Zemřel David Bowie (1947-2016)

Zemřel David Bowie (1947-2016) | Fandíme filmu
Hudební legenda, módní ikona, otec Duncana Jonese a skvělý herec, kterého si určitě pamatujete z Basquiata nebo Dokonalého triku, už není mezi námi.

Včera zemřel legendární umělec David Bowie. Dnes to oficiálně potvrdil jeho účet na Facebooku. Bowie zemřel ve věku 69 let po osmnáctiměsíčním boji s rakovinou. Zemřel v pokoji, v rodinném kruhu. Upřímnou soustrast jeho pozůstalým, mezi které patří i režisér Duncan Jones, Bowieho syn. Bowie proslul především jako hudebník, dokonce jeden z nejvlivnějších hudebníků v historii populární hudby. Ve své době ohromil důrazem na vizualitu a jeho hity jako Starman, Rebel Rebel, Jean Genie nebo Heroes jsou nadčasové. Protože jsme ale filmový server pojďme zavzpomínat na Davidovu hereckou kariéru.

Studoval avantgardní divadlo a pantomimu, hrál divadlo  (nejproslulejší je asi jeho ztvárnění Sloního muže v 80. letech). K filmu pronikl sci-fi dramatem Muž, který spadl na zemi (1976), ve kterém si zahrál nemluvného mimozemšťana, jenž v přestrojení zkoumá potenciál Země ke kolonizaci. V roce 1983 si zahrál v prvním celovečeráku Tonyho Scotta, Hlad, kde se objevil jako stárnoucí upír po boku Catherine Deneuve a Susan Sarandon. Ve stejném roce se objevil i jako nepoddajný britský zajatec v japonském lágru, ve válečném dramatu Veselé Vánoce, pane Lawrence.

Většina z nás pravděpodobně zažila Bowieho už v útlém věku ve fantasy pohádce Labyrint (1986), kde si zahrál padoucha Jaretha, krále goblinů. O dva roky později byl David k viděním v Posledním pokušení Krista od Martina Scorseseho, kde si zahrál Piláta Pontského. V roce 1992 spolupracoval s dalším velikánem, když si zahrál agenta Phillipa Jeffriese, ve filmové verzi Lynchova Twin Peaks. V Basquiatovi z roku 1996 měl sice poměrně malou, ale naprosto klíčovou roli Andyho Warhola. Naposledy si na něj vzpomenete nejspíš z Nolanova Dokonalého triku, kde ztvárnil svérázného vynálezce Nikolu Teslu.

Ještě jednou pouštím Heroes a budiž ti země lehká Davide!

Zdroj: David Bowie Facebook

Přidat na Seznam.cz
Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu