Box Office: Dinosauří víkend

Box Office: Dinosauří víkend | Fandíme filmu
I ti největší ještěři jsou na rekordní premiérové tržby krátcí. AKTUALIZOVÁNO: V konečném účtování Jurský svět utržil ještě víc a pokořil Avengers i Pottera!

AKTUALIZACE: Po definitivním sečtení úplně všech pokladen se ukázalo, že Jurský svět utržil v USA 208,8 milionu dolarů a vyhoupl se tak na první příčku žebříčku nejlepších úvodních víkendů v USA. Dosud tuto pozici drželi Avengers s 207 miliony. Tím ale Jurský svět zdaleka neskončil. Prvenství si vydobyl také mezinárodně, kde urval 315,3 milionu dolarů a o milion tak překonal poslední díl Harryho Pottera, který rekord držel doposud. Mezinárodní tržby samozřejmě vždy závisí na tom, v kolika zemích najednou se film začne promítat, takže rekordní mezinárodní víkend berte spíš jako takovou kuriozitu. Celosvětově film utržil 524 milionů, což je samozřejmě také bezprecedentní suma. 

A aby těch met nebylo málo, několik jich pokořilo také studio Universal, producent filmu. To 14.6. stanovilo nový rekordní čas potřebný k dosažení jedné miliardy dolarů v USA a k dosažení tří miliard celosvětově. V USA doposud držel rekord Paramount, který v roce 2008 na miliardu dosáhl 22.6.. Na tři miliardy před Universalem nejrychleji dosáhl Fox, a to v roce 2010, když se mu je podařilo z pokladen vyždímat do 30.6.. A žně ještě ani zdaleka nekončí. Universal má v zásobě ještě Teda 2 (jednička utržila v kinech 549 milionů) a Mimoně (Já, Padouch 2 utržil bezmála miliardu). Před Jurským světěm studio těžilo z úspěchu Padesáti odstínů šedi nebo Rychle a zběsile 7 a studio tak má šanci se vůbec poprvé v novém tisíciletí stát jedničkou na trhu. Naděje by mu mohl zhatit Walt Disney, který letos do kin chystá ještě dvě pixarovky, Ant-Mana a především nové Star Wars.

Původní článek: Jurský svět vzal tento víkend stomilionové predikce a udělal z nich zubní nit pro své potvory. Otvírák se totiž zastavil na 204,6 milionu dolarů a vtěsnal se tak mezi absolutní rekordmany Avengers (207 mil.) a Avengers: Age of Ultron (191 mil.). Nemyslete si ale, že film žádné prvenství nezískal, protože po odečtení čtvrtečních předpremiér je pátečních 64 milionů nejlepší dosavadní tržbou, kterou kdy jaký film právě v tenhle konkrétní den dokázal slupnout na posezení.

Studio Universal nemělo moc práce prodat milovanou sérii, která dokázala využít potenciál nostalgie a zároveň i přilákat malé kluky. Ukazuje to i demografie návštěvnosti, kdy si především muži pod a nad 25 let rozdělili sedadla přesně napůl. Recenze jsou nadprůměrné a režisér Colin Trevorrow si zajisté hlasitě oddechnul, protože nechat se po jednom malém filmu vhodit do obří hollywoodské mašinérie, to mu určitě zadělalo na pár vředů. Jurský svět má šanci stát se největším filmem léta a zdolat i druhé Avengers. Na Hvězdné války asi už mít nebude, ale i s opravdu velkou smůlou bude v Americe sahat na 450 mega a jakýkoliv náznak výdrže ho okamžitě posílá rovnou k půl miliardě. Celosvětově na ní dokonce už je, dokonce s převisem 11 milionů.

Špión na dvojce zůstává v obřím stínu s 16 miliony, v detailním pohledu ale můžeme vidět, že to nejsou miliony špatné, protože propad je méně než poloviční a kvalitní komedie se tak jistojistě žene k 65 milionovému rozpočtu. Chybí jí k němu pět milionů. Ve světě je film na sto třinácti. Výrazněji dinosauři počechrali San Andreas, které se musí spokojit s 11 miliony dolarů. Mohlo to být horší a Dwaynea Johnsona rozhodně těší fakt, že ve světě je film podobně nezastavitelný jako on a globálně má už 300 mega. Takže šup s The Rockem do dvojky Jurského světa aby tam krotil T-Rexe? Kdyžtak jste to slyšeli od nás jako od prvních ;-).

Insidious 3: Počátek by strmě zahučel i bez Jurského světa, jak to horory dělají, což znamená 7 milionů a 37 mega na americkém kontě. Konečně také známe rozpočet, který znovu nepřekročil pět milionů, takže je vám už jasné, že série pokračuje ve svojí výdělečnosti. Celosvětově má na účtu už 63 milionů. Ladíme! 2 si jinak vystačilo i s ochuzením o 700 kin, do kterých Universal nasadil právě dinosaury. Film doslova o několik tisíc překonal 170,6 milionů Chicaga (Ladíme! 2 má 170,7) a stal se tak druhým nejúspěšnějším muzikálem všech dob.

Na závěr ještě doplníme rest z minulého víkendu. Opomněli jsme totiž United Passions, profláklý film o organizaci FIFA, který si zaplatila právě FIFA sama. Snímek vstoupil do desítky kin a utržil tam 918 dolarů. Slyšíte správně, nechybí nám žádná nula. Film s rozpočtem 25 milionů se nezmohl ani na 1000 dolarů. Pro srovnání, laciná novinka Me & Earl & the Dying Girl utržila tento víkend v patnácti kinech 210 000 dolarů. 

Tak to je vše. Příští týden nás čeká komedie Dope a pozornost nepochybně strhne Pixarovka V hlavě, kterou recenzenti posouvají k tomu nejlepšímu, co animátorské studio zatím vyprodukovalo.

Zdroje: BOM, DeadlineForbes

Jurský svět

12.06.2015 | USA
Akční, Sci-Fi, Dobrodružný, Thriller
Info o filmu
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest