V srdci moře: Jak se točilo velkolepé námořní dobrodružství

V srdci moře: Jak se točilo velkolepé námořní dobrodružství | Fandíme filmu
O tom, jak herci brutálně hubnuli, o obří kulise přístavu a lodi nebo dokumentární kameře. K tomu video film o filmu.

Následující text může obsahovat potenciální spoilery. Neprozrazuje detaily, ale v hrubých obrysech popisuje skutečné události, které inspirovaly film. 

Už zítra do českých i slovenských kin dorazí historické drama pojednávající o tragédii velrybářské lodi Essex. Ta se v 19. století stala vůbec prvním známým případem plavidla, na které jedna z lovených velryb zaútočila. Příběh několika členů posádky, kteří zničující útok přežili, byl ve své době široce známý a Nathaniel Philbrick jej zaznamenal zdokumentoval v knize V srdci moře (In the Heart of the Sea), která je základem pro aktuální film. Zdaleka nejvíc však události proslavil román Bílá velryba (Moby Dick), Hermana Mellvillea, jenž z tragédie lodi Essex volně vychází.

Producentka Paula Winstein začala film chystat už před 14 lety s režisérem Barrym Levinsonem. Nakonec se ale v roce 2013 projektu ujal Ron Hoard (Rivalové, Apollo 13). Točilo se na pozemcích londýnských ateliérů Leavesden, kde Howard nechal postavit obří repliky lodi Essex a přístavu Nantucket.

Ve vodní nádrži byla postavená loď Essex v měřítku jedna ku jedné. Celá spočívala na velkém kloubu, aby s ní šlo ve vodě houpat. Nechybělo zařízení na vytváření umělých vln a stříkající mořskou tříšť simulovala vodní děla. Následně nad vodní nádrží s rozlohou 250 metrů čtverečních vyrostlo přístavní město Nantucket. To bylo zrekonstruované do posledního detailu. Na ulicích nechyběly dlažební kameny a bláto, u mola byla přivázaná loď v životní velikosti, kolem přístavu vyrostly obchody, kovárna nebo hospoda. Nechybělo 250 komparsistů v pozadí nebo živí koně.

Pět týdnů se natáčelo také na Kanárských ostrovech, kde ale vznikly jen dvě scény na souši, po zbytek času štáb s herci připravoval scény plavby v záchranných člunech. Aby herci mohli realisticky ztvárnit pohublé námořníky, přijímali pod dohledem dietologa jen 500 kalorií denně. Jejich strava se skládala také z autentických sucharů nevalné chuti, jaké posádka lodi skutečně konzumovala. Nuzná strava se hercům pomohla do rolí lépe vtělit, na druhou stranu byli kvůli podvýživě extrémně unavení a značně podráždění. Největší nápor prožíval asi Chris Hemsworth, který začal točit V srdci moře jen 24 hodin po dokončení dramatu Hacker a během natáčení ještě musel odjíždět kvůli propagaci snímku Thor: Temný svět.

Ron Howard usiloval o maximální realističnost i v dalších směrech. Kupříkladu nechtěl, aby měl film klasický vzhled historických dramat, spíš mu chtěl vtisknout téměř dokumentární podobu. Vedoucí výpravy dokonce připustil, že se filmaři inspirovali soudobou námořnickou docu-reality show Nejsmrtelnější úlovek. Kameraman Dod Mantle (Rivalové, Milionář z chatrče) schoval malé kamery do nejrůznějších skulin po celé palubě lodi Essex, tak aby herci nikdy netušili, kdy jsou vlastně v záběru. A ano, vedle praktických efektů byly použity i digitální triky, které krom dokreslení mořských sekvencí sloužily primárně k vytvoření velryb – při jejich přípravě se užívaly praktické efekty jen minimálně.

Několik zajímavostí závěrem: Film měl původně prolog, ve kterém stejná velryba zaútočí na jinou loď, na jejíž palubě se plavila blíže nespecifikovaná postava v podání Jordiho Mollà. Scéna prý měla mít nádech Čelistí, ale nakonec byla vystřižena. Mladý Tom Holland (nový Spider-Man) ve filmu hraje mladší verzi postavy v podání Brendana Gleesona, který o událostech na lodi Essex vypráví. Holland se s hercem několikrát sešel a sledoval jeho starší filmy, aby mohl pokusit alespoň částečně napodobit Gleesonův přízvuk či charakteristické pohyby. Na závěr přidáváme film o filmu a několik trailerů:

V zimě roku 1820 byla velrybářská loď z Nové Anglie napadena čímsi neuvěřitelným: velrybou mamutích rozměrů s obrovskou vytrvalostí a téměř lidskou touhou po odplatě. Toto skutečné námořní neštěstí inspirovalo spisovatele Hermana Melvilla k napsání románu Bílá velryba. Hrají Chris Hemsworth, Benjamin Walker, Cillian Murphy, Ben Whishaw, Brendan Gleeson, Tom Holland nebo Frank Dillane. Režíruje Ron Howard.

Zdroje: Freeman Ent., Warner Bros., Collider

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest