarovi pro jednoho z nejtalentovanějších žijících herců. Přidáváme ty nejlepší vítězné gify.

Tak je to doma, Leonardo DiCaprio se dočkal. Jeden z nejvýraznějších herců současnosti dosáhl na vytouženého Oscara, takového toho finálního štemplu, který stvrzuje, že je Leo dobrý herec i těm, kteří by si toho náhodou nevšimli na vlastní oči. DiCaprio se pravidelně umisťoval v žebříčcích talentovaných herců, kteří zatím sošku nemají a o žádném jiném herci nevzniklo tolik Oscarových memů a dalších legrácek. Před časem se dokonce objevila i videohra, ve které se hráč snažil DiCapriovi Oscara navzdory všem nástrahám získat.

Leonardo byl na hereckého Oscara nominovaný celkem pětkrát, poprvé už v roce 1994 za vedlejší roli v dramatu Co žere Gilberta Grapea. Tehdy teprve jako devatenáctiletý pronikl mezi vyvolenou smetánku Hollywoodu a okamžitě se začal hlásit o slovo v dalších filmech, jako bylo třeba Úplné zatmění nebo Rváčův deník. Spolu s Titanicem se vyšvihl mezi megahvězdy, avšak i když si s rolí poradil opět na výbornou, úspěch se neodpouští, a tak určitá část publika začala DiCapria kvůli rolím v Titanicu, Romeovi a Julii nebo Muži se železnou maskou pasovat do pozice sladkého hošíka, který nic jiného než romance nesvede.

O patřičný respekt se musel znovu rvát a již zmiňované posměváčky získával na svou stranu ještě dlouho, i když předváděl jeden perfektní výkon za druhým, ve filmech jako Chyť mě, když to dokážeš, Gangy New Yorku, Letec nebo Skrytá identita. Snad teprve v dobách Prokletého ostrova a Inception (2010) ze sebe nálepku „pěkného chlapce“ definitivně shodil a z poster boye náctiletých slečen se s konečnou platností přerodil v uznávanou hereckou osobnost, která si i podle dosavadních odpůrců pečlivě vybírá zajímavé a náročné role.

Za Nespoutaného Djanga (2012) mu nominace na Oscara z nepochopitelných důvodů unikla, když podal životní výkon ve Vlkovi z Wall Street (2013), dostal před nominovaným DiCapriem u akademie přednost Matthew McConaughey, který (bez urážky) ve filmu Klub poslední naděje především hodně zhubnul a fyzicky se přeměnil v muže umírajícího na AIDS. Leonardovi tedy nezbylo nic jiného než následovat příkladu a oslnit akademii fyzickým herectvím, když nic jiného nezabralo.

Revenantovi dostal poměrně nevděčnou úlohu zraněného trapera, který se těžce zraněný sám plazí zamrzlou pustinou. Postava navíc nemá žádný vývoj, pouze si jde sveřepě za svou pomstou. Vyjádřit veškeré vnitřní pochody takové figury není nic jednoduchého a DiCaprio si omezeným potenciálem látky poradil bravurně. Přesto jeho vítězství už navždy bude mít určitou pachuť ceny za „příkoří, která musel při natáčení vytrpět“.

Co všechno musel vytrpět? Musel se máchat v ledových řekách uprostřed ničeho. Pod kostýmem měl samozřejmě neopren, ten ale nezachrání všechno, DiCaprio navíc vláčel těžkou kožešinu, která okamžitě nasákla vodou a hrozilo, že jej těžký kabátec stáhne do proudu. Většinu natáčení strávil Leonardo na hranici rizika podchlazení. Musel také vlézt do břišní dutiny mrtvého zvířete, jíst syrová bizoní játra nebo sebou nechat mlátit o zem kaskadérem, aby trikaři z pořízených záběrů mohli posléze poskládat pověstný medvědí útok. DiCaprio se také naučil řadě praktickým dovednostem, aby byl v roli co nejvěrohodnější. Naučil se například střílet z historické muškety a osvojil si fráze ve dvou různých indiánských dialektech.

Leonardo poctivě během celé oscarové sezony objížděl všechny akce, kterých se účastní členové Akademie. Vedl proslovy, potřásal si rukama, byl společenský a zkrátka dělal vše pro to, aby jej Akademie tentokrát nevypekla. Už na Zlatých glóbech bylo znát že jsou kolegové z jeho výhry nadšení a na předávání Oscarů panovala v sále při vyhlašování mužské herecké kategorie hmatatelná nervozita. Když bylo ohlášeno DiCapriovo jméno, ze všech jako by něco spadlo a v hledišti se rozlilo nefalšované nadšení. Nadšení Leovy staré známé Kate Winslet je vidět na přiložené fotce.

V děkovné řeči DiCaprio poděkoval režisérovi Alejandrovi G. Inarrituovi, který mu laskavost ve vlastní děkovné řeči oplatil. Dále se díků dočkal zbytek realizačního týmu Revenanta, ale také Michael Caton-Jones, Rick Yorn a Martin Scorsese, od kterých se Leonardo dle vlastních slov strašně moc naučil a pomohli mu nahoru. A stejný dík patřil i rodičům, kteří mu dopřáli perfektní vzdělání a od jeho čtyř let podporovali jeho zdánlivě šílený herecký sen.

DiCaprio byl během večera snad jediný, komu nezačala do dlouhého proslovu hrát hudba a většinu času opět využil k ekologické agitaci. Připomněl, že filmaři museli kvůli Revenantovi odcestovat až do Argentiny, protože v Severní Americe nenašli sníh. Film pojednává o našem vztahu s přírodou, který je důležitý. Globální oteplování a znečištění jsou reálnými riziky, proti kterým je třeba bojovat, probrat se z letargie, podporovat vůdce, kteří nejsou hlásnou tvorbou velký, znečišťujících korporací a zanechat tak našim dětem lepší místo k životu.

And the Oscar for Best Actor goes to... Leonardo DiCaprio!

Zveřejnil(a) ABC Television Network dne 28. únor 2016

Dicapriovo vítězství vygenerovalo za minutu 440 tisíc tweetů, což je zatím největší množství tweetů, jaké kdy Oscaři za jednu minutu dokázali vygenerovat. Pro představu, doposud drželo rekord předloňské selfíčko moderátorky Ellen DeGeneres, které za minutu vygenerovalo 255 tisíc twetů. Zájem o Leovo vítězství byl zjevně mezi diváky Oscarů naprosto enormní, dejte nám tedy v komentářích vědět, co na DiCaprioovo konečné vítězství říkáte vy.

Zdroje fotek: Yahoo, Akademie

REVENANT Zmrtvýchvstání

16.12.2015 | USA, Kanada, Hong Kong, Tchaj-wan
Dobrodružný, Drama, Thriller, Western
Info o filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu