Box Office: Jupiter vychází nevyšla

Box Office: Jupiter vychází nevyšla | Fandíme filmu
Dlouho jsme tu neměli dva propadáky během jednoho víkendu.

Zřejmě pro vás nebude překvapením, že první příčku amerického kasovního žebříčku zabral tento víkend SpongeBob ve filmu: Houba na suchu. Postavička je samozřejmě celosvětově známá a přístupná všem generacím (běží již od roku 1999), takže není divu, že bylo vyprodáno a na snímek zašli s potomky i ti, kteří šli na jedničku ještě bezdětní. Druhý celovečerní příběh podmořské party končí tedy s 56 miliony dolary a nebude mít problém ani příští víkend, kdy máminy hodí děti na SpongeBoba a poběží na Padesát odstínů šedi. Celosvětově snímek utržil 82 milionů.

Na dvojce neustále odstřeluje konkurenci Americký sniper. Čtvrtý víkend mu dává 24 milionů, což při současných celkových číslech (282 milionů) znamená, že se v USA stává druhým nejvýdělečnějším eRkovým filmem všech dob. Jestli Bradley Cooper dostihne Ježíše z Umučení Krista, to zřejmě bude záviset na potenciálním Oscarovi, který musí přilákat do kin dalších 100 milionů dolarů. Celosvětově je film na 361 milionech.

Letmo jsme zmínili Matrix Reloaded, o jehož tržbách si musí nechat zdát sourozenci Wachovští, kteří po kasovně vlažně přijatém Atlasu mraků nasazují do kin další výpravný snímek Jupiter vychází. Bohužel, kritici se tentokrát rozcházejí v názorech natolik, že už opravdu není jasné, jestli je vesmírná epická balada Wachovských pitomostí nebo filmem, který může lidstvo pochopit za 20 let. Proč balada? Protože 19 milionů dolarů při premiérovém víkendu. To je horší otvírák než proslavené propadáky typu John Carter (30 mil.), Bitevní loď (28 mil.) nebo Jack a obři (27 mil.). Warneři nalili do filmu 175 milionů (podle některých zdrojů dokonce 210) a propagovali ho dvakrát, jednou minulé léto a podruhé teď. Nechci tvrdit, že je to konec kariéry sourozenců Wachovských a nerad bych, aby Warneři nějak omezili riskování, ale zřejmě to dopadne tak, že duo bude v horizontu několika let režírovat nějakou z osvědčených komiksových adaptací. Celosvětově snímek utržil 51 milionů.

Popravdě na tom mohli být ale Warneři ještě hůř, protože původně drželi v rukou další odložený projekt. O kvalitách Sedmého syna se můžete přesvědčovat už od 8. ledna a Američané dostávají svoji dávku fantazijní bizarnosti o měsíc později. A nutno říct, že na ni vysloveně nikdo nečekal. Po studiových škatulatech Sedmý syn připadl Universalu, který dostává k dosavadním zahraničním 83 milionům chudých 7 milionů dolarů z USA. V našich končinách jsme byli na průměrnou fantasy ještě relativně schovívaví, protože američtí recenzenti naložili filmu tak, že si Jeff Bridges na nějakou dobu role bručivých mentorů nejspíš rozmyslí.

Osvědčenou fantasy ale zůstal Hobit, který pomalu končí svoji celosvětovou jízdu a Peter Jackson může nad svým posledním výletem do Středozemě začít bilancovat. Bitva pěti armád trochu zaostává za dvojkou, protože se ne a ne dostat k jejím 258 milionům. Chybí jí k tomu 5 milionů. Mezinárodní zprávy navíc tvrdí, že by třetí díl už dávno prolomil miliardu, kdyby nebylo nepřejícího kurzu světových měn, které filmu podle analytiků ukrojily cca 90 mega. Celosvětově závěr trilogie zatím utržil 939 milionů USD.

Novinky minulého víkendu se udržely relativně dobře. Project Almanac spadl jen o 36 % a končí druhý víkend s 5 miliony a celkovou patnáctkou z Ameriky (17 milionů má film celosvětově). Black and White přišlo jen od 26 % diváků, což znamená 4,5 milionů a 13 mega celkově. Výborné tržby Kódu enigmy ale zřejmě nestačí Weinsteinům, kteří v Hollywoodu odpálili velkou Oscarovou kampaň, která pomocí billboardu hlásá "Oceňte muže. Oceňte film." Příště bude rovnou stačit "Dejte nám Oscary". Film rozhodně nepotřebuje žádnou další propagaci, protože v Americe je na 75 milionech a ve zbytku světa na 65 mega. A to je mezi poněkud přehlíženými oscarovkami opravdu pěkné číslo.

Příští víkend nás čeká Padesát odstínů šedi a Kingsman: Tajná služba.

Zdroje: BOM, Forbes

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest