Transformers 3: Velké preview

Transformers 3: Velké preview | Fandíme filmu
Patrick Dempsey, létající vojáci, nový trailer i klipy. A hlavně první reakce zámořských novinářů. Čeká nás nejlepší 3D od Avatara?

Od posledního článku, kde jsme vám třetí díl úspěšné série především zběžně představili, se toho stačilo spoustu udát, a tak je tady další hutná dávka nejčerstvějších videí a informací. Ve dvou krátkých klipech se seznámíte s Carlyným (to je nová Samova milá) šéfem Dylanem, alias Patrickem Dempseym a podíváte se na létající vojenskou jednotku. Ve třetím videu Michael Bay a James Cameron vám povypráví o natáčení ve 3D (a doprovází je i několik záběrů ze zákulisí). Čtvrtým videem je nový "3D trailer", který se nikterak zvlášť neliší od kinotraileru, ale v několika nových (naprosto kulervoucích) záběrech by měl návštěvníkům kin názorně předvést, jak si Bay poradil s trojrozměrným aspektem filmu. V článku samotném si shrneme zážitky zahraničních novinářů, kteří už ochutnali značnou část filmu. Jeden z nich dokonce viděl Transformers 3 celé!

Co viděl zámořský tisk?

Už minule jsme mluvili o tom, že Michael Bay by se rád vyvaroval nedostatků, kterými trpěl druhý film. A vypadá to, že to myslí opravdu upřímně, protože už několik měsíců pracuje tvrdě na tom, aby si novináře naklonil na svoji stranu. V polovině května pozval několik vyvolených do studia, kde s nimi nejprve živě diskutoval a následně je vzal do střižny, ukázal jim strhující záběry z nedokončeného filmu a holedbal se, jak zodpovědně přistupuje k natáčení ve 3D. Nemáme čekat žádnou nedomrlou konverzi, ale poctivě promyšlené záběry (ve velké většině natáčené přímo na stereoskopické kamery), ve kterých hloubka prostoru opravdu vynikne.

A teď mu reportéři dávají za pravdu. Pozval si je před pár dny totiž ještě jednou, aby jim několik málo trojrozměrných minut konečně pustil. A podle reakcí to vypadá, že poprvé od Avatara se k nám dostane film, který má stereoskopickou prezentaci opravdu propracovanou. Většina 3D filmů akorát sem tam vyloupne nějaký ten objekt  nebo postavu do popředí, aby se neřeklo. Michael Bay si naproti tomu dal záležet a práci s prostorem přizpůsobil střih, postavení kamery a vůbec celkovou skladbu záběru. Že bychom projednou v trojrozměrných kinosálech dostali za nadstandní vstupné adekvátně nadstandardní zážitek?. Zní to hezky, tak teď jen doufat, že český distributor uvede pár 3D kopií v původním znění. Samotná akce je ale prý natolik spektakulární, že i ve 2D předčí drtivou většinu konkurence. To, co vidíme v trailerech je jen začátek.

Daleko největší úlovek se pak podařil renomovanému serveru Ain´t it Cool news, na kterém vyšla historicky první recenze filmu! Jejich redaktor Capone sice viděl ne zcela dokončenou 2D verzi filmu, přesto ale nešetří chválou. Hned zezačátku vypíchne neskutečně realistické digitální triky, ale zmíní i práci kaskadérů. Létající vojáci, které jsme viděli v traileru, to není žádný podvod, to opravdu parta parašutistů vyskákala s kamerou z letadla a natočila se při tom. (doporučuji na youtube hledat „wingsuit“ a „proximity flying“). Všeobecně je ale akce lepší než dřív především díky propracované celkové koncepci. Bayovi se daří vybudovat mezi postavami a divákem alespoň základní vztah (což dodává nebezpečným situacím potřebné napětí) a zvlášť oproti přepísknutému druhému dílu daleko lépe pracuje s měřítkem. O destrukci gargantuovských rozměrů nepřijdeme, ale podstatně větší dopad v Caponeovi zanechaly "intimní momenty" jako když Shia a Lennox musí bez cizí pomoci vzdorovat nakrknutému Decepticonovi. Závěrečná bitva o Chicago údajně trvá celou hodinu (!) a „Dark of the Moon“ jako celek je prý zdaleka nejlepším dílem série.

Postavy

Následující text bude obsahovat více či méně rozsáhlé spoilery, takže pokud se chcete nechat překvapit, pomalu ale jistě přestaňte číst. Tahle kapitola „jenom“ představí postavy a jejich úlohu v příběhu, ale v té následující  už se bude spoilovat na plné obrátky.

Autoboti jsou už nějakou dobu plně začleněni do americké armády a pomáhají v rámci bojových misí na Blízkém východě i jinde po světě. Decepticoni se sem tam někde vyloupnou, ale jejich opravdový návrat na scénu přijde právě až se začátkem třetího filmu. Sam se cítí tak trochu uražený, že nepracuje s roboty a místo toho si musí hledat obyčejnou práci. Vypadá to, že Shia LaBeouf po letech celkem zmužněl a působí v roli soustředěnější než kdy dřív. Jeho nového šéfa si zahrál John Malkovich, ale podle všeho jde pouze o malou komickou úlohu. Podobně na tom budou Ken Jeong a Alan Tudyk ve vedlejších rolích

Daleko důležitější roli hraje samozřejmě Samova nová milá – Carly. Podle Capona se máme přestat bát, Rosie Huntington-Whiteley by měla být víc než plnohodnotnou náhradou za Megan Fox. Nejen, že ve filmu dobře vypadá, ona prý i celkem slušně hraje a hlavě má také co hrát – není jen fešným křovím, ale má v příběhu alespoň trochu proaktivní úlohu. Omílaný Patrick Dempsey hraje jejího šéfa, který má podle všeho na Carly tak trochu zálusk a vedle toho by pro děj měly být důležité jeho "mocenské choutky" (Tady si nejsem úplně jistý, co tím Capone myslí).

Vrací se samozřejmě i starý známý agent Simmons v podání Johna Turturra. Ve třetím díle je z něj úspěšný autor bestsellerů o mimozemšťanech, který dělá všechno pro to, aby se mu už roboti nepletli do života. Naopak se prý nemusíme bát otravných robotických dvojčat, která řada fanoušků nemohla ve dvojce vystát. Pokud byste je ve filmu náhodou našli, Michael Bay vám prý osobně vyplatí 25 tisíc dolarů! Podobný osud čeká i Samovy rodiče, kteří jsou ve filmu minimálně.

Robotí řady ale nebudou jenom řídnout, čeká nás samozřejmě také několik nováčků. Nebudeme spekulovat nad anonymními mašinami na zabíjení, které útočí na Chicago v traileru, a rovnou si představíme ty nejvýraznější. Už podle starších informací máme ve třetím filmu čekat především tým Wreckers (Jde o těžce obrněná a ozbrojená závodní auta, které Autoboti povolávají do boje jen v případě největší nouze. Wreckers kašlou na taktiku a občas na to taky šeredně doplácí, ale do boje jdou s veškerou vervou a jejich cílem je nadělat co největší paseku) a Sentinela Primea, kterého Optimus vyzvedne na Měsíci. Sentinel je Optimův starší bratr a dabuje ho Leonard Nimoy!

Příběh

A teď už k samotnému příběhu. Ten lehce nastínil už první teaser trailer: Když Autoboti prohrávali na Cybertronu válku s Decepticony, jejich vůdce Sentinel Prime vyslal z planety loď naloženou potřebnou technologií, která by jeho lid pomohla zachránit. Náklad bohužel havaroval na našem Měsíci a Autoboti se museli stáhnout na Zemi. K havárii došlo za vlády presidenta Kennedyho, který k vraku okamžitě vyslal, pod záminkou dobývání vesmíru, průzkumný tým astronautů.

Film letitou přítomnost transformerů na zemi chytrým způsobem vpisuje do dějin (tak například nehoda v Černobylu byla způsobená experimentem s mimozemskou technologií), aby se nakonec Optimova parta v současnosti dozvěděla, že jim lidé po celou dobu jejich spojenectví lhali, když jim tajili vrak na měsíci. Z čehož autoboti pochopitelně jednak nejsou nadšení, ale především to vypadá, že právě díky téhle Autobotí nevědomosti získají Decepticoni ve třetím filmu převahu, která vyeskaluje až v závěrečnou masivní bitvu o Chicago. To může před náporem nepřítele chránit jen malá jednotka lidských parašutistů, protože mimozemská výbava Decepticonů zabraňuje do oblasti proniknout jakékoliv nežádoucí technice (ale zřejmě jen lidské, protože v traileru jsme samozřejmě v ulicích Chicaga viděli i řadu Autobotů).

Scénář k filmu napsal Ehren Kruger a zámořská premiéra byla ve Spojených státech přesunuta z tradičního pátku už na středu 29. června. My se dočkáme hned ve čtvrtek.

 

Transformers 3: Klip #1

 

Transformers 3: Klip #2

 

Michael Bay a James Cameron mluví o 3D

 

Transformers 3: 3D trailer

Přidat na Seznam.cz

Související články

Logo Fandíme filmu

Šéfredaktor webu je Petr Slavík, e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Máte-li zájem o inzerci na našem webu napište nám na e-mail redakce@fandimefilmu.cz

Ochrana osobních údajů | Zásady používání cookies | Pravidla webu | Upravit nastavení soukromí

© 2011 - 2024 FandimeFilmu.cz / All rights reserved / Provozovatel webu je Koncal studio s.r.o.
Koncal studio s.r.o., IČO: 03604071, Lýskova 2073/57, Stodůlky, 155 00, Praha 5

adblocktest

Zavří reklamu