Zbrusu nový zákon: Černá komedie odhalí, jaký je Bůh hajzl

Zbrusu nový zákon: Černá komedie odhalí, jaký je Bůh hajzl | Fandíme filmu
Režisér skoro kultovního Pana Nikdo natočil černou komedii, která by o Vánocích mohla soupeřit s Životem Briana. Seznamte se, koukněte na trailer.

Přesně na Štědrý den do kin v ČR zavítá nový francouzsko-lucembursko-belgický film s náboženskou tématikou. Nebude se ovšem jednat o nějaký zfilmovaný biblický příběh, nýbrž o neobyčejnou satirickou komedii z pera známého belgického režiséra a scénáristy Jaco van Dormaela (Pan Nikdo, Osmý den), jménem Zbrusu Nový Zákon. Jeho snímky už téměř pravidelně sbírají různé ceny na mezinárodních filmových festivalech a nejinak je tomu i v případě Zbrusu Nového Zákona. Ten se mimo jiné letos promítal i v Karlových Varech a po rozporuplných reakcích na Pana Nikdo to opět vypadá na úspěch. V hlavních rolích mimo jiné účinkují Catherine Deneuve (Indočína), Benoît Poelvoorde (Láska s vůní čokolády), Yolande Moreau (Serge Gainsbourg) a Pili Groyne (Dva dny, jedna noc). Na scénáři spolupracoval téměř neznámý Thomas Gunzig.

Zbrusu Nový Zákon staví na myšlence, že Bůh (Poelvoorde) existuje. Žije v průměrném třípokojovém bytě v Bruselu se svojí manželkou (Moreau) a desetiletou dcerou Eaou. (Groyne). Osobnostně se ovšem tento Bůh dost liší od toho v Bibli. Většinu času je zavřený ve své pracovně, kde vymýšlí zákeřné zákony typu: "Pokud vám upadne chleba, spadne vždy namazanou stranou na zem." a celkově se vyžívá v trápení lidí. Když na to Ea přijde, vloupe se do jeho pracovny a všem lidem rozešle na mobil, kolik času jim zbývá do smrti. Poté počítač rozbije, uteče z bytu a rozhodne se doplnit Nový Zákon o nové pasáže. Vydá se tedy hledat písaře a šest nových apoštolů. Nepůjde samozřejmě o obyčejné lidi a tak se setkáme například s bohatou, ale zoufalou ženou (Deneuve), které si její manžel nevšímá a která nalezne svou novou lásku v gorilím samci z cirkusu. Bláznivý ústřední děj doplňují ještě bláznivější reakce dalších lidí na skutečnost, že vědí, kolik času jim zbývá. Někteří žijí dál svůj běžný život, najdou se však takoví, kteří si pravdivost této předpovědi neustále ověřují. A je z toho podle všeho černá komedie jak řemen.

Poměrně často je van Dormaelovi vyčítána klišovitost a přílišná účelovost jeho filmů, ovšem pokud se vám jeho předešlé snímky líbily, u Zbrusu Nového Zákona pravděpodobně nešlápnete vedle.

Přidat na Seznam.cz
Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest