Recenze: Twilight sága: Rozbřesk - 1. část

Recenze: Twilight sága: Rozbřesk - 1. část | Fandíme filmu
Jakým způsobem to Stmívání pohnojilo tentokrát?

Rok se s rokem sešel a je tu další část Twilight ságy. Fanynky se na něj opět bez váhání pohrnou a prakticky všichni ostatní odvážlivci budou znechucení, otrávení nebo minimálně znudění. Je totiž úplně jedno, že se na sérii podílí celá řada talentovaných herců a filmařů. Je jedno, že závěrečný dvojdíl stál pěkných 263 milionů dolarů. A je jedno i to, že režii převzal další šikovný režisér, tentokrát Bill Condon. Problém je zkrátka v tom, že předloha Stephenie Meyer je neuvěřitelně slaboučká a s tím žádný filmař nic nenadělá. Na jaké zázraky se můžete těšit tentokrát?

Příliš šťastné nebylo už samotné dělení knihy na dva filmy. Twilight sága měla neuvěřitelně řídký děj vždycky, ale tentokrát se logicky rozpliznul ještě víc. Takže i když se v první části Rozbřesku stane taková spousta divných, až vyloženě perverzních věcí, že z filmu teoreticky mohla být jakási zvrácená kuriosita, díky neúnosnému natahování je to opět jenom nekonečná nuda, občas proložená nechápavým kroucením hlavou.

Mezidruhová erotika

Samotný děj se pak dá shrnout několika větami: Po úvodních titulcích si Jacob (Taylor Lautner) svlékne tričko a uteče do lesa. Bella (Kristen Stewart) si vezme životní lásku Edwarda (Robert Pattinson) a odjedou spolu na tropický ostrůvek poblíž Ria. Poznámka na okraj: I když je na rovníku světla dost a dost, Edward už se jaksi netřpytí. Asi bylo zrovna pod mrakem. Navzdory všem varování si novomanželé zasouloží a Bella skončí celá potlučená. Edward se jí bojí znovu dotknout, ale nadržená Bella ho nakonec svede a po pár dnech je z toho nafouklé bříško a první kopnutí. Upíří miminka zkrátka rostou jako z vody.

Nikdo se samozřejmě s upíro-lidským hybridem do té doby nesetkal, a tak pár spěchá zpátky domů, aby se o Bellu mohl postarat doktor Carlisle. Jenže se o miminku doslechnou také vlkodlaci, kteří se rozhodnou, že ho musí zabít. Nezbývá, než povolat Jacoba a umluvit ho, aby je zastavil. Edward mezitím svého nenarozeného potomka tiše nenávidí, protože Bellu pomalu zabíjí a vše spěje k "dramatickému" finále. Jestli si Jacob děťátko nakonec oblíbí, jestli se podaří vlkodlaky zastavit a jestli Bella náročné těhotenství přežije, vám nebudu prozrazovat, ale měl bych menší nápovědu: Čeká nás ještě pátý film. (Na který mimochodem podle wikipedie zbývá ještě míň děje, než na ten čtvrtý. To teprv bude porod).

 

Laciné zpracování

Věřte nevěřte, ale tenhle film stál cirka 130 milionů dolarů a přesto se odehrává prakticky pouze na svatební veselce, v ložnici u pláže a ve vile uprostřed lesa. Hodně se mluví o ničem, vrhají se významné pohledy, sem tam se někdo změní v digitálního vlkodlaka a ke konci je několik zoufalých bojových scén, ve kterých díky tmě a mizerné kameře a střihu není vůbec nic vidět. Zbytek děje vyplňují už zmiňované perverznosti:

Začíná to svlékáním trička, pokračuje výkřiky ve stylu „nespi s ní, zabije jí to“! Pak je tu fakt, že upíří (samozřejmě typicky teplomilní tvorové) vlastní ostrov v Atlantiku. Na něm teprve začne ta pravá sranda, kdy nadržená Bella raději volí další modřiny, než aby si odpustila sex s chlapcem, který při milostném vzepjetí láme postel. To co následuje, už snad ani tvůrci nemohli myslet vážně: Bella popíjí galony krve z kelímků s brčkem a chce pojmenovat své dítě Edward-Jacob a říkat mu í džej. Cullenovi doma schovávají svůj „upíří jed“ v injekční stříkačce, Lautnerovo „hraní“ je jeden velký fór samo o sobě a vrcholem všeho je krvavý porod, nasnímaný jako drogový trip, při kterém Edward Belle dítě z břicha vykousne. Třešničkou na dortíčku je moment, kdy se Jacob do právě narozeného nemluvněte „zamiluje“. Prostě úlet.

 

Má film pozitiva?

Bohužel, jakkoliv mohou znít všechny tyhle úchylárny na papíře zábavně, ve filmu je jich opravdu příliš málo na to, než aby stálo za to vyrazit na film s účelem posmívat se mu. Po většinu času vládne jen nekonečná nuda, kdy se „děj“ vleče a postavy nás krmí svými příšernými dialogy o ničem. Opravdu se v zásadě jedná o „romantický“ film na úrovni televizních adaptací Daniely Steelové.

K chválení toho mnoho není. Kristen Stewart to chvílemi ohromě sluší a už se těším, až jí zase uvidím v nějakém opravdovém filmu. Taylor Lautner opět o něco zesílil, holčičky tedy budou mít u čeho vlhnout. A i když se jedná pouze o polovinu knihy, má film poměrně solidní dějovou strukturu – od nevinných začátků, přes osudový zvrat a nebezpečnou gradaci, až po závěrečné rozuzlení a nalákání na další díl. V tomhle ohledu si dovolím tvrdit, že si Stmívání vede lépe, než Potter, který první polovinu sedmé knihy stavěl do nějakého dramatického oblouku horko těžko. A přesto byl několikanásobně lepším filmem. Co k tomu dodat.

 

Verdikt

Pokud nepatříte mezi fanoušky Twilight ságy, s klidným svědomím Rozbřesk vynechte. Je to nekonečná nuda, ze které několik málo bizarních scén guilty pleasure neudělá. Herci jsou, jako obvykle, vinou scénáře tlačení k toporné trapnosti, děj prakticky neexistuje a 130 milionů na třech ušmudlaných lokacích rozhodně není vidět. Čtyřka možná je o chloupek snesitelnější, než totálně zapomenutelná trojka, to je ale pořád zoufale málo. Twilight tak i nadále zůstává toliko iracionální modlou pomýlených puberťaček a už si svou reputaci napraví jen těžko.

Naše hodnocení
3/10
Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest