Film vs. digitální technologie očima slavných filmařů

Film vs. digitální technologie očima slavných filmařů | Fandíme filmu
Keanu Reeves v dokumentu Side by Side zjišťuje, co si režiséři jako James Cameron či Christopher Nolan myslí o digitální revoluci. Trailer!

Možná jste sami v posledních několika dnech zaznamenali, že Kodak požádal o ochranu před věřiteli – zjednodušeně řečeno, vyhlásil bankrot. Mohlo by se tak zdát, že spolu s jedním z největších symbolů „analogové“ fotografie definitivně končí éra filmu a nastupuje éra digitální. Jenže domácí fotografie nejsou totéž co profesionální natáčení filmů a tak se Keanu Reeves rozhodl skupiny slavných režisérů vyptat na to, jak se k digitálnímu natáčení vlastně staví.

V níže uvedeném traileru Chritopher Nolan jednoznačně říká, že zatím neexistuje digitální technologie, která by se natáčení na film dovedla byť jen vyrovnat. Nemluvě o tom, že je Nolan posedlý natáčením na formát IMAX, který budou digitální technologie dohánět ještě déle, než běžnou pětatřicítku. Na druhou stranu, kolik kin v dnešní době ještě promítá z filmového pásu? Většina sálů postupně přechází na digitální promítačky, kde se bohužel část analogové informace stejně chtě nechtě ztratí. Další silný protiargument vznáší v traileru mladá režisérka, podle které digitální technologie filmování silně demokratizuje. Dřív mohli filmy natáčet pouze technicky vzdělaní lidé, kteří rozuměli složitému aparátu (nemluvě o jeho ceně!), dnes může natáčet prakticky kdokoliv, kdo má co říct.

Následuje argument Jamese Camerona: Na filmový pás nenatočíte 3D film, to jde pouze na digitál. Jenže chvíli na to zaznívá otázka: A potřebujeme opravdu 3D? Není to celé jen marketingový tah? Největší pravdu má samozřejmě Martin Scorsese, když říká, že obě technologie mají své pro a proti a je jen na filmaři, jak je dokáže využít. Přes tohle smířlivé shrnutí bude ale pro všechny filmové fanoušky zajímavé zjistit, co si o celé problematice myslí současná režisérská špička a jak dokáže obohatit náš laický pohled na věc.

Kromě již zmiňovaných pánů Keanu Reeves vyzpovídal například ještě Davida Finchera, sourozence Wachowské, George Lucase, Stevena Soderbergha, Davida Lynche, Larse von Triera, Roberta Rodrigueze, Dannyho Boylea nebo Nolanova kameramana Wallyho Pfistera. Dokument bude mít premiéru v únoru na festivalu v Berlíně, tak doufejme, že ho budeme mít možnost v co nejkratším horizontu také vidět.

 

Side by Side: Trailer

 

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu