Zemřel Alan Rickman (1946 - 2016)

Zemřel Alan Rickman (1946 - 2016) | Fandíme filmu
Divadelní velikán, zloduch Hans Gruber nebo mrazivý profesor Snape z Bradavic, tak si navždy budeme pamatovat Alana Rickmana.

Smrt si bohužel nevybírá ani mezi hvězdami stříbrného plátna. Dnes se celý filmový svět dozvěděl smutnou zprávu o tom, že nás ve věku 69 let opustil Alan Rickman. Britský herec trpěl delší dobu rakovinou, dnes jeho smrt oznámila rodina, kterou byl až do poslední chvíle obklopen. Rickman byl ženatý, svou manželku potkal v roce 1965, avšak vzali se potají až v roce 2015 (podle některých zdrojů v roce 2012 - tak utajená svatba byla). Populární herec obecně své soukromí poměrně úzkostlivě tajil, a tak doteď není jasné, jakou rakovinou konkrétně trpěl, ani jak dlouho.

Rickman si ještě před svými filmovými rolemi udělal jméno na divadelních prknech a v roce 1987 byl za roli ve hře Nebezpečné známosti doknce nominován na cenu Tony. Osud tomu zřejmě tak chtěl, že právě na jedno z představeních zašel producent Joel Silver, kterému se Rickman tak zalíbil, že mu nabídl roli ve filmu Smrtonosná past. Ve svých 42 letech tak tento londýnský rodák stvořil jednu ze svých nejslavnějších rolí, ikonického záporáka Hanse Grubera. Rickman to později komentoval takto: „Dostal jsem roli Hanse Grubera, protože jsem byl levný. Platili Willisovi 7 milionů dolarů, takže potřebovali někoho, kdo byl zadarmo.“

Role německého teroristy mu otevřela dveře do Hollywoodu, a zároveň ho předurčila pro záporné postavy, což se potvrdilo o tři roky později, kdy za roli šerifa z Nottinghamu ve filmu Robin Hood: Král zbojníků s Kevinem Costnerem v hlavní roli, získal cenu BAFTA. Po těchto dvou snímcích hrál v méně komerčních, avšak vesměs pozitivně přijatých filmech, jako například Closet Land nebo Opravdově, šíleně, hluboce. V roce 1996 si zahrál Rasputina ve stejnojmenném filmu. Ten byl sice kritikou strhán, ale Rickman si za titulní roli vysloužil Zlatý glóbus a Emmy. Z jeho dalších filmů zmiňme například komedie Dohola, Láska Nebeská, nebo Galaxy Quest. Druhou ze svých nejslavnějších rolí získal v roce 2001, kdy ho Chris Columbus obsadil do role Severuse Snapea v adaptaci populární knižní série o Harrym Potterovi. Touto rolí se zapsal do pamětí především mladších diváků. V posledních letech se objevil například ve filmech Parfém: Příběh vraha, Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street, nebo Alenka v Říši divů.

V roce 2014 režíroval nepříliš dobře přijatý film Králova zahradnice, kde si i zahrál jednu z hlavních rolí. Ještě předtím ale v roce 1997 režíroval komorní snímek Zimní host.

Alan Rickman zemřel, a jeho charakteristický hlas tedy uslyšíme letos v pokračování Alenky v Říši divů naposledy. Zůstala nám po něm však řada skvělých rolí a nezapomenutelných filmů. Nechť odpočívá v pokoji.

Zdroje: Wiki, THR

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest